bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Kako da uzgajamo bambus kod kuće

Kako da uzgajamo bambus kod kuće

Nina IvanovaNina Ivanova
Šef kuhinje
462314
Kako da uzgajamo bambus kod kuće

Bambus je sobna biljka koja se veoma jednostavno uzgaja. Njemu je potrebna svetlost, toplota, ali treba da bude izložen direktnoj sunčevoj svetlosti. Može da se uzgaja i na suvom vazduhu.

Bambus možete uzgajati u saksiji ili vazi. Ako izaberete varijantu sa saksijom, nije neophodno da zemlja bude posebna, ali treba da ima dobru drenažu. Ako se pak zaustavite na varijanti uzgajanja bambusa u vazi, dobro bi bilo da znate da se voda menja na 10 dana i dodaju se odgovarajuća đubriva za ovu vrstu biljke. Bambus sporo raste i potrebno je strpljenje da biste ste uživali velikom broju stablića. Odgovarajuća temperatura je 20 do 25 stepeni.

Kada je toplo vreme, bambus traži redovno zalivanje, ali ne treba da zadržava vodu. Tokom hladnih meseci se zaliva, kada je zemlja suva. Period presađivanja je na 2 godine, najodgovarajuće doba godine za presađivanje je proleće.

Da biste zaštitili bambus da ne požuti, ne izlažite ga direktnoj sunčevoj svetlosti. Visok sadržaj hlora i fluora u vodi, takođe vodi do žute boje bambusa. Možete sipati vodu u posudu i ostaviti je prestoji jedan dan i jednu noć pre nego što zalijete biljku.

Razmnožavanje bambusa vrše odsecanjem vrhova. U vodu se stavlja ugljen i gornji deo bambusa se potapa. Korenčići se pojavljuju nakon otprilike 3 meseca i tada ponovo možemo zasaditi biljku. Tamo gde ste odsekli vrhić, izrašće stablo.

Listovi bambusa su toksični i zato je važno to uzeti u obzir ako imate malo dete u kući ili kućnog ljubimca. U tom slučaju najbolje bi bilo da bambus stavite na visoko mesto, gde je pristup nemoguć.

Ako želite da vaš bambus učniite lepšim i različitijim, možete saviti njegove krajeve. To se radi uvijenom žicom i oko nje se uvija biljka. Drugi način je da zavrtite biljku u različitim pravcima u odnosu na svetlost. Reč je o sunčevoj svetlosti koja nije direktna.

Kako da uzgajamo bambus kod kuće

Bambus je biljka koja nosi simboliku. Prema feng šuiju bambus nosi sreću i mir u kući, uravnotežava odnose i često je biljka koja se preferira na radnim mestima. Veoma često se bambus poklanja, zbog njegove pozitivne energije.

Da bi doneo sreću u dom, bambus treba da stavite u istočni deo kuće i da bude u staklenoj, prozračnoj posudi. Ovo pravilo je prema feng šuiju. Ako se ne držite ovog pravila, ipak je dobro da znate da bambus može da preživi u skoro svakoj prostoriji. Odgovarajuće su dnevna soba, i kuhinja, i kupatilo.

Kakve poruke nosi bambus zavisi od broja stručaka. Ako postoje dva dtručka, znači da će vam doneti ljubav, a tri stručka donose sreću. Bambus sa četiri stručka nije preferiran, jer se smatra da donosi lošu sreću! Za zdravlje bambus treba da ima pet, šest ili sedam stručaka.

Osam će vam doneti bogatstvo. Za sreću i ljubav bambus treba da ima devet stručaka. Ako želite blagodeti i sreću za celu porodicu, onda bambus u vašoj kući treba da ima 21 stručak.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest