Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Doktor Gajdurkov o jajima

Doktor Gajdurkov o jajima

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317824
Jaje

Doktor Georgi Gajdurkov je jedan od poznatih nutricionista i dietoloza u Bugarskoj. Specijalista je komentarisao više puta uticaj raznih sastojaka na čovekovo zdravlje. Međutim, kakvo mišljenje Gajdurkov ima o jajima?

Ekspert ne demantuje značajnu ulogu jaja u celokupnoj čovekovoj ishrani. Po njegovom mišljenju ne postoji dietološka škola koja ne priznaje koliko je jaje važno za čoveka. Naravno to nije sučajno. Svako zna da je jaje izbor nutienata koji su potrebni čoveku u nesumnjivom sinergičnom i balansiranom obliku sa apsorcijom do 97 %.

Najkorisniji deo jajeta je žumance. Po rečima lekara, ukoliko jedemo ovu "zlatnu loptu" možemo biti spokojni, jer smo usvojili sve što nam treba.

Čak i da ishrana nije posebno balansirana, konzumiranjem žumanca mi uzimamo sve što nam je nedostalao, kategoričan je lekar.

Po mišljenju dr Gajdurkova žumance je važno zato što povećava dobar holesterol i pomaže procesima u našem telu. Lekar misli još i da jaje sadži previše kalorija i uopšte ne treba da se uzima u obzir, ne samo zato što se u današnje vreme više ne obaraća pažnja na kalorije, nego zato što ono ima samo 71 kilokaloriju.

Jaja

Do sada navedene korisne osobine se odnose samo na sirovo žumance. Po rečima nutricioniste, kada jedno jaje prođe kroz termičku obradu pojavlljuje se više negativnih osobina.

Pripremljena jaja povećavaju loš holesterol, doprinose vaskularnoj sklerozi i prave druge zdravstvene probleme. Odatle dolazi zabluda da su jaja štetna za zdravlje obašnjava dr Gajdurkov.

Po mišljenju specijalista sirova jaja su među najdrevnijim dodatnim hranljivim sastojcima kod ljudi. Svako sam treba da proceni koliko da jede. Obično aktivni sportisti uzimaju po 5 žumanaca dnevno, a ostali ljudi nekoliko komada nedeljno.

Jasno je da sirova jaja nisu ukusna svima. Eto zašto dr Gajdurkov preporučuje, ako obavezno želimo da jedemo jaja, termički obrađena, neka bar budu rovita, a ne tvrdo kuvana kao što smo navikli.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest