Herpes zoster je reaktivacija virusa varičela-zoster koji izaziva ovčije boginje.
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, više od 90% odraslih rođenih pre 1980. godine imalo je ovčije boginje, ali samo oko 1 od 3 odrasle osobe razvija herpes zoster tokom svog života. Verovatnoća razvoja herpesa zoster se povećava sa godinama. Herpers zoster obično izaziva bolan osip na jednoj strani tela ili lica. Osip sadrži plikove koji se formiraju nakon 7 do 10 dana.
Izbegavanje hrane koja oštećuje imuni sistem vašeg tela može pomoći da se skrati trajanje pojavljivanja herpes zostera. Takođe, povećanje unosa aminokiseline lizina i smanjenje unosa arginina može pomoći vašem telu da brže očisti virus, iako je potrebno još istraživanja.
Hrana koju treba izbegavati sa herpes zosterom
Ako patite od herpes zostera, dobra je ideja da izbegavate hranu koja može da ošteti vaš imuni sistem. Takve namirnice su:
Ugljeni hidrati sa visokim glikemijskim indeksom
Ugljeni hidrati sa visokim glikemijskim indeksom se brzo razgrađuju u telu i izazivaju brz porast šećera u krvi. Ovo pokreće oslobađanje inflamatornih molekula i slobodnih radikala koji mogu opteretiti vaše telo.
Uključivanje previše visokoglikemijskih ugljenih hidrata u vašu ishranu može potencijalno ugroziti vaš imuni sistem i povećati upalu. Čak i jedan obrok sa visokim glikemijskim indeksom može podstaći povećanu upalu.
Neki primeri hrane sa visokim glikemijskim indeksom uključuju:
- bombone i slatkiši;
- torte i kolači od belog brašna;
- slatki napitci;
- žitarice sa šećerom;
- sosevi sa šećerom;
- sladoled;
- beli hleb;
- beli pirinač.
Jako obrađena hrana
Jako obrađena hrana je često sa visokim sadržajem soli, dodatkom šećera i omega-6 masnih kiselina, što može izazvati upalu i oslabiti vaš imuni sistem.
Omega-6 masne kiseline su esencijalne, ali većina ljudi dobija prekomernu količinu u ishrani. Omega-6 masne kiseline podstiču upalu, dok ga omega-3 masne kiseline inhibiraju. Postoje neka istraživanja da previše visok unos soli može oštetiti vaš imuni sistem.
Primeri jako prerađene hrane uključuju:
- zaslađene žitarice;
- čips i grickalice sa visokim sadržajem masti;
- slatki energetski napitci i gazirani napitci;
- keks, torte, pite i slatkiši;
- hleb i krekeri sa visokim sadržajem masti i niskim sadržajem vlakana;
- jako pržena hrana.
Alkohol ometa lečenje herpes zostera
Alkohol ima potencijal da ošteti skoro svaki aspekt vašeg zdravlja, uključujući i vaš imuni sistem.
Većina lekova koji se koriste za lečenje herpes zostera ne sadrže posebna upozorenja o alkoholu. Ali ipak je dobra ideja izbegavati mešanje alkohola i lekova koliko god je to moguće.
Komentari