Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Evo kako da izaberemo najukusniju lubenicu

Evo kako da izaberemo najukusniju lubenicu

Lubenice

Da li je moguće odabrati "savršenu lubenicu"? I ko kaže da nije moguće? ! Naravno, često se dešava, naročito leti, da kupite lubenicu i da s nestrpljenjem iščekujete da pojedete osvežavajuće parče, vraćajući se kući, nađete se u veoma dobroj pljački. Veliko razočarenje! Ali da biste izbegli ova neprijatna iznenađenja, pratite nekoliko malih instrukcija za vreme kupovine.

Kako da izaberemo lubenicu

Bogata vodom, lubenica je korisno i osnažujuće voće, idealno za leto. Kriška lubenice je savršena za jutarnji obrok kako kod kuće, tako i na plaži sa prijateljima. Da bismo kupili jedan dobar plod od pouzdanih uzgajivača ili iz supermarketa, prvi korak je vizuelni uticaj, koji nam donosi proizvod kog ćemo kupiti. Drugim rečima, on treba da ima idealan oblik i boju.

Da biste bili sigurni da je plod zreo, treba dodirom i blagim pritiskom da čujete šum, koji ukoliko je gluv znači da je lubenica u punoj zrelosti i prema tome nema nikakvih problema. Ako zvuk odjekuje, lubenica je previše zrela i ukus i tekstura su daleko od prijatnog.

Značenje boje lubenice

Kriške lubenice

Čak je i boja kore važna pri odabiru dobre lubenice. To je savršena zelena boja sa ivicama. Ako kupite komad lubenice, možete da se orijentišete prema boji pulpe: ukoliko je tamno crvena, možete biti mirni. Kora treba da bude debljine manje od jednog centimetra, preporučuje se da probate kako biste shvatili da li je to dovoljno da rezultat bude bolji od "nule".

Ukoliko pokušavate da odlepite koru lubenice noktima i ona se lako odvaja, to znači da je tačka zrelosti dostigla optimalan osvežavajući i aromatični ukus. U protivnom, kore se ne odvajaju jednostavno, ako je plod još uvek nezreo.

Od suštinskog značaja je i boja semenki: ukoliko su one bele, to pokazuje da lubenica nije baš dobro zrela. Rep treba da bude suv, zato što u tom slučaju to znači da je letina voća ubrana dugo pre nego što je stigla do tržišta. Međutim, ukoliko je stablo mekano, to je obrazac tačnog stepena zrelosti. Ako iz stabla izlazi sok, to znači da ste naišli na zreo i sladak ukus lubenice.

Kako da čuvate i maksimalno uživate u lubenici?

Da bi se najbolje sačuvali kvaliteti ukusa lubenice, dobro bi bilo da se izbegava ostavljanje isečenog voća na otvorenom.

Preporučuje se da čuvate lubenicu u frižideru, već isečene komade bez kore. Međutim, za dobar ukus, prvo treba da se pamti da lubenica treba da se konzumira sveža, isečena na komade i kockice može da se ponudi kao lepa voćna salata.

Pored klasičnog komada lubenice, možete napraviti ukusne ražnjiće sa različitim voćem tako što iskoristite kockice bez semenki, posute limunovim sokom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest