Pitate se odakle musaka zapravo dolazi? Između Bugara, Turaka, Grka, Rumuna i Srba oduvek se vodio spor oko ove tradicionalne gozbe u našim geografskim širinama. U jezicima svih ovih balkanskih naroda, reč mousaka je uobičajena i njena etimologija nas vodi do arapske reči musaka, što se prevodi kao ohlađeno.
U arapskoj kuhinji, musaka je hladno jelo od paradajza i patlidžana, koje više liči na salatu i ne daje nikakve naznake da ima srodne veze sa našom poznatom musakom. Uprkos činjenici da je poreklo musake generalno nejasno, mnogi ljudi širom sveta veruju da je reč o drevnom grčkom jelu.
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost.
U opisima zapadnih putnika koji su putovali Balkanom u periodu između 16. i 18. veka ovo jelo nedostaje. Da je to nešto uobičajeno na Balkanu, sigurno bi to probali i opisali u svojim putopisnim beleškama. Čudan utisak ostavlja i to što u kuvaru Petka Slavejkova, koji je objavljen 1870. godine, u Carigradu, nedostaje musaka, kao i recept za nju.
Ima recepata za čorbe, supe, ćuftice, ćevape, dolme, pilave i još mnogo toga iz orijentalne kuhinje, a nema musake. Iako uobičajeno balkansko jelo, musaka se ipak pokazala podložnom određenim regionalnim i nacionalnim uticajima.
Svaki od balkanskih naroda ima svoj pogled na musaku. Grčka i turska musaka se obično prave od patlidžana i mlevenog mesa, a proizvodi se prethodno prže pre pečenja u rerni. Grčka musaka se ređa u slojevima od prženog patlidžana, paradajz sosa i mlevenog mesa, a u preliv se dodaje rendani kefalotiri sir.
U većini bugarskih, srpskih i rumunskih verzija musake, povrće koje se najčešće koristi je krompir. Pored toga, svi proizvodi se kuvaju zajedno.
Na kulinarskim veb stranicama i knjigama postoji mnogo opcija za musake - sa spanaćem, boranijom, pečurkama, kupusom, karfiolom, bundevom, mesom i bez mesa, itd.
Ako volite musaku, preporučujemo vam da isprobate ove recepte za musaku:
- turska musaka;
Komentari