Pravilno zamrznuto povrće se čuva duže vreme u zamrzivaču i prilikom kuvanja ima predivne kvalitete ukusa i njihove korisne materije se optimalno koriste.
Većina povrća se zamrzava nakon što se blanšira. Zamrznuti zeleni začini se dodaju u jela kada su ona već gotova, jednu minutu pre nego što budu skinuta sa ringle.
Da biste zamrznuli karfiol i brokoli, prethodno se operu i iskidaju na cvetove, nakon toga se blanširaju minutu, dve u slanoj vodi, posuše se i zamrzavaju.
Kada zamrzavate tikvice isecite ih na kolutiće, posušite ih i zamrznite ih. Dobro bi bilo da zamrzavate povrće u porcijama da biste ga koristili u potpunosti za spremanje određenog jela.
Da biste zamrznuli boraniju prethodno je kuvajte dok ne omekne, posušite i zamrznite je. Prva dva sata zamrzavnja nekoliko puta vadite kesu da biste pravilno rasporedili povrće i da se ne bi zalepilo jedno za drugo.
Paprike se zamrzavaju tako što se operu, očiste od semenki i sitno se iseckaju kako bi se dodavale u različita jela. Možete da zamrznete paprike za punjenje.
Za taj cilj izvadite semenčice, operite ih i poređajte ih jednu u drugu kako bi zauzele manje mesta. Za zamrzavanje patlidžana operite ih, isecite ih na kolutiće i pospite ih krupnom solju.
Nakon pola sata ih ocedite, operite i posušite, stavite u kutije za zamrzivač i zamrznite. Luk, beli luk i bundeva se zamrzavaju sirovi, ali nakon njihovog sečenja dobro bi bilo da se posuše.
Šargarepe ne treba da se suše nakon sečenja. Dobro bi bilo da pripremit esmese od povrća koje ćete koristiti za supe ili kao dodatak u jela.
Krompiri se zamrzavaju tako što se očiste od kore, seku se na kriške i zalivaju se vrelom vodom na nekoliko minuta, ocede se, posuše se i raspoređuju se u pakete.
Zamrznuto povrće se priprema mnogo brže od sirovog. Kada zamrznute pečurke treba da ih skuvate dok ne omeknu pre nego što ih stavite u zamrzivač.
Komentari