Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Šta jesti kod iritiranog debelog creva?

Šta jesti kod iritiranog debelog creva?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3965
ishrana kod iritiranog debelog creva

Sindrom iritiranog debelog creva je opšti naziv za razne poremećaje u digestivnom sistemu. Ovo je jedna od najčešćih žalbi u današnje vreme. Prema procenama stručnjaka, 15-19 odsto stanovništva zapadnih zemalja pati od toga. Bolest najviše pogađa osobe između 25 i 50 godina, dva puta češće nego žene.

Često se meša sindrom iritiranog debelog creva sa drugom sličnom pritužbom - kolitisom. Ali kod kolitisa, sluzokoža creva je upaljena i iritirana, a ponekad se na njoj pojavljuju čirevi. Kod pomenute bolesti takvi fenomeni se ne primećuju.

Simptomi se sastoje od nadimanja, gasova, podrigivanja, bolova, opšte slabosti, zatvora ili dijareje, promene strukture stolice, nervoze, promene težine itd. To je funkcionalno stanje jer za to nema organskog uzroka.

Kod bolesnih žena određena hrana ili stresna situacija mogu izazvati nepodnošljive bolove u stomaku, a ponekad i krvarenje iz rektuma. Simptomi su ili kontinuirani ili nestaju i ponovo se pojavljuju.

Uzroci sindroma iritiranog debelog creva

Najčešći uzrok ove bolesti je stres. Pod uticajem stresa i emocionalne napetosti, poremećena je sinteza supstanci odgovornih za aktivnost creva, kao i prag osetljivosti, što izaziva jake bolove u predelu stomaka.

Drugi razlog koji često izaziva sindrom iritiranog debelog creva je netolerancija na ugljene hidrate. Njihovo ograničavanje obično dovodi do velikog olakšanja i poboljšanja kvaliteta života.

Nekvalitetna hrana, nedostatak vlakana u ishrani, crevne infekcije, oštećena crevna pokretljivost, disbioza, nasledstvo i loše navike u ishrani takođe su faktori koji mogu dovesti do sindroma iritiranog debelog creva.

Opšti kurs lečenja sindroma iritabilnog debelog creva

Lekari najčešće propisuju probiotike, antispazmodike, antidepresive, koji u nekim slučajevima ublažavaju simptome. Međutim, važnije je i efikasnije ukloniti osnovni uzrok i održavati pravilnu ishranu u iritiranom debelom crevu bez intervencije lekova.

Dakle, najbolji način da se ugasi ovaj bolni sindrom ostaje promena ishrane i način života kod iritiranog debelog creva.

Opšti uslovi u ishrani za sindrom iritabilnog debelog creva

Žalbe na bolest uslovno prolaze kroz dve faze:

- Kriza koju karakteriše pojava izraženih tegoba kao što su uznemirenost, mučnina, bol u stomaku, osećaj nadimanja, gasovi, nadimanje creva, gubitak apetita i samim tim gubitak težine.

- Remisija, u kojoj se simptomi povlače i vraća se normalna ishrana, ali uz odstupanje od izabrane ishrane mogu se javiti simptomi bolesti.

Zbog toga je neophodno veoma pažljivo odabrati dijetu za iritirano debelo crevo, vodeći se sledećim zahtevima za nju:

- Najbolja je lagana i ukusna hrana za iritirano debelo crevo. Treba isključiti proizvode sa visokim sadržajem masti.

bolovi i iritirano debelo crevo

- Namirnice koje su kontraindikovane u slučaju iritacije debelog creva ne bi trebalo da se konzumiraju. Iz relevantne grupe dobro je izabrati namirnice koje organizam dobro podnosi i dobro vari.

- Potrebno je promeniti strukturu i konzistenciju namirnice kako bi se utvrdilo šta organizam dobro apsorbuje.

- Svaki pacijent mora da sprema hranu na svoj, dobro naučen način.

- Kuvano povrće treba da bude mekano. U nekim receptima je naznačeno da zeleno, žuto i narandžasto povrće treba dinstati vrlo kratko da bi ostalo hrskavo. Ali sa bolešću o kojoj govorimo, povrće treba dinstati dok potpuno ne omekša. Oštre ivice nedovoljno kuvanog povrća mogu izazvati iritaciju creva. Ne preporučuje se konzumacija sirovog povrća. Bolje je ne koristiti seme i orahe.

- U svakodnevnu ishranu treba uključiti agrume ili njihov sok, tamnozeleno povrće i tamnožuto i narandžasto voće ili povrće - šargarepu, pomorandže, limun i drugo.

- Hrana ne treba da bude ni previše hladna ni previše topla. Veoma hladna hrana može izazvati grčeve creva i bolove u stomaku.

- Jedite polako i dugo žvačite hranu.

- Jedite često i malo. Mnogi ljudi sa ovom bolešću primećuju da se osećaju znatno bolje ako jedu 4-6 puta dnevno. Očigledno, ovo je povezano sa hormonima koji regulišu rad gastrointestinalnog trakta. Nastaju nakon što hrana uđe u telo i stimulišu rad crevnih mišića. Kada hrana dolazi u manjim porcijama, proizvodi se manje hormona, zbog čega ih creva lakše apsorbuju.

Preporučena dijeta za sindrom iritiranog debelog creva

Lečenje sindroma iritabilnog creva hranom je prelazak na ishranu sa određenom grupom namirnica koje se nazivaju FODMAP prema engleskom nazivu. Većina namirnica u ovoj grupi su ugljeni hidrati, a nakon njihovog konzumiranja simptomi se javljaju ili pogoršavaju.

Koje su namirnice u FODMAP grupi?

- F - označava hranu koja dovodi do fermentacije.

- O - oligosaharidi – ugljeni hidrati kratkog lanca.

- D - disaharidi, kao što je laktoza-mlečni šećer.

- M - monosaharidi kao što su glukoza i posebno fruktoza - voćni šećer.

- P - polioli, kao što su sorbitol - šećerni alkoholi.

Oligosaharidi se nalaze u pšenici, mahunarkama, nekom povrću, posebno luku i belom luku.

Disaharidi u obliku laktoze nalaze se u svežem mleku - kravljem i kozjem. Neki ljudi mogu imati netoleranciju na laktozu.

Monosaharidi - to je fruktoza. Ovaj šećer je veoma prisutan u velikom broju voća - jabuke, kruške, urme, kao i u medu.

Polioli su polivalentni alkoholi (sorbitol, ksilitol) koji se koriste kao zaslađivači u raznim proizvodima, na primer u zaslađenim pićima. Takođe se prirodno javljaju u različitom voću i povrću, uključujući breskve, šljive, karfiol, pečurke.

Kada započnete FODMAP dijetu, vodi se dnevnik i simptomi nakon svakog obroka se svakodnevno beleže kako bi se pratilo stanje i pomoglo da se identifikuje tačna netolerancija.

Hrana sa malim sadržajem FODMAP-a koja se preporučuje za konzumiranje

korisna hrana kod iritiranog debelog creva
Fotografija: Shutterbug / pixabay.com

- Povrće i mahunarke - šargarepa, kukuruz ili kukuruz šećerac u malim količinama, tikvice, zelena paprika, krastavci, patlidžani, komorač, đumbir, sočivo, takođe ograničena količina, zelena salata, masline, paškanat, peršun, rotkvice, krompir, bundeva, spanać, paradajz (bez čeri paradajza), repa.

- Voće – borovnice i brusnice, grožđe, kivi, banana, limun, limeta, mandarine, pomorandže, ananas, papaja, maline, jagode.

- Meso – piletina, svinjetina, teletina, jagnjetina, ćuretina, mleveno meso, mesne poslastice.

- Riba i morski plodovi – sveža riba kao što su pastrmka, losos, bakalar, iverak, konzervisana tuna, rakovi, jastozi, školjke, škampi, ostrige.

- Žitarice i namirnice od njih, orasi - pšenica i hleb bez glutena, kukuruzni hleb, ječam, pirinač, krompirovo brašno, testenina od pšenice i glutena, beli i smeđi pirinač, pirinčane mekinje, kokos, kikiriki, bademi, lešnici, orasi, makadamija, heljda, proso, palenta, kokice, semenke bundeve, susam, suncokretovo seme.

- Začini, zaslađivači, aditivi - ljutenica, crna čokolada, glukoza, javorov sirup, senf, maslinovo ulje, puter od kikirikija, soja sos, kiselo-slatki sos, šećer, sirće (vinsko i pirinčano).

- Pića - kafa, espreso, voćni i biljni čajevi, limunada, sojino mleko, dijetalna kola u malim količinama, voda.

- Mlečni proizvodi i jaja - maslac, sirevi bez buđi, jaja, sveže mleko i jogurt bez laktoze, ovseno mleko, pirinčano mleko, sojini proteini u malim količinama, tofu.

Odabir dijete za sindrom iritiranog debelog creva je preciziran, a namirnice koje telo nije dobro prihvatilo se uklanjaju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest