bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi tempura?

Kako se pravi tempura?

GERGANA YaNKOVAGERGANA YaNKOVA
Početnik
7322
Kako se pravi tempura?

Tempura je klasično japansko jelo od pohovanih morskih plodova, ribe ili povrća. Pretpostavlja se da se prvi put pojavila tokom 16.veka zahvaljujući portugalskim misionarima. Upravo oni su doneli prženje u dubokom ulju - namirnice se prže u vrelom ulju dok ne postanu hrskave.

Evo i originalnog japanskog recepta prema kome su vam potrebna samo dva sastojka: hladna (ledena) voda - 100 ml i pirinčano brašno - 100 g. Najbolje je da voda bude gazirana. Promešajte namirnice što brže možete štapićima. Nakon toga ostavite testo u frižideru na 15 do 30 minuta. Originalni recept za tempuru je veganski, ne sadrži gluten, nikakve sastojke životinjskog porekla ni jaja.

Druga tajna za pripremu hrskave tempure krije se u temperaturi ulja za prženje. Ulje treba da bude dobro zagrejano, a proverava se tako što se u njega spusti mala količina testa i ako ono ispliva, temperatura je dobra.

U Japanu se za pripremu tempure koristi susamovo ulje, koje je takođe jedna od tajni za prekrasan ukus tempure. Ulje susama je biljnog porekla i sadrži moćan antioksidans - sezamol. Ako nemate susamovo ulje, možete koristiti suncokretovo ili sojino ulje.

Drugo, važno pravilo, je da koristite hladne namirnice iz frižidera. U reakciji hladnih namirnica i vrelog ulja, kod termičkog šoka, dobićete hrskavu tempuru. Upravo zbog toga se preporučuje da testo provede bar 15 minuta u frižideru pre upotrebe.

Naajbolje povrće koje možete koristiti za pripremu tempure su tikvice, cvetovi bundeve, šargarepa, paprika, plavi patlidžan, sve nasečeno na trakice, a takođe se može pripremiti i brokoli, špargla i bundeva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji