Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Koju kafu da izaberemo?

Koju kafu da izaberemo?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1974
Koju kafu da izaberemo?

Hmmm, da li ste ikada otvorili oči ujutru i jedva čekali da samo ponjušite šoljicu mirisne, aromatične kafe i da je pijuckate sa oduševljenjem... Odličan početak dana!

Međutim, vaš dan može početi i strašno ako ste odabrali kafu lošeg kvaliteta – bez ukusa, užeglu i vodenastu. U stvari, bolje je uopšte ne piti kafu nego se prisiljavati. Nemojte misliti da ćete se naviknuti na njen odvratan ukus i da će svakim gutljajem biti sve prijatnija.

Da ne biste upali u slične situacije, važno je znati koju kafu da odaberete.

Glavne vrste kafe su Arabika, Robusta i Liberika, pri čemu svaka sorta ima svoje podvrste, a ukus zrna kafe umnogome zavisi od regiona u kome se uzgaja i kako se obrađuje. Pominjući preradu, važno je reći da postoji 16 stepeni pečenja zrna kafe. Ali da ne ulazimo toliko u taj proces.

Najpopularnija, najskuplja i najpoželjnija kafa je sorta Arabika. Prema Vikipediji, ona čini oko 60% ukupne svetske proizvodnje kafe, ali prema drugim podacima, procenti su i više od 70%.

Koja kafa je najbolja

Sorta Arabika ima niži sadržaj kofeina i shodno tome blaži ukus. Gusta je, guste pene i vrhunske arome i ukusa. To je glavni razlog zašto se smatra najkvalitetnijom, ali ne i razlog zašto je toliko skupa. Ovo poslednje je posledica činjenice da se Arabika veoma teško uzgaja i često je meta bolesti.

Ponekad su gubici za njene proizvođače ogromni, a u nekim zemljama u kojima se ona gaji se čak i automobili prskaju preparatima za zaštitu kafe od bolesti. Kao što je slučaj sa Kolumbijom, odakle dolazi najkvalitetnija arabika kafa.

Sorta Robusta ima oko 2% više kofeina i antioksidanata nego sorta Arabika. Zbog toga je prilično gorka i oporog ukusa, a u većini slučajeva je i njena aroma znatno slabija. Međutim, i ova kafa ima svoje obožavatelje i posebno je popularna među onima koji pokušavaju da smršaju (kofein ubrzava metabolizam i dovodi do mršavljenja). Ne zaboravimo ni njenu cenu, koja je mnogo prihvatljivija od sorte Arabika. Da li ste pogodili zašto? Zato što je mnogo otpornija na infekcije i ne zahteva toliko nege u pogledu svog uzgoja.

Takođe završavamo sa sortom Liberika kafe, koja je najjeftinija i kafa najnižeg kvaliteta. Osim ako nemate neke čudne predstave o ukusnoj i aromatičnoj kafi, predlažemo da je poslužite samo svojim neprijateljima.

Kafa

Na kraju, dodaćemo da je najpoželjnija kafa u pogledu načina pripreme i dalje espreso, jer je i sam naziv espreso italijanski i znači pripremljeno pod pritiskom. Ovo se radi pomoću aparata za kafu ili klasičnog aparata za kafu.

Ima ljudi koji vole i tursku kafu, koja se pravi u džezvi samo tako što se voda i kafa pomešaju i čekaju da smesa proključa. Međutim, pogodna je samo za one koji vole veoma jaku kafu. To je svakako divna prilika da svoj dan započnete dobrim raspoloženjem.

Svi ostali koji vole aromu kafe, ali smatraju da je previše gorka, mogu da naprave kapučino, mokačino, ledenu kafu itd.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest