Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Simtomi kod trovanja pokvarenim jajima

Simtomi kod trovanja pokvarenim jajima

Nina IvanovaNina Ivanova
Šef kuhinje
47239
Simtomi kod trovanja pokvarenim jajima

Jaja su hrana koja se mnogo brzo kvari, posebno kada su izložena visokoj temperaturi.

Trovanje pokvarenim jajima prati niz simtoma. Prvi simtom je tipičan za svako trovanje a to je mučnina i povraćanje. Dobro je da se organizam isčisti i zato nemojte prekidati proces povrćanja. Drugi veoma neprijatan simptom kod trovanja jajima su oštri i bolni grčevi u stomaku. Moguće je da se pojavi i dijareja. Moguće je da se pojavi krv u stolici, Može se pojaviti i glavobolja.

Često kod trovanja pokvarenima jajima se povišava temperatura i može dostići 40 stepeni, praćena groznicom i drhtavicom. Kod trovanja pokvarenim jajima se može pojaviti i osip po licu i telu, što je tipično za ovu vrstu trovanja.

U retkim slučajevima trovanje može razviti salmonelu. U zavisnosti od oblika, simtomi mogu biti mnogo teški.

Kod stomačno-crevne forme inkubacioni period je nekoliko dana i simtopi su gastritis, enteritis i drugi tipični simptomi, kao što je gađenje, povraćanje, dijareja i bolovi u stomaku.

Kod septičnog oblika, bakterije se rasprostranjavaju u krvi i bolest protiče kao teško infekciona bolest, praćena visokom temperaturom. Može biti potrebno lečenje antibioticima.

Leti je dobro da izbegavate hranu pripremljenu sa svežim jajima, kao što je majonez, da bi se ograničio rizik od sličnih neprijatnih situacija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest