Bonapeti.rs»Saveti»Nisu svi ugljeni hidrati nezdravi

Nisu svi ugljeni hidrati nezdravi

ZokaZoka
Početnik
118
Nisu svi ugljeni hidrati nezdravi

Ugljeni hidrati ne zauzimaju baš lepo mesto u svetu ishrane. Međutim, ne samo da su ugljeni hidrati nisu loši za nas, već su i neophodni.

Postoje "dobri" ugljeni hidrati i "loši" ugljeni hidrati. Stručnjaci za ishranu se slažu da su složeni ugljeni hidrati koji se nalaze u celim zrnima, pirinču, krompiru i mahunarkama "dobri" ugljeni hidrati, dok sve što sadrži rafinisani šećer, sirup sa fruktoznim kukuruznim sirupom ili prerađena zrna treba jesti povremeno. Ovo uključuje sve obrađene namirnice, kao što su kolačići, većina krekera, čipsa.

Ugljeni hidrati su sastavljeni od različtih vrsta šećera. Uobičajene vrste šećera su fruktoza (koja se nalazi u voću) i laktoza (koja se nalazi u mlečnim proizvodima). Naše telo ove šećere razlaže do glukoze, odnosno šećera u krvi. Glukoza je neophodna za funkcionisanje mozga, nervnog sistema, mišića i različitih organa.

Treba se potruditi da ugljeni hidrati dolaze iz voća i povrća i žitarica, koji su bogati vlaknima i antioksidansima. Skrobne namirnice obezbedjuju glukozu kao izvor energije, dijetna vlakna su važna za funkciju debelog creva i sprečavaju pojavu odredjenih vrsta kancera, srčanih bolesti i drugih bolesti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji