Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Da li je opasno jesti hranu, koja je pala na pod?

Da li je opasno jesti hranu, koja je pala na pod?

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
224044
Da li je opasno da jedemo hranu, koja je pala na pod?

Svako može prosuti hranu po zemlji. Ponekad je to paklena smetnja ako je hrana ukusna i skupa poslastica. Sigurno ste se bar jednom zapitali da li je opasno jesti hranu koja je pala na zemlju?

Nije jasno kada i gde je izmišljeno pravilo po kome je normalno brzo pokupiti i pojesti hranu koja je pala na pod za ne duže od 5 sekundi – ali je postalo verovanje što su mnogi ljudi radosno prihvatili.

Vlažna hrana poput kolača prelivenog sirupom, pite, torti je ona koja akumulira najviše bakterija, jasno je da svaka vrsta hrane na bilo kojoj površini akumulira bakterije.

Čak i ako su to krekeri, slane grickalice, keks, čips i kontakt između njih traje manje od sekunde.

Ali sigurno smo svi u nekom trenutku jeli hranu sa poda, zar ne?

Možemo li verovati. Ima li istine u pravilu 5 sekundi i paloj hrani ili je to samo sujeverje, prazna priča?

Razumemo da će bakterije biti na hrani, ali da li će nas to učiniti bolesnima?

Pretpostavka da ako brzo pokupite hranu koja je pala na pod, ona je bezbedna za jelo, jer je bakterijama potrebno vreme da doputuju do nje.

Bakterije skaču na hranu čim udari o tlo. Ali problemi počinju tek kada je hrana ili površina mokra.

Vrsta površine na koju je hrana ispuštena takođe određuje koliko je bezbedno ponovo jesti.

Bolje je prosuti hranu po tepisima nego linoleumu, jer njihove dlačice imaju manju površinu za prenos klica.

Možda iznenađujuće, hrana koja je pala na uzorkovane tepihe akumulirala je manje bakterija od one koja je pala na keramiku i nerđajući čelik. Prehrambeni proizvodi bačeni na tepihe će u svim slučajevima imati različite nivoe kontaminacije.

Bakterije u hrani

Dakle, pravilo o 5 sekundi i ispuštenoj hrani je uglavnom besmislica – ne postoji magično vreme ispod kojeg nema prenosa bakterija, i ne postoji vreme iznad kojeg postoji prenos bakterija.

Zaključak:

Nije moguće precizno generalizovati koliko je opasno jesti hranu koja je pala na pod. Sve zavisi od toga koliko je prljava površina na koju pada dati proizvod. Ako, na primer, prospete hranu po stolu koju svakodnevno dezinfikujete, nema razloga za brigu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest