Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Lukave primene ljuske jaja

Lukave primene ljuske jaja

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1521
Lukave primene ljuske jajeta

Obično bacamo ljuske jaja, a uopšte ne razmilsimo da li ih možemo iskoristiti. Izuzetno bogate kalcijumom ljuske jaja mogu da se koriste za mnogo stvari.

Lukave primene ljuske jaja

Lako možete da ih pretvorite u sredstvo za čišćenje. Treba da sameljete u fini prah ljuske jaja, nakon čega da ih pomešate sa tečnim sapunom ili drugim preparatom za čišćenje - na taj način ćete se snabdeti sjajnim barazivnim preparatom. On čisti kupatilo.

Jedna sjajna primena ljuski jaja u kuhinji - izlomite na ljusku komade i sipajte je u kanal. Postepeno će se komadi razbiti na manje komade i počeće abrazivno da deluju na zidove kanala.

Ljuske od jaja mogu da budu korisne i za biljke u bašti. S obzirom na to da su izuzetno bogate kalcijumom i mineralim, mogu da podhrane vaše biljke - potrebno je samo da ih izmrvite i da ih koristite kao đubrivo za zemlju.

Možete da korsitite ljuske i kao malecke kofice za rasad.

Potrebno je da probijete rupu u ljusci i da ostavie jaje da isteče kroz nju - nakon toga povećajte veličinu rupe. Stavite prst u ljusku, stavite i seme biljke. Kada biljka poraste, zasadite je u zemlju zajedno sa ljuskom jajeta.

Ako pak u vašoj bašti ima puževa od kojih želite da zaštite svoje biljke - izlomite ljuske jaja i posipte ih svuda oko biljke. Tako ćete se spasiti puževa.

Ljuske namočene u jabukovo sirće pak pomažu kod svraba. Koristi se samo tečnost, tako što ona pomaže i kod drugih iritacija na koži.

Dekoracije sa ljuskama od jajeta su veoma moderne. One mogu čak da posluže kao ukras za jelku za vreme božićnih praznika. Napravite otvor kako biste sipali jaje i prosto iukrasite ljuske - možete da ih ofarbate, da zalepite stikere na nju.

Ukoliko pak ljuske izdrobite na ne mnogo krupne komade, možete da napravite mozaik o dnjih za vaše detence. Nalepite ih na odgovarajuću površinu, nakon čega ostavite vašeg mališana da ih iscrta po svojoj želji.

Možete da napravite i kredu za decu pomoću 1 supene kašike brašna i vruće vode. U njih dodajte u prah izmrvljenje ljuske jaja i ostataka od boje za jaja. Oblikujte u oblik krede i osatvite da se osuši.

Još se tvrdi da se ljuske jaja konzumiraju i pomažu kod stanja poput osteoporoze. Za taj cilj potrebna su vam domaća jaja - njihove ljuske kuvajte pet minuta, nakon toga ih osušite na vazduhu i samenjite ih u prahu. Prema nekim izvorima od ovih samlevenih ljuski je dovoljno da se uzima po ½ kašičice dnevno.

Evo i još recepata za primenu ljuski jaja:

Izbeljivanje odeće

Pranje sa ljuskama jajeta

Kada vaša odeća postane užasnog spoljašnjeg izgleda zbog mrlja od znoja, ljuske jaja mogu da vam pomognu da ponovo dobijete čisto belu boju koju ste prvobitno imali.

Iako zvuči malo čudno, ljuske jaja su odličan izbeljivač. Ona doprinose efikasnom izbeljivanju odeće.

Potrebni sastojci: Ljuske tri jaja, torba od organze sa mogućnošću zakopčavanja ili vezivanja.

Način pripreme: Sameljite ljuske jaja i stavite ih u torbu od organte,

Način upotrebe: Stavit etorbu u veš mašinu.

Počnite normalan ciklus pranja odeće koju želite da izbelite.

Učvršćivač za nokte

Ljuske jaja su korisne i za jačanje noktiju. Imajući u vidu da one imaju značajnu količinj kalcijuma, pokazale su se kao odličan saveznik po pitanju zdtavlja noktiju. Ljuske jaja pomažu u sprečavanju raslojavanja i pucanja, ukoliko su vaši nokti lomljivi. Potrebni sastojci: Ljuska jajeta; providni lak za nokte

Način pripreme: Sameljite ljusku jajeta da se dobije fin prah.

Dodajte dobijeni prah u prvidnu flašicu laka za konte i prodrmajte malo kako bi se pomešalo.

Način upotrebe: nanesite sloj od laka za nokte 2 ili 3 puta nedeljno.

Previjanje rana

Sledeća ideja u našem spisku sa primenom ljuski jaja je da ih koristite za zarastanje rana. Hranljive materije u ljuskama jaja su korisne za ubrzavanje zarastanje rana, kao šo su male posekotine ili ogrebotine.

Providna membrana unutar jajeta sadrži proteine koji doprinose regeneraciji ćelija.

Potrebni sastojci: Ljuske dva jajeta, čist zavoj

Način pripreme: Sameljite ljuske jajeta dok se ne dobije fini prah.

Način upotrebe: Nanesite lek na pogođeno područje, nakon čega stavite zavoj. Osatvite nekoliko sati i ponovite upotrebu ukoliko je potrebno.

Napomena: Nemojte primenjivati ovo sredstvo iz narodne medicine na otvorene i duboke rane!

Piling za telo

Piling za telo od ljuski jajeta

Tekstura ljuski jaja olakšavaju uklanjanje mrtvih ćelija i nečistoća. Kao osnovni sastojak, ne košta vas mnogo da pripremite svoj sopstveni prirodni piling.

Potrebni sastojci: Ljuska jajeta, belance jajeta, kašičica meda (15 g)

Način primene: Sameljite ljusku jajeta, da dobijete granule. Promešajte sa belancetom, nakon toga dodajte med.

Način upotrebe: Nakon što operete svoje lice, nanesite piling dobijen sa četkom. Ostavite smesu da deluje 30 minuta, a na kraju dobro isperite toplom vodom. Možete da koristite piling do 2 puta nedeljno.

Čišćenje kuhinje

Ljuske jajeta su korisne za uklanjanje masnoće sa kuhinjskih površina ili prljavog posuđa.

Zbog svoje specijalne teksture, one vam pomažu da uklonite masnoću ostavljajuči površinu besprekornom.

Potrebni sastojci: Ljuska jajeta, 2 supene kašike detardženta za pranje sudova (20 g)

Način pripreme: Sameljite ljuske jaja i pomešajte sastojke sa preparatom za pranje posuđa.

Način upotrebe: Dobijenu smesu nanesite na površinu koju želite da očistite i dobro istrljajte. Na kraju isperite kao i obično.

Kao što vidite, ima mnogo i najrazličitijih upotreba ljuski jajeta. Isprobajte neki od navedenih recepata i sami ćete se uveriti u efekat ovog prirodnog sredstva. A možete da oslobodite maštu i sami da izmislite drugi način za upotrebu ljuski jaja. Važno je da je sve prirodno i jeftino.

A ako se pitate šta da radite sa belancima i žumancima jaja, dajemo vam ideje sa našim receptima za krem od jaja, punjena jaja, a zašto ne i jedan ukusni semifredo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest