Bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Gajenje bosiljka u saksiji

Gajenje bosiljka u saksiji

bosiljak u saksiji

Bosiljak je začinska biljka, koja se koristi u mnogim jelima. Poznato je oko 150 vrsta biljke. Susreću se i jednogodišnji i višegodišnji predstavnici ove vrste. Na Balkanu je rasprostranjen jednogodišnji bosiljak.

Biljka je široko rasprostranjena u mnogim svetskim kuhinjama. Na mnogo mesta se naziva carska biljka. U prošlosti, uručivanje buketa ove mirisne biljke, se smatralo predlogom za vezu i duboka osećanja. U Latinskoj Americi i do današnjeg dana se smatra, da ako nosiš bosiljak u džepu, imaćeš novca.

Nakon kratkog uvoda, hajde da vidimo kako možemo gajiti ovu korisnu biljku u domaćim uslovima. Treba da znamo, da je biljka zahtevna u smislu svetlosti i toplote.

On može da nikne, ako se gaji na temperatunari između 20 i 30 stepeni. U nižoj temperaturi se neće dobro razviti, a na temperaturi od minus 5 ugine.

bosiljak

Bosiljak voli vlažnu, meku i plodnu zemlju. Preporučuje se da ako odlučite da gajite bosiljak u domaćim, kupite zemlju iz specijalne cvećare.

Možete posatiti biljku u saksiji ili kutiji. Ne mora biti velika. Dovljno je 10-15 cm dubine. Na dno stavite jednu šaku peska i kamenčiće, koji će služiti kao drenaža. Preporučuje se da uzmete seme iz iz prodavnice.

Nakon što zasadite semenke, držite biljku na toplom, dok ne nikne. Ne zaboravite da je zalivate često.

Uprkos tome što biljka ima određene hirove, dovoljno je da održavate potrebnu temperaturu za normalan rast i da je zalivate. Ostalo je lako.

Biljka koja se jednom razvila ima veliku primenu. Ako se saksija sa biljkom stavi na prozor ili na terasu u stanu, čuva dom od najezde komaraca i drugih dosadnih insekata tokom letnjih vrućina.

Osim toga, sveži listovi preko zime mogu osvežiti vazduh u sobi. Dovoljno je samo nekoliko struka u sasksiji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest