Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Kako da nateramo dete da jede voće i povrće

Kako da nateramo dete da jede voće i povrće

ZoritsaZoritsa
Guru
22881
Kako da nateramo dete da jede voće i povrće

Sigurno već znate da su voće i povrće od ključnog značaja za dobro zdravlje, ali vaše dete neće igrati kako vi svirate, ako nemate spremnu strategiju. Nemojte se očajavati ovaj članak treba da vam da nekoliko ideja!

Prvo, nemojte paničiti. Uobičajeno je da su deca nervozna - odbijaju da jedu određenu hranu ili da dobijaju adekvatnu raznosvrsnost u svojoj ishrani. Isto tako možete otkriti da vaše dete ne želi da proba novu hranu - za to čak postoji i ime: "neofobija na hranu". Dobra vest ej da deca obično prerastu neofobiju na hranu - u međuvremenu postoji mnogo trikova koje možete napraviti da biste nateralite dete da jede više voća i povrća.

Budite uporni

Ponekad deci treba da prezentujete novu hranu po nekoliko puta pre nego što je probaju. Deca jedan dan mogu da mrze određenu hranu, a sledećeg dana da im se dopada - zato nastavite da uvodite novu hranu. Ako važe dete ne voli šargarepu i čak ne želi da je proba, nemojte očajavati, ponudite mu posle dan-dva ponovo. Nakon 15-og puta, probaće je u krajnjem slučaju!

Kako da nateramo dete da jede voće i povrće

Smirite se!

Uvek je loša ideja da silite decu da jedu određenu hranu, ma koliko bili razočarani. Teranje da dete ostane za stolom dok ne pojede određenu hranu nije produktivno. Nemojte terati decu da jedu - nastavite da nudite veliku raznovrsnost hrane i na kraju je će jesti raznovrsnu i zdravu hranu.

Birajte svoje reči

Ako je vaše dete pretenciozan prema hrani, nemojte praviti od muve slona, posebno ako je blizu vas i može da vas čuje! Vi ne želite da vaše dete misli za sebe da je "poseban" zbog svojih navika u ishranu - to bi moglo da motiviše njegove navike i da spreči njihom prevazilaženju.

Učinite voće i povrće zabavnim

Kako da nateramo dete da jede voće i povrće

Deca su sklonija da jedu voće i povrće ako je ono povezano sa nečim zabavnim. Isprobajte sledeće ideje:

Isecite voće u smešnim oblicima, kalupima za kolače. Igrejte igru "duge" - što više raznog šarenog voća vaše dete može da pojede u jednom danu? Zapišite rezultat i zakačite magnete na frižider. Ukrasite sendviče zabavnim licima i figurama od voća i povrća.

Držite voće i povrće blizu.

Stavite posudu sa sveže opranim voćem i povrćem na dostupno mesto i recite detetu da može da jede kada god poželi.

Imajte uvek pri ruci isečeno voće u frožideru za brz, lagan i zdrav doručak.

Stavite u čašu "grisine" od isečenog svežeg povrća na sto i za vreme ručka ili večere - deca često vole svežu šargarepu, papriku, krastavac i brokoli kada se servira na taj način.

Servirajte im povrće sa svaki jelom i voće sa svakim desertom.

Čujvate posudice sa graškom, kukuruzom šećercem, malinama i drugim voćem i povrćem u zamrzivaču, tako ćete uvek imati pri ruci za brzo i jednostavno jelo od povrća, Dodajte kutiju sa suvim grožđem i isečenim voćem, u torbu, u kutiju za ručak svom detetu kao iznenađenje.

Kako da nateramo dete da jede voće i povrće

Izbacite štetnu hranu

Ako su vaša deca ikružena slatkišima, tortama, čipsevima - oni neće jesti zdravo voće i povrće. Nemojte zaboraviti da se vi Šef - prosto prestanite da kupujete slatkiše i čipseve i oni će prestati da ih jedu.

Kombinujte hranu

Ako vaše dete jede samo određenu vrstu voća i povrća, probajte da ga kombinujete sa nećim novim. Na primer, ako vaše dete jede samo jabuku, isecite jabuku i krušku zajedno, da biste postepeno uveli i novi ukus kruške.

Dodajte voće u doručak deteda - možete probati sa malinama, jagodama, isečenom jabukom ili bananom. Suvo voće, kao što je suvo grožđe možete dodati u žitarice ili ovsenu kašu.

Neka deca učestvuju u kuvanju

Vaša deca će se zabaviti ako pomažu u seckanju voća u voćnoj salati i oni će biti skloni da na kraju to probaju.

Dozvolite deci da biraju sa kojim voćem i povrćem ćete pripremati hranu - možete motivisati dete da bira recepte koji sadrže voće i povrće iz časopilsa ili kuvara.

Odvedite decu na pijacu ili štand sa svežim voćem i povrćem u prodavnici da izaberete zajedno šta da kupite. Tako ćete sigurno izazvati njihovu znatiželju da proba novu hranu.

Kako da nateramo dete da jede voće i povrće

Smuti

Odličan način da naterate decu da jedu više voća i povrća je da napravite domaći smuti. Potražite i recept za kolače koji su napravljeni od 100 % voća.

Gajite svoje voće i povrće

Kada se deca bave uzgojom sopstvenog voća i povrća, skloniji su da ih probaju. Ako imate malu baštku, možete da zasadite razno voće i povrće. Ako nemate baštu, možete da posadite na balkonu u maloj sasksiji, na primer čeri paradajz, mladi luk, kornišon, čak i zelenu salatu. Dozvolite deci da se brinu o svojoj bašti i nakon toga će sa nestrpljenjem čekati da probaju voće i povrće o kojem su se brinuli.

Budite dobar primer

Vi ste najvažniji model za imitaciju vaše dece - nemojte očekivati od njih da jedu mnogo voća i povrća ako im vi sami ne dajete dobar priprem. Odbacite nezdravu hranu i jedite više voća i povrća - to će biti od koristi i za vaše zdravlje, ali i za zdravlje vaše dece.

Probajte da naterate vašu porodicu i prijatelje da se uključe u to "više voća i povrća na stolu" - to će zaista pomoći vašem naporu kod kuće-

Veliko zamrzavanje

Deca vole novosti, zato probajte da zamrznete povrće - to će potpuno promeniti teksturu vašem voća. Zato ne probate: zamrznute maline, zamrznute jagode, zamrznute banane i kivi.

Možete zamrznuti voće i da ih dodate u čašu vode kao kockciu za led i da koristite za pripremu zdravog 100 % voćnog sladoleda, a zašto i ne za pripremu sorbea ili voćni ledenih sladoleda.

Promena teksture

Neka deca ne vole hrskavu hranu, druga vole glatku teksturu, a neka vole da hrana bude mekana - zato eksperimentišite sa različitim teksturama. Obično šargarepu možete servirati sirovu (hrskavu), kuvanu ili pasiranu na pire. Pogledajte koja metoda funcioniše u vašoj porodici.

Ako vaše dete voli glatku, kremastu hranu, uzmite malo kuvanog povrća (na primer, šargarepu, krompir, paškanat) pomešajte u multipraktiku, dodajte malo začina i imaćete brzu i korisnu krem čorbu od povrća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest