Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Netolerancija na laktozu

Netolerancija na laktozu

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3955
Netolerancija na laktozu

Mleko i mlečni proizvodi su među osnovnim namirnicama na jelovniku ljudi od rođenja do smrti. Mleko je od pamtiveka osnovna hrana za ljudе.

Međutim, neke osobe ne mogu da uzimaju ovu hranu, pa onda govorimo o netoleranciji na laktozu.

Šta je ovo stanje i kako se možemo nositi sa njim?

Laktoza i intolerancija na laktozu

Laktoza je osnovni šećer u mleku. Može se naći samo u njemu i njegovim proizvodima - siru, kačkavalju, vurdi, sitnom siru. Za laktozu je potreban enzim laktaza da bi ga telo apsorbovalo. Laktaza se proizvodi u tankom crevu i razlaže laktozu iz hrane na druga 2 šećera - glukozu i galaktozu. Ova dva šećera se lako apsorbuju u crevnom traktu.

Ponekad organizam ne proizvodi dovoljno laktaze i tada govorimo o netoleranciji na laktozu. To je nesposobnost organizma da u potpunosti apsorbuje laktozu zbog nedostatka laktaze koju proizvodi tanko crevo.

Ove nesvarene količine ulaze u debelo crevo, tamo fermentiraju i izazivaju neprijatne osećaje - dijareju, bol, nadimanje i gasove. Stvari su komplikovane, jer se simptomi intolerancije na laktozu preklapaju sa simptomima druge bolesti – sindroma iritabilnog creva, koja ima iste simptome. Još jedan razlog potpuno zbunjuje mogućnost otkrivanja - netolerancija na laktozu se lako može zameniti sa alergijom na mlečne proteine.

Međutim, kod alergije na mlečne proteine postoje poremećaji u imunološkom sistemu koji izazivaju probleme sa varenjem, ali i respiratorni i dermatološki problemi - kašalj, kijanje, urtikarija, ekcem.

Intolerancija na laktozu ne predstavlja rizik od komplikacija, za razliku od alergije na mlečne proteine.

Danas skoro 75% odrasle populacije sveta karakteriše pad aktivnosti enzima laktaze. Pojava netolerancije na laktozu posle detinjstva je stanje koje je najčešće kod stanovnika zapadne Evrope, nekih stanovnika Azije i većine stanovništva Afrike. Intolerancija na laktozu, ustanovljena u detinjstvu, uzrokovana je genetskim faktorima.

Kratka istorija netolerancije na laktozu

Postoje dokazi da je ovaj poremećaj varenja prvi opisao Hipokrat. On govori o stanju u kojem se pacijenti žale na smetnje u varenju nakon konzumiranja mleka. Međutim, tek u dvadesetom veku ovo stanje je opisano i detaljno proučeno.

Prema naučnicima, mutacija u hromozomu dogodila se u davna vremena i pretvorila je regulatorni protein koji potiskuje proizvodnju enzima laktaze u odraslom dobu u nefunkcionalni.

Oblici netolerancije na laktozu

Simptomi netolerancije na laktozu

Postoje urođeni i stečeni oblici netolerancije na laktozu. Prvi je karakterističan za rano doba - kod novorođenčadi i male dece, a sekundarni se javlja kod odraslih osoba.

Intolerancija na laktozu kod novorođenčadi i male dece

Manjak laktoze može se manifestovati kao urođeni problem odmah nakon rođenja i tada se simptomi javljaju vrlo brzo. Smatra se da je uzrok ukorenjen u mutaciji gena odgovornog za proizvodnju laktaze. Stanje je retko.

Ukoliko je stanje organizma takvo, postoji privremeni nedostatak laktaze, koji se izražava u nemogućnosti organizma da asimiluje mlečni šećer galaktozu i glukozu zbog nedovoljne količine laktaze.

Rezultat je da nesvarena laktoza ulazi u debelo crevo, a prisutne bakterije stvaraju mlečnu kiselinu, ugljen-dioksid i vodonik. Zidovi creva otiču, izazivajući grčeve i bol kod bebe. Međutim, ova netolerancija je privremena i nastaje zbog nesavršenog sistema za varenje i unosa samo laktoze kao glavnog sastojka majčinog mleka i adaptiranih mleka za odojčad.

Sekundarna netolerancija na laktozu

Sekundarna netolerancija na laktozu nije posledica smanjene proizvodnje laktaze usled nedostatka enzima, već je nuspojava druge bolesti. Najčešće se javlja kada je crevni epitel oštećen antibioticima i citostaticima ili bolestima digestivnog sistema kao što su Kronova bolest, ulcerozni kolitis, inflamatorni gastroenteritis, netolerancija na gluten i dr. Ova sekundarna intolerancija na laktozu može biti reverzibilna, jer će doći do poboljšanja nakon što se crevni epitel regeneriše.

Simptomi netolerancije na laktozu

Simptomi netolerancije na laktozu javljaju se od pola sata do 2 sata nakon konzumiranja mlečnih proizvoda. Oni su sledeći:

- Grčevi u mišićima;

- Mučnina;

- Povećanje kiselina;

- Dijareja;

- Meteorizam;

- Gasovi;

- Povećan pritisak u debelom crevu.

Možemo da proverimo da li patimo od intolerancije na laktozu na 2 načina. Prvi je unos svežeg mleka na prazan stomak. Ako se reakcija ne pojavi u roku od 30 minuta do 2 sata, odgovor je ne. Intolerancija na laktozu se takođe može proveriti ako se konzumira sir ili sitan sir. Svi proteini u mleku takođe su prisutni u ovim proizvodima.

Medicinski testovi se rade u bolničkom okruženju i rezultati su veoma tačni.

Kako se kontroliše netolerancija na laktozu?

Intolerancija na laktozu

Kontrola dolazi prirodno kroz hranu. Pre svega, svi treba da budu svesni šta su namirnice sa laktozom i izbegavaju one koje sadrže mlečni šećer. To su pre svega mlečni proizvodi - sir, kačkavalj, sitan sir. Međutim, oni nisu jedini na ovoj listi.

Laktoza se koristi u pečenju hleba da bi se napravila njegova ukusna smeđa kora.

U konditorskoj industriji koristi se za proizvodnju bombona, keksa i drugih slatkiša.

Laktoze ima čak i sa mesnim proizvodima kako bi se eliminisao gorak i slan ukus i produžio njihov rok trajanja.

U alkoholna pića se dodaje da ublaži ukus.

U mnogim lekovima, oko 20% sastava je laktoza.

Nedostatak laktoze se kontroliše uz pomoć dijetetskih suplemenata koji sadrže enzim.

Lečenje netolerancije na laktozu

Obično ne postoji lek za intoleranciju na hranu. Sprovodi se dijeta za intoleranciju na laktozu, koja isključuje hranu koja sadrži laktozu.

Koje su zamene u ishrani za intoleranciju na laktozu?

Zamene za mleko bez laktoze

Alternative mleku su mnoge i ukusne su. Obično su biljnog porekla. Sojino mleko, bademovo mleko, mleko od orašastih plodova - sve su to odlične alternative kravljem mleku. Kokosovo i ovseno mleko imaju delikatan i lagan ukus. Ova mleka obično ne sadrže kalcijum, ali imaju vitamine i minerale u sebi. Bademovo mleko sadrži magnezijum i vitamin E, a pirinčano mleko sadrži vitamin B12. Mleko od konoplje i mleko od spelte takođe treba uvrstiti u jelovnik takve dijete.

Zamene za kiselo mleko

Vegan sir od kašua

Kokosovo kiselo mleko je egzotična alternativa životinjskom proizvodu, ali je neočekivano ukusan. Druge opcije su kiselo mleko od soje, kisela mleka od badema, indijskog oraha i druga.

Zamene za kravlji maslac

Što se tiče ukusa i teksture, bademovo ulje je najbolje. Lagano je, lepe teksture. Maslinovo ulje i kokosovo ulje su dobri za kuvanje, pečenje, dinstanje i aromatiziranje hrane. Ulje avokada je dobro za salate i prelive.

Zamene za sir

Sirevi od orašastih plodova su odlična veganska alternativa. Kokosov sir i sir od indijskog oraha se sa interesovanjem koriste u ishrani. Oni obezbeđuju neophodne proteine i imaju prijatan slan ukus.

Zamene za sladoled

Veganski sladoledi su već veoma raznovrsni. Kokosovo mleko se može dodati za kremastu teksturu.

Neophodan kalcijum, koji nedostaje ovim režimima ishrane, može se dobiti iz zelenog lisnatog povrća, a vitamini D i K - iz spanaća, koprive, repe, brokolija i integralnih žitarica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest