Bonapeti.rs»Saveti»Kako da izaberemo karfiol?

Kako da izaberemo karfiol?

HrisNHrisN
Šegrt
37
Kako da izaberemo karfiol?

Nutricionisti nam neprestano ponavljaju koje su sve koristi od karfiola. On je ne samo ukusan, već i zdrav. Karfiol ima predivan ukus oraha.

Postoji mnogo ukusnih jela sa karfiolom: salate, hladno i toplo meze, čorbe sa karfiolom, janije od povrća ili garniture uz jela sa ribom ili mesom.

U salatama karfiol se servira sirov, kuvan, dinstan i pečen.

Ali da li znamo kako da izaberemo karfiol?

Evo nekih karakterističnih crta dobrog i dragocenog povrća.

- Na površini listova ili cvetova karfiola ne sme da ima prljavštine, plaka, mrlja nepoznatog porekla ili tragova mehaničkog oštećenja (glavica treba da bude cela i apsolutno čista);

- Ružice karfiola mogu da bude bele ili da imaju blago izraženu žućkastu nijansu.

- Cvetovi treba da budu što je moguće više jedan uz drugi gusto postavljeni;

- Prilikom izbora karfiola on treba da bude gust i elastičan (ova nijansa se odnosi na cvetove, listove i stablo);

- Težina karfiola treba da bude odgovarajuća njegovoj veličini (previše i lagan karfiola može da se uzgaja ubrzanim tempom pomoću hemikalija, sočnosti u ružicama neće biti);

- Ružice veoma kvalitetnog karfiola ne smeju biti oštećene (ako se primeti mnogo otkinutih ružica, tada je kupus bio čuvan ili pogrešno transportovan, pogoršaće se kvalitet brže, nego što bi to normalno bilo);

- Ako se ružice karfiola gusto nalaze jedna do druge, ali se između njih vide listovi, tada je to dobar znak (listovi čuvaju cvetove od isušivanja, tako da će ovaj karfiol biti najsočniji).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 2
51
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni