bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Hipoalergena glavna jela

Hipoalergena glavna jela

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3183
hipoaletgeno jelo - piletina sa pirinčem

Alergije su bolesti modernog vremena. Razvijaju se iz različitih razloga, a mnogi alergeni se nalaze u hrani. Istovremeno, mnogi proizvodi zdrave hrane preporučuju se za suzbijanje simptoma alergija i nazivaju se hipoalergenom hranom.

Hipoalergena je ona hrana koja poboljšava varenje i eliminiše supstance koje izazivaju alergijske reakcije. Postoje namirnice koje su uglavnom nisko alergene i one koje su visoko alergene.

Prilikom odabira proizvoda za sastavljanje menija, treba uzeti u obzir da su jaja, kavijar, riba, narandžasto i crveno povrće, koji se obično nalaze u glavnim jelima, visoko alergeni. Ovo preliminarno osnovno znanje pomaže u pripremi menija sa hipoalergenim jelima. Proizvodi od šećera, mlečni proizvodi su takođe alergeni.

Pogodni proizvodi za pripremu menija hipoalergene hrane su mekana svinjetina, piletina i govedina, bubrezi i džigerica. Hipoalergeni proizvodi su takođe griz, ječam, pirinač i ovsena kaša.

Od povrća koje je sastojak većine glavnih jela mogu se konzumirati kupus, cvekla, krastavac, bundeva, tikvice, spanać. Hipoalergeni začini uključuju peršun, mirođiju, zelenu salatu. Kiselo mleko i sir su takođe opcija za uključivanje u ovakvu ishranu.

Takođe treba znati da se hipoalergena hrana kao sistem ishrane ne preporučuje trajno, posebno ako nisu preduzete sve mere za snabdevanje organizma potrebnim vitaminima, mineralima i drugim hranljivim materijama.

Pored toga, u svakom obroku je neophodno kombinovati proteinsku hranu sa povrćem, jer pod uticajem vlakana alergen ne može da prođe u krvotok. Raznovrsna i zdrava hrana u hipoalergenoj ishrani je obavezna da biste iskoristili sve koristi nespecifične ishrane.

hipoalergena supa sa krompirom

Odgovarajuća glavna jela su supa od šargarepe, korena peršuna, brokolija i boranije, dinstane ćuftice sa povrćem, ovsena kaša, pirinač sa mekom piletinom ili povrćem. Jarko obojena hrana je isključena kod dece sa alergijama na hranu.

Sveže govedina zamenjuje zečetinu u receptima za glavna jela. Ovo su opšte smernice, jer su svi recepti strogo individualni i zavise od rezultata dijagnoze.

Kožni test za alergiju na određenu hranu radi se tako što se njen mali komadić stavi na kožu leđa ili podlaktice. Crvenilo ili otok na koži ukazuju na alergiju na ovaj prehrambeni proizvod i on se isključuje iz ishrane

Takođe pogledajte više o:

- hipoalergena dijeta;

- hipoalergene supe;

- hipoalergene kaše.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest