bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Hrana, koja vodi do otečenih nogu

Hrana, koja vodi do otečenih nogu

Krisi KrasimirovaKrisi Krasimirova
Početnik
331
slana hrana

Oticanje nogu se pojavljuje zbog zadržavanja tečnosti u telu. Postoji mnogo bolesti koje mogu da budu razlog slične simptomatike. Međutim, postoje i bezopasni uzroci - na primer ako dugo stojite uspravno ili pak sedite; naduvenost se često sreće kod trudnica, kao i tokom nekih dana dok traje mesečni ciklus. Oticanje nogu takođe se može pojaviti kao rezultat nezdrave ishrane. Postoje proizvodi za koje je poznato da vode upravo do ovoga.

Takva je slana hrana. Razlog je u tome što so direktno utiče na tečnosti u našem organizmu - ona im ne dozvoljava da se odvajaju. Posebno su štetni prženi krompirići ili čips, zato što je kod njih sadržaj soli posebno velik. Takođe - kobasice su druga namirnica koju treba da izbegavate ukoliko vam noge često otiču.

Ovo praktično važi za svu hranu, koja sadrži so. Ako znate da imate sklonost ka zadržavanju vode, onda treba da ograničite so i kod kuće. Probajte da začinite drugim začinima i uverite se da pijete dovoljno tečnosti.

Treba da izbegavate rafinisane namirnice. To praktično znači sve što je prerađeno, što nije integralno - to su neke od omiljenih namirnica kao što je testenina, hleb, peciva, energetske čokoladice. Srećom, za sve njih postoji alternativa - umesto rafinisanih, izaberite njihove integralne varijante. Energetske pločice možete sami da spremite kod kuće. Tako ćete tačno znati koji sastojci se nalaze u njima.

otoci nogu

Izbegavajte i hranu za koju znate da vam smeta. Ukoliko imate alergiju na primer na gluten, to znači da niste prosto alergični na gluten, nego taj protein smeta celom vašem telu. Normalno je da zadržavate vodu ukoliko ga konzumirate.

Drugi su netolerantni na laktozu. Sami mlečni proizvodi vode do naduvenosti, a ukoliko ste netolerantni, onda simptomi mogu da budu još jači. Drugi alergeni su morski plodovi, orašasti plodovi (posebni kikiriki), jaja i soja.

Ljudi koji često pate od otoka, takođe bi trebalo da izbegavaju crevno meso, kekse, krofnice, prženu hranu i proizvode sa visokim glikemijskim indeksom. Važno je da poznajete svoj organizam. Samo tako ćete znati kako koji proizvod deluje na vas same.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest