bonapeti.rs»Saveti»Može li se kopriva zamrzavati u zamrzivaču?

Može li se kopriva zamrzavati u zamrzivaču?

Mariana V.Mariana V.
Džedaj
1641
Može li se kopriva zamrzavati u zamrzivaču?

Nije slučajno da koprivu nazivaju kraljicom bilja. To je jedna od najkorisnijih biljaka poznatih čoveku. Osim izuzetno pikantnog i zanimljivog ukusa, kopriva ima i dokazana lekovita svojstva.

Od listova i korena koprive mogu se pripremiti lekoviti napici i tečnosti pomoću kojih ćete se uspešno boriti protiv respiratornih bolesti, gubitka kose, dijabetesa, reumatskih i bubrežnih bolesti, anemija, alergija itd.

Sveže lišće koprive može se naći na senovitim mestima od maja do septembra. Ali šta raditi zimi, kada ne možemo pronaći sveže koprive, a ona koja se nudi u prodavnicama bezobrazno je skupa.

Odgovor je jednostavan - zamrzavanje u zamrzivaču. Kopriva može da se čuva smrznuta u zamrzivaču nekoliko meseci, a to neće uticati na njene kulinarske kvalitete. Postoje dve mogućnosti za zamrzavanje koprive - direktno ili nakon blanširanja.

Neke domaćice koprivu direktno zamrzavaju - ne podvrgavaju je toplotnoj obradi. Koprivu operite i ostavite nekoliko sati da se dobro ocedi. Zatim složite dobro listove u plastičnu kesu, pritisnite da biste uklonili višak vazduha i urolajte u čvrst paket.

Druge domaćice više vole da blanširaju koprivu pre nego što je stave u zamrzivač. Listove koprive kuvajte 2-3 minuta, a zatim ih potopite u hladnu vodu da zaustavite proces kuvanja, dobro ih ocedite, poređajte u kesu i dobro umotajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji