Treba da jedete jaja da biste bili u odličnoj formi! Jaja su prava riznica vitamina i minerala koje organizam savršeno apsorbuje.
Naučnici su dokazali da jaja ne izazivaju povećanje nivoa holesterola. Međutim, postoji i suprotno mišljenje da to nije mnogo zdrava hrana. Nemojte ih se plašiti! Dovoljno je da doručkujete jedno jaje kako biste organizmu obezbedili mnogo dragocenih hranljivih materija za dan. Materije koje se nalaze u njima štite srce, oči i druge organe.
Koristi ljuske jaja
Odavno su u narodnoj medicini koristi konzumacije ljuski jaja. Evo primera za efektnija lečenja ljuskama jaja, koji će omogućiti čoveku da se raduje dobrom zdravlju.
Ljuske pomažu kostima i zglobovima i nadoknađuju nedostatak mikroelemenata. Ljuska jaja je dragocen prirodni izvor kalcijuma za ljude. Kao dopuna uz to - njih ljudsko telo u potpunosti apsorbuje. Ljuska sadrži i druge mikroelemente, dragocene za organizam - gvožđe, bakar, fluor, cink i silicijum.
Pored solidne doze kalcijuma, ljuska jajeta sadrži stroncijum - hemijski element koji se uspešno koristi u lečenju osteoporoze dugi niz godina. Ovo je efektno sredstvo, s obzirom na to da ne samo da sprečava slabljenje kostiju, nego i ubrzava njihovu regeneraciju.
Naučnici su dokazali da je odnos važnih komponenti za kosti u jajima čak korisniji nego u lekovima iz apoteke. Sa svoje strane, membrana koja oblaže ljusku jajeta, je izvor hranljivih materija koje regenerišu zgobove, s obzirom na to da je ljuska dostavljač hijaluronske kiseline i kolagena. Važno je da zapamtite da lečenje ljuskama ne izaziva nikakve neželjene efekte i 100% je bezbedno.
Zašto da dodate jaja u svoj meni? Da biste uklonili nedostatak kalcijuma u organizmu, dovoljno je svakog dana da dodajete prah od 1/4 ljuske jaja u hranu (na primer u kiselo mleko ili sendvič).
Kako da pripremimo prah od ljuske jajeta?
Namočite ljudske svežih opranih jaja na nekoliko minuta u ključalu vodu, nakon čega ih posušite i sameljite u blenderu.
Zašto su jaja zdravija od mesa?
Jaja mogu da budu osnovni izvor proteina za ljude koji pate od bolova u zglobovima. Ona zaustavljaju napade takozvanog gihta. Za razliku od mesa, jaja ne sadrže purine koji izazivaju napade bola. Poboljšavanje pamćenja, jačanje srca, zaustavljanje bolesti.
Uključivanje jaja u ishranu obezbeđuje telu mnogo korisnih materija. Jaja sadrže holin, on je taj koji odgovara za rad mnogih telesnih ćelija, reguliše funkcije mozga i nerava. Naučnici potvrđuju da dijeta bogata ovom materijom može da spreči demenciju. Holin je neophodan i za dobro funkcionisanje srca, smanjuje rizik od oboljenja krvnih sudova. Sa svoje strane, komponenta koja je sadržana u jajetu sprečava nagomilavanje štetnih naslaga holesterola po zidovima arterija.
Najbolja za mozak i srce su rovito kuvana jaja, serviraju se sa dodatkom povrća bogatog antioksidansima, kao što je zelena salata.
Jaja će se pobrinuti za figuru: ona efektno smanjuju glad.
Da li želite da skinete nekoliko kilograma tokom proleća? Prosto jedite po dva jaja ujutu i zaboravićete na glad.
Jaja ne samo da imaju nizak sadržaj kalorija, nego i stabilizuju koncentraciju šećera, što sprečava želju za komzumacijom između obroka. Dodajte ih u jelovnik: jaja se konzumiraju najbolje za doručak, napravljena u obliku laganog omleta.
Jaja imaju veliku količinu proteina, što ih čini odličnom hranom za mišiće. Što je posebno važno za vreme perioda mršavljenja, zato što sprečava gubitak mišića. Uništavaju viruse i bakterije - štite od gripa. Jaja su bogata sastojcima koji sprečavaju stvaranje infekcija.
Zato redovno uključujte u svoj meni ukusne stvari kao što su kajgana, rolat od jaja ili pak paštetu od jaja. Ona su dragocena hrana za svaki dan.
Komentari