bonapeti.rs»Članci»Dijeta kod Problema»Ishrana kod steatoze jetre

Ishrana kod steatoze jetre

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2291
Dijeta kod steatoze jetre

Steatoza jetre je još poznata i kao stanje masne jetre. Ovo nikako nije oboljenje koje se samostalno javlja ili, kako bi se to reklo bez upotrebe medicinske terminologije, ova pojava ne predstavlja bolest. To je stanje jetre, kod kojeg se javlja promena struktura tkiva jetre. Veliki broj drugih oboljenja mogu biti uzrok ovakvih promena, koje nose naziv steatoza.

Veruje se da konzumacija alkoholnih pića i konzumacija hrane, koja sadrži masti životinjskog porekla, su glavni razlozi za pojavu ovog oboljenja. Steatoza jetre se najčešće sreće kod dijabetesa i hroničnog virusnog hepatitisa. Ako vam se dijagnostikuje steatoza jetre ili vam neki doktor kaže da mnogo pijete i jedete, pa samim tim i da imate masnu jetru, nemojte paničiti, već uradite potrebne analize, kako bi ustanovili uzrok. Zatim počnite sa lečenjem.

U velikom broju slučajeva /zavisno od toga koje je glavno oboljenje/ steatoza jetre je faza, koja prethodi cirozi jetre. U prvom stadijumu se steatoza jetre u potpunosti može izlečiti prirodnim lekovima.

Simptomi steatoze jetre su uglavnom blagi bolovi ili osećaj težine u predelu ispod desnog rebra, jutarnje mučnine, povraćanje s vremena na vreme, netolerantnost na prženu i masnu hranu, iscrpljenost, nadutost stomaka, gubitak apetita, otežano pražnjenje creva, opšti osećaj slabosti, brzo umaranje, svrab po celom telu.

Čišćenje creva

Prvo je potrebno da se debelo crevo očisti, budući da je jetra prvo mesto kroz koje prolazi krv sa hranljivim materijama, koje su apsorbovane u crevima. Takođe, debelo crevo poboljšava apsorpciju zidova creva.

Steatoza jetre

Ishrana kod steatoze jetre

Promene u načinu ishrane nas mogu zaštititi, pa čak i izlečiti od ovog stanja. Zajedno sa poboljšanjem apsorpcije namirnica, važno je i da se promene navike u ishrani. Trebalo bi prestati sa konzumacijom proizvoda od šećera i belog brašna, kao i masnih, prženih i konzerviranih namirnica.

Svinjsko meso, kobasice, kravlje mleko se takođe ne preporučuju. Namirnice moje su bogate prostim ugljenim hidratima mogu uticati na razvoj steatoze jetre, a to, sa svoje strane, može dovesti do posledica kao što su insufijencija jetre i smrt.

Sasvim suprotan efekat ima voće, povrće, mahunarke, integralne namirnice - one sporije utiču na šećer u krvi.

Već izvesno vreme se sprovode ispitivanja koja imaju za cilj da dokažu da namirnice sa niskim glikemijskim indeksom mogu se koristiti u lečenju oboljenja kod gojazne dece.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest