Bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Gajenje ljutih paprika

Gajenje ljutih paprika

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
234
Gajenje ljute paprike

Paprika, nezavisno da li je slatka ili ljuta, je povrće koje voli toplotu. Nakon sejanja, semenje mu niče za deset dana, pri temperaturi od 25 stepeni. To se dešava u periodu od februara do maja. Jedna od osnovnih briga za njegov rast je redovno đubrenje. Berba počinje od jula i traje do oktobra.

Ljute, kao i slatke papričice se gaje od semena. Zasade se u saksiju ili sanduk da bi se primile. Da bi brže nikle, pre sađenja, semenje se stavi u toplu vodu, 40-45 stepeni, na nekoliko sati. U saksije/sanduke se zasade na dubini do 1, 5 cm. Preko posejanog može da se stavi staklo ili tegla.

Saksije ili sanduci, u kojima je posađeno semenje, obavezno treba da se stave a toplo i svetlo mesto puno sunca. Kad biljke niknu, poklopci se skidaju, a biljka nastavlja da se razvija u sobnim uslovima.

Ljute paprike

Isti su uslovi i za sejanje napolju - treba da izaberete mesto koje sunce greje tokom celog dana. Dobro je da tlo bude obogaćeno prethodnim usevom.

Ljute papričice

Ako ste rešili da zasejete napolju, dve su varijante - ili zasejete direktno semenje ili prenesete već gotov rasad, dobijen u saksiji ili sanduku.

Kad biljke dosegnu visinu od 20 cm, neophodno je da im se vrhovi stisnu. Na taj način se stimuliše grananje stabla jer se tako formira više plodova. Ako izrastu brzo, mogu da se postave kolci koji će da pridržavaju biljku.

Biljka paprike se zaliva pažljivo, hladnom vodom. Osim toga dobro je da se đubri jednom u dve nedelje, kako u saksiji tako i napolju. Ljute paprike se obavezno seju odvojeno od drugih useva, posebno od slatkih paprika.

Procedura sejanja je ista i u baštama. Za proizvodnju sadnice neophodno je 150-200 g/ha, a za direktnu sadnju 600-800 g/ha.

Interesantno kod paprike je što može da se gaji i zimi. To je mnogo dobro jer se smatraju superhranom, posebno ljute paprike, a njena sveža konzumacija i tokom zime će vas snabdeti energijom. Za tu svrhu vam je potrebna staklena bašta, s odgovarajućim biogorivom u njoj.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest