Majoran

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196254
Majoran

Majoran je poznat pod latinskim nazivom Origanium hortensis. Za zemlju porekla ovog začina se smatraju zemlje Severne Afrike, gde je i danas majoran višegodišnja, dok na drugim mestima raste kao jednogodišnja biljka. Specifičan ukus i aroma majorana su poznati još od davnina, a ni danas popularnost ovog začina u kulinarstvu ne opada. Danas se majoran uglavnom gaji u oblastima Mediterana i na teritoriji Severne Afrike.

Majoran je zeljasta biljka, koja ima crvene i bele cvetove. Majoran pripada porodici metvica. Za majoran je karakteristična specifična jaka aroma i upravo zbog ove arome se majoran ne može pomešati sa drugim začinima. Majoran se smatra rođakom origana. Origanum majorana je biljka kojoj prija topla klima. Može dostići visinu od 20 do 50 cm.

Istorija majorana

Za majoran se već zna hiljadama hodina. Zajedno sa lovorovim listom, majoran se smatrao svetom biljkom na području Mediterana, najviše u Grčkoj i Rimu. Veliko poštovanje ova biljka je imala u Severnoj Africi - u zemljama Alžira, Maroka i Tunisa. U srednjem veku se majoran koristio za lečenje epilepsije. Još u grčko - rimskom dobu je ova biljka imala široku primenu i bila je veoma popularna. Prema jednoj ineteresantnoj legendi, Grci su smatrali da ako na nečijem grobu izraste, pokojnik ima večni mir i sreću na onom svetu.

Sastav majorana

Listovi majorana sadrže 0.7-1% eteričnog ulja, fenola, a takođe su bogati i vitaminom C, provitaminom A, pektinom i drugim korisnim materijama. Majoran je začin koji sadrži eterične i gorke materije, alkaloide, tanine i fenole.

Suvi majoran

Čuvanje majorana

majoran se najčešće prodaje sušen. Čuvajte majoran na hladnom i suvom mestu, gde nema dikrektnog kontakta sa sunčevom svetlošću ili vlagom.

Majoran u kulinarstvu

Za začin se koriste gornji delovi biljke majorana. Imaju specifičnu prijatnu aromu i opori ukus. Majoran se koristi kao začin za jagnjetinu i piletinu. Takođe se dodajte raznim vrstama kobasica.

Široka primena u kulinarstvu postavlja majoran u dobre začine za jela sa paradajzom, kao i za razne hlebove i dresinge za salate. majoran se koristi kao začin najviše u italijanskoj, francuskoj, severnoafričkoj i američkoj kuhinji. Sušeni majoran zajedno sa majčinom dušicom je odlična kombinaicja za proizvodnju kobasica, a Nemci su jedni od najvećih obožavaoca ukusa majorana.

Majoran je i jedan od klasičnih začina za prženu džigericu. Osim što se odlično kombinuje sa majčinom dušicom, majoran se odlično slaže i sa lovorovim listom, biberom i klekom. Specifična aroma majorana je odlična dopuna povrću sa celulozom, kao što je to kupus. Dobro se slaže i sa jelima od ribe, kao i sa skoro svim vrstama testenine.

Majoran se može kombinovati i sa drugim začinima. U kombinaciji sa čubarom i peršunom je odličan za pripremu kuvanih jela, za meso sa roštilja, a može se kombinovati i sa belim lukom i ruzmarinom. Podseća na origano, ali aroma i ukus majorana su mogo delikatniji i više su sladunjavi od origana.

Gajenje majorana

Majoran svež

Majoran najbolje uspeva na mestima gde je suva i topla klima. Ako ga gajite u kućnim uslovima i tokom zimskih meseci, onda bi trebalo da biljku zaštitite od mraza, tj. da je čuvate u zatvorenoj prostoriji. Postoje i vrste majorana koje su uvek zelene. Majoran se retko zaliva - jednom u mesec dana sa 1-2 šolje vode.

Krajem leta ili početkom jeseni se biljka majorana treba dobro oprati i da se pažljivo osuši, kako bi mogla da se koristi za termičku obradu. U suštini, majoranu ne treba dodatno đubrivo, ali zemljište gde se gaji, treba da bude rastresito. Topla klima je od velike važnosti, kako bi majoran mogao da razvije svoju aromu do maksimuma. Istovremeno kada se suši, majoran gubi deo svoje arome, pa dobija karakterističan blago gorak ukus.

Koristi od majorana

Majoran ima široku primenu. Osim što se koristi kao začinska biljka, majoran je veoma važna sirovina u kozmetičkoj industriji. Među korisnim svostvima majorana za zdravlje spadaju i to da deluje protiv grčeva, ima antiseptičko dejstvo, a takođe i širi krvne sudove. Takođe, majoran ima sposobnost da stimuliše varenje. Kada se konzumira, majoran ojačava funkcije sistema za varenje, deluje protiv grčeva i dobar je antiseptik.

Majoran pomaže kod želudačnih problema, deluje umirujuće i osvežavajuće. deluje kao diuretik, koristan je kod uganuća i modrica i jak je antiseptik. Podstiče varenje, deluje širi krvne sudove i smiruje grčeve. majoran je koristan kod anemije, problemima sa jetrom, kod bronhitisa i dijareje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas