Kako se pravi tempura?

Kako se pravi tempura?
Fotografije: bonapeti.rs

Tempura je klasično japansko jelo od pohovanih morskih plodova, ribe ili povrća. Pretpostavlja se da se prvi put pojavila tokom 16.veka zahvaljujući portugalskim misionarima. Upravo oni su doneli prženje u dubokom ulju - namirnice se prže u vrelom ulju dok ne postanu hrskave.

Evo i originalnog japanskog recepta prema kome su vam potrebna samo dva sastojka: hladna (ledena) voda - 100 ml i pirinčano brašno - 100 g. Najbolje je da voda bude gazirana. Promešajte namirnice što brže možete štapićima. Nakon toga ostavite testo u frižideru na 15 do 30 minuta. Originalni recept za tempuru je veganski, ne sadrži gluten, nikakve sastojke životinjskog porekla ni jaja.

Druga tajna za pripremu hrskave tempure krije se u temperaturi ulja za prženje. Ulje treba da bude dobro zagrejano, a proverava se tako što se u njega spusti mala količina testa i ako ono ispliva, temperatura je dobra.

U Japanu se za pripremu tempure koristi susamovo ulje, koje je takođe jedna od tajni za prekrasan ukus tempure. Ulje susama je biljnog porekla i sadrži moćan antioksidans - sezamol. Ako nemate susamovo ulje, možete koristiti suncokretovo ili sojino ulje.

Drugo, važno pravilo, je da koristite hladne namirnice iz frižidera. U reakciji hladnih namirnica i vrelog ulja, kod termičkog šoka, dobićete hrskavu tempuru. Upravo zbog toga se preporučuje da testo provede bar 15 minuta u frižideru pre upotrebe.

Naajbolje povrće koje možete koristiti za pripremu tempure su tikvice, cvetovi bundeve, šargarepa, paprika, plavi patlidžan, sve nasečeno na trakice, a takođe se može pripremiti i brokoli, špargla i bundeva.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji