bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Zabranjene namirnice kod steatoze jetre?

Zabranjene namirnice kod steatoze jetre?

Škembe čorba

Steatoza jetre je oboljenje poznato i kao masna jetra. To je oboljenje metabolizma, koje se karakteriše odlaganjem velikih količina masnoća u jetri. Osobe sa masnom jetrom treba da vode mnogo računa o svojoj ishrani.

Zabranjene namirnice kod steatoze jetre su kuvane i dimljene kobasice i dimljeno meso, masno meso, kao i proizvodi koji sadrže životinjske masnoće. Ako patite od steatoze jetre ne treba da jedete maslac, mleko, pavlaku i jaja. Možete da konzumirate sir niske masnoće, ali treba da izbegavate kačkavalj i slične sireve velikog sadržaja masnoće.

Morski plodovi je takođe zabranjena. Može da se konzumira riba, ali samo ako je pripremljena na roštilju.

Zabranjene su masne supe i čorbe, kao što je škembe čorba, mesna čorba (kurban [čorba]), teleće čorbe ili čorbe sa svinjskim mesom. Čak je i pileća supa za izbegavanje. Bolesni treba da jedu lagane supe od povrća i kuvano povrće.

Ne dozvoljava se ni unos rafinisanog belog šećera i rafinisanog belog brašna, što iz menija isključuje sve kolače, torte i druge vrste slatkiša. Paste, torte, ratluk, alva i čokolada, kao i čokoladni proizvodi su takođe zabranjeni.

Steatoza jetre

Pržena jela su takođe veoma opasna za osobe sa masnom jetrom i zabranjena su za njih. Ne treba da se jedu prženi krompir, ćuftice od mesa ili krompira. Zabranjeni su i prženi proizvodi od testa, kao što su mekike, uštipci, krofne i piroške.

Jaki začini, namirnice bogate holesterolom i alkohol su takođe zabranjeni. Zabranjuju se i gazirana pića, zaslađeni napici, sokovi i nektari. Može da se pije samo sveže ceđeno sok, ali bez zaslađivanja. Biljni čaj je dozvoljen, ali treba da se pije bez dodavanja šećera ili meda.

Uprkos ograničenjima u ishrani bolesnika od steatoze jetre, oni nikako ne treba da gladuju. Ishrana treba da bude na svaka 3 sata, ali da se jede po malo. Prejedanje je štetno, kao i gladovanje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest