Piment

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196242
Piment začin

Poznajemo piment (Pimenta officinalis) kao začin specifične arome koji redovno dodajemo u jela sa ribom i mesom. U stvari, piment, poznata i kao Pimento, je sušeno voće zimzelenog drveta pimenta (Pimenta dioica) - malog žbunastog drveta, prilično sličnog lovoru po veličini i obliku, rasprostranjenog u Meksiku, Karibima, Centralnoj Americi. Njegovo ime potiče od španske reči za biber "pimienta". Drvo pimenta dostiže visinu i do 10 m stabla i naziva se apotekarski piment.

Začin pripada porodici Mirtaceae. Male tamne bobice su sferične jagode tamno braon boje i imaju po 1 semenku. Velike su oko 5-6 mm u prečniku. Poreklom sa Jamajke, piment su u Evropu u 16. veku doneli Španci, koji su ga pomešali sa biberom. Naziv začina na većini evropskih jezika je upravo zbog ove greške.

Bugarsko ime, naprimer, potiče od turske reči bahar, što znači začin. A danas je Jamajka najveći proizvođač pimenta. U narodnom folklornom predanju, začin se koristio za podsticanje lečenja i u ritualima kada se uznose molitve za novac i sreću.

Piment je tropsko drvo, čiji plodovi nakon sušenja izgledaju kao crni biber u zrnu. Plodovi pimenta se beru pre zrelosti, a nakon što se osuše postanu smeđi i počinju da liče na krupna zrna braon bibera.

Zrna pimenta su ljutog ukusa i veoma jake arome, pa sa njegovom upotrebom ne treba preterivati. Kompleksna aroma i ukus pimenta kombinuju istovremeno ukuse cimeta, muškatnog oraščića i karanfilića. Eklektična aroma začina verovatno mu je donela engleski naziv - allspice ili "svi začini".

Sastav pimenta

Lekovita svojstva pimenta su zbog sadržaja masnih materija, lignina, tanina, nekristalizovanih šećera, smola, isparljivih ulja i dr. Sadrži veliku količinu eteričnih ulja i aromatičnih supstanci.

Oko 3-4% je sadržaj žuto-braon tečnog eteričnog ulja, u kome se nalazi do 75% eugenola, koji zajedno sa drugim materijama određuje prijatan miris. Pored eugenola, tu su i cineol, felandren, kariofilen itd. U plodovima se nalaze i fenolne materije, materije za bojenje itd.

Zahvaljujući sadržaju fenola eugenola, piment se može koristiti za poboljšanje varenja jer stimuliše proizvodnju digestivnog enzima tripsina. Eterično ulje se dobija i iz listova pimenta. Po hemijskom sastavu i biološkom dejstvu skoro je ekvivalentno esencijalnom ulju ploda.

Pimenz zrna

Izbor i skladištenje pimenta

Kupujte piment dobro zatvorenim malim pakovanjima. Čuvajte piment u zatvorenim, suvim i tamnim prostorijama, temperatura ne bi trebalo da prelazi 18 stepeni, a vlažnost vazduha - 70%.

Upotreba pimenta u kulinarstvu

Kombinujući miris cimeta, muskatnog oraščića i karanfilića, piment ima specifičan i karakterističan oštriji i ljući ukus. Za jedno kuvanje sa pimentom dovoljno je samo 3-4 zrna. Navikli smo da ga stavljamo u neke supe i ribu, divljač i govedinu.

Često se piment stavlja u neke vrste turšija i gotove kobasice. Piment je postao jedan od najpopularnijih začina u kasnom srednjem veku. Evropska tradicija začinjavanja divljači, teletine i raznih riba sa pimentom datira još iz ovog doba.

Zanimljivo je da je piment začin koji dolazi daleko od naših krajeva, ali se već dugi niz godina tradicionalno koristi u bugarskoj kuhinji. Piment se dodaje i u sosove, jela od povrća, marinade, konzerve od mesa, ribe i druga jela. Prilično je pogodan za aromatiziranje pirinča.

Piment se prilično uspešno kombinuje sa biberom, celerom, lukom, belim lukom i lovorovim listom. Osim toga, sitna tamna i ovalna zrna su nezaobilazan sastojak u sastavu aromatičnog karija.

Piment i karanfilić

Koristi od pimenta

Osim kao začin, piment se može koristiti i kao biljka za ublažavanje nekih zdravstvenih tegoba, ali je važno zapamtiti da su potrebne samo male količine začina. Piment u količini od 2-3 ploda za 4 porcije poboljšava varenje i povećava apetit.

Redovno konzumiranje začina ima dosta koristi. Začin podstiče varenje, apetit i deluje protiv gasova. Piment se preporučuje posle jela za bolje varenje, kod bolova u crevima i gasova sa nadimanjem, kao i kod dijareje.

Eterična ulja pimenta imaju odlična antiseptička svojstva. Nanošenje ulja od pimenta pomaže bržem zarastanju manjih rana i ogrebotina. Dobro je pomešati ulje pimenta sa malo kokosovog ulja, jer je jako i može da iritira kožu.

Tradicionalno se na Jamajci ljuti čaj od pimenta pije za prehladu, menstrualne grčeve, želudac. U Kostariki se piment u zrnu koristi za lečenje dijabetesa, gasova i probavnih smetnji. Kubanci ga primenjuju kao osvežavajući tonik, a Gvatemalci koriste zgnječeno voće za modrice, bolove u zglobovima i mišićima.

Veruje se da spolja piment deluje kao lokalni anestetik i koristi se kao flaster kod neuralgije, reumatizma, ublažava bolove u mišićima. Koristi se kao pasta za ublažavanje zubobolje - stomatolozi koriste eugenol kao lokalni anestetik za zube i desni. Dodavanje pimenta pastama za zube, međutim, je diskutabilno da li je korisno ili ne.

Zdrobljeni plodovi se uzimaju interno na vrhu kašičice 3 puta dnevno na prazan stomak. Standardna doza eteričnog ulja je 2-3 kapi, ili kako je propisano.

Način upotrebe: 1 kašičica zdrobljenih plodova se prelije sa 250 ml ključale vode, ostave se 10 minuta, piju se tri puta dnevno posle jela. Za proliv piti na prazan stomak.

Pimeni i anis

Narodna medicina sa pimentom

Zahvaljujući bogatom sadržaju eteričnih ulja, piment je izuzetno koristan već kod prvih simptoma prehlade i gripa. Prema narodnim isceliteljima, prehlada vrlo brzo prolazi ako u prvim satima lošeg osećanja progutate dva zrna pimenta. Imajte na umu da zrna ne treba žvakati jer je njihov ukus oštar i teško se guta.

Kuvano vino sa pimentom je po narodnoj medicini odličan zimski napitak protiv prehlade. U litar toplog crnog vina dodaje se nekoliko kašika meda, 1 karanfilić i 4 zrna pimenta. U vino se može dodati jabuka, nakon čega se kuva 2-3 minuta, procedi, ostavi 30 minuta i pije u malim gutljajima. Piće pomaže ne samo kod prehlade, već i zagreva, poboljšava cirkulaciju krvi i ima antiseptički efekat.

Prehlada se može ugasiti i aromatičnim biljnim čajem u koji je dodato malo meda, limunovog soka i 2 zrna pimenta. Ovaj čaj zagreva telo i čisti disajne puteve, pomaže kod znojenja i eliminiše toksine. Dobro je piti ga uveče, nakon čega čovek treba da legne i dobro se umota u toplo ćebe. Ujutro je nazeb popustio i opšte stanje se poboljšalo.

Štete od pimenta

Kombinovanje pimenta sa određenim lekovima može promeniti njihovo delovanje ili izazvati neželjene efekte. Nemojte uzimati piment ako uzimate gvožđe i druge mineralne suplemente. Iako blagotvorno deluje na varenje, piment se ne preporučuje osobama sa stomačnim problemima, jetrom, žuči i bubrezima.

Izbegavajte piment ako ste trudni ili dojite. Nemojte koristiti ulje na koži ako imate ekcem ili druga upalna stanja kože. Piment može da izazove alergijske reakcije na koži kada se koristi lokalno.

Piment je kontraindikovan ako imate hronične probavne poremećaje kao što su čir na dvanaestopalačnom crevu, refluksnu bolest, ulcerozni kolitis, iritabilna creva, divertikuloza ili divertikulitis. Pored toga, piment ne treba koristiti ako postoji istorija raka ili povećan rizik od raka. Eugenol, supstanca u pimentu, može da vas izloži riziku od raka.

Eterično ulje pimenta treba koristiti sa oprezom i odabrati proizvod visokog kvaliteta. Pre nego što nastavite sa njegovom upotrebom, najbolje je da se konsultujete sa specijalistom koji će najbolje objasniti rizike, način primene i moguće neželjene efekte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas