Mahleb

Mahleb

/undefined Mahleb /Mahlab/ je tipičan arapski začin, koji je prepoznatljiv po svom ukusu kombinacije arome badema i trešnji. Deo je egzotičnog kulinarstva, a najviše se koristi za razne kolače.

Mahleb se dobija od koštica posebne vrste trešanja, koja je poznata kao Mahlepka. Ona pripada porodici šljiva i raste u Evropi i Aziji. Može se sresti u Britaniji, Irskoj, Norveškoj, Švedskoj, Rusiji i UKrajini. Posebi primerci se mogu videti u Španiji, Francuskoj, Portugaliji i na Balkanu.

Mahlepka raste kao nisko drvo ili hrast. Njena visina varira od 8 do 16 m. U početku su joj grane sivkaste sa manjim pupoljicima sa strane. Listovi su zeleni, eliptični i prosti. Dugi su oko 7 cm. Cvetovi su skupljeni po 10 u cvasti u vidu grozda. Plodovi Prunus padus-a su male kuglice, tamnocrvene boje. Imaju košticu unutra.

Proizvodnja mahleba

Od pomenute koštice se pravi začin mahleb, koji je vekovima unazad oznat čovečanstvu. Za to je potrebno da se koštica rastvori i iz nje se uzima unutrašnjost. Prečnik joj je oko 5 mm. Mekana je i elastična. Ona se mrvi, da bi se dobio prah poput brašna, koji je spreman za upotrebu. Dobijeni proizvod ima jaku aromu, koja podseća na bademe i trešnje. On treba da se koristi u malim količinama, jer je veoma jak.

Začin mahleb

Kulinarstvo i mahleb

Mahleb se najviše koristi u arapskoj, truskoj, sirijskoj, grčkoj i jermenskoj kuhinji. Najčešće se koristi za proizvode od testa poput milibrota, kolača, hleba, kekseva i kremova. On se veoma ceni zbog ukusa koji daje.

Ukus mahleba je jak i egzotičan. Čim osetite ukus ovog začina, odmah će vam probuditi asocijaciju na trešnju, badem i vanilu. JOš veću čar daje i malo gorka nota koja s ejavlja. Sva mešavina ukusa čini mahleb savršenim začinom za obogaćivanje svakog peciva.

Evropsko i američko kulinarstvo koriste ovaj začin najviše u pravljenju Božićnih kolača. U Grčkoj se on koristi u receptima za hleb i za aromatične kolače. Oni su tradicionalni kolači za Uskršnje i Božićne praznike. Mahleb se koristi za začinjavanje specijaliteta sa mlečnim proizvodima. Na primer, njime se posipa tart sa sirom ili mleko sa pirinčem. Kulinari u Egiptu su specijalizovani u pravljenju deserta sa mahlebom. Recept još uključuje med, susam i maslinovo ulje. Ova smesa se koristi i kao nadev za testa.

Mahleb se koristi i za krem brule. On se može staviti u svaki desert, koji ima voće i orašaste plodove. Neki kulinari ga koriste umesto muskatnog oraha. Može se dodavati toplim napicima poptu voćnog ili biljnog čaja, kafi, kapućinu, mokaćinu, mleku sa medom, itd.

Sada vam predlažemo jedan zanimljiv i veoma brz recept za bombone sa mahlebom, koji će osvežiti vašu trpezu:

Kolači

Potrebni sastojci: 1 veliko pakovanje običnog keksa, 1 banana, 1 pakovanje maslaca, 3 kašike svežeg mleka, 4 kašike meda, 1 prstohvat cimeta, 1 prstohvat mahleba, 4 veća pakovanja kokosa, 300 g miks orašastih plodova.

Način pripreme: Sameljite orašaste plodove. Potrebno je da ih stavite u blender i da dobijete mrvice. Isipajte smesu u činiju. Zatim sameljite keks i dobijeno brašno pomešajte sa orašastim plodovima. Sada ispasirajte bananu i dodajte je drugim mlevenim sastojcima. Otopite maslac i prelijte ga preko smese.

Dodajte med, začine, 4 kašike kokosa i mleko. Sve promešajte i od odbijene smese napravite male kuglice. Dobijene bombone uvaljajte u kokos i poređajte na tanjir ili poslužavnik. Stavite ih u frižider da prenoće. Ujutru ih možete izvaditi i konzumirati za doručak. Po želji, možete ih umakati u kiselo mleko.

Koristi od mahleba

Osim što se koristi kao aromatični začin, mahleb se koristi i ko lek za mnoge bolesti. Prema narodnim lekarima on jača celokupni organizam. Blagotvorno deluje kod hipertonije, problema sa štitnjačom, opadanja kose i anemije.

Mahleb poboljšava cirkulaciju i jača imunitet. Koristan je i kod lomiljivih noktiju i osteoporoze. Preporučuje se kod problema sa jetrom i kod proširenih vena. Ako primetite da vam je vid počeo da slabi, možete početi da koristite ovaj začin češće, jer on i tu pomaže.

Narodna medicina i mahleb

U narodnoj medicini se mahleb kombinuje sa drugim biljkama. Kod problema sa varenjem možete pomešati začin sa slatkim korenom. Uzmite 5 g začina i 50 g slatkog korena. Smesu ostavite da ključa 15 minuta u 800 ml vode. Nakon toga procedite i pijte 3 puta nakon obroka.

Komentari

Pošalji
4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Popularni članci danas