Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»4 najskuplja hranljiva sastojka na svetu

4 najskuplja hranljiva sastojka na svetu

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
881
4 najsluplja hranljiva sastojka na svetu

Od dodavanja šafrana u indijsku hranu i vanile u pečena jela, korišćenja sirćeta za salatni dresing i pečuraka za egzotičan ukus, već možete imati predstavu o retkim kulinarskim sastojcima!

Pročitajte ovu publikaciju da biste shvatili zašto oni imaju toliko visoke cene i zašto su najskuplje vrste namirnica na svetu.

Šafran

Najskuplje namirnice: Šafran

Ovaj aromatični začin je osušen prašnik cveta šafran. Svaki cvet proizvodi smao tri prašnika, od kojih svaki treba ručno da se ubere i da se osuši prirodnim putem. Iako je malo ovog začina korisno, potrebni su cvetovi koji pokrivaju površinu veličine fudbalskog terena kako bi se proizvelo samo otprilike 500 kilograma šafrana! U kombinaciji sa teškim procesom, ne možete da se žalite što je šafran skuplji od zlata, zar ne!

Vanila

Drugi poznati sastojak, ovo je takođe tražen začin, koji je zapravo dosta skup, je vanila. Potiče iz orhideja vanile, biljke slične vinovoj lozi koja potiče iz Meksika i Gvatemale. Uprkos tome vanila se pre svega kultiviše u Indoneziji, Kini i na Madagaskaru. Ono što vanilu čini posebnom su njeni retki cvetovi koji cvetaju samo nekoliko sati godinje. Vreme za oprašivanje je kratko, a mahunama vanile su potrebne dve godine za fermetaciju kako bi se odvojili ukus i aroma.

Pravo balzamiko sirće

Najskuplje namirnice: Balsamiko

Aceto Balsamico Tradizionale ili tradicionalno balzamiko sirće je zakonom zaštićeno i oduzima minimum 12 godina za proizvodnju! Grožđe Trebiano je Lambrusko, uzgajano u regionu Emilije Romanje u Italiji, se sakuplja za pravljenje ovog sirćeta Balzamiko. Isceđeni sok zajedno sa kožom, semenkama i drškama grožđa se stavlja na otvorenu vatru da provri i kasnije se čuva u drvenim bačvama.

Macutake pečurke

Najskuplje namirnice: Macutake

Poznate takođt kao pečurke Majtake, ovo su najskuplje pečurke na svetu sa cenama iznad 4000 USD za kilogram. Skoro nestale pečurke imaju jaku i pikantnu aromu i ukus i mesastu teksturu. Dok rastu u nekoliko delova na svetu u Severnoj Americi, Evropi i Aziji, najpopularnije dolaze iz Italije. One su lake za sakupljanje, ali izazov je da se pronađu, s obzirom na to da se nalaze u podnožju japanskog crvenog borovnog drveća, pokrivene lišćem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest