Miloduh

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4049090
Miloduh

Miloduh /Hyssopus/ poznat i kao izop, blagovanj, ižop, je rod od 10-12 vrsta zeljastih biljaka ili usnatica, iz porodice Usnatica. Miloduh je rasprostranjen od istočnog Mediterana do centralne Azije.

Miloduh je aromatična biljka sa ispravljenim i razgranatim stablom koji dostiže visinu do 1 m. Pokriveni su finim vlasima po samim vrhovima. Listovi mioduha su uski i duguljasti.

Cvetovi su mali i plavi, raspoređeni u gornjem delu stabla. Cveta tokom leta. Najpoznatija vrsta ovog roda je lekoviti miloduh, koji se naširoko gaji.

Sastav miloduha

Biljka sadrži oko 1% eteričnog ulja, čiji je glavni sastojak pinokamfon i pinen, cineol, seskviterpeni i kamfen. Miloduh sadrži tanine, urzolinsku kiselinu i oleanolovu kiselinu, ruzmarinovu kiselinu, mineralne soli, smole, šećere, organske kiseline itd.

Koren miloduha ima prijatan, lagan miris i ljutkast ukus. Sušeno korenje sadrži 3, 5 % eteričnog ulja, gorke i polfenolne supstance, antibiotičke sastojke i polizaharide.

Gajenje miloduha

Miloduh voli lagano, ali obilno nađubreno zemljište. Seje se u rano proleće u redovima sa razmakom od 30 cm između. Razmnožava se vegetacijom, tokom jeseni se vade tufovi i dele na delove. Nakon toga se sade na rastojanju od 50-60 cm u redove. Semenke miloduha se mogu sejati tokom jeseni.

Najbolji rezultati se dobijaju kada se poseju u redove na rastojanju od 3, 5 cm jedan od drugog. Pokriva se zemljom, pomešanom sa đubrivom. Sledeće godine u proleće kada biljka dovoljno poraste, da ode na stalo mesto i vreme je prikladno, miloduh se sadi u brazdama. Da bi se lepo posadio, u početku je potrebno češće zalivanje.

Miloduh se bere nekoliko puta. Grane koje će se koristiti za svež začin se sakupljaju po nekoliko puta, kada dostignu visinu 12-20 cm. Odsečene grane se vežu i ostavljaju da se suše. Ako nadzemni deo treba da se koristi za eterično ulje, ono treba da se odseče pre cvetanja. Miloduh cveta druge godine nakon setve.

Sakupljanje i čuvanje miloduha.

Za vreme cvetanja se seku samo izdanci ispod donjih cvetova. Za branje treba da odaberete suvo i sunčano mesto. Sakupljeni delovi se čiste od slučajnih primesa i suše se u provetrivom mestu u hladu.

Treba da se vežu u venac, da se okače na eksere ili na nešto drugo što je odgovarajuće u te svrhe. Pravilno sušenje strukova miloduha treba da sačuva njihov prirodan izgled, ali cvetovi mogu malo da izblede. Sušeni miloduh se čuva u suvim i provetrivim prostorijama.

Suvi miloduh

Kuvanje sa miloduhom

U mediteranskoj i orijentalnoj kuhinji se koriste listovi miloduha. U našoj kuhinji biljka nije mnogo rasprostranjena, ali se može koristiti za začinjavanje sireva, mlečnih umaka, supa, pasulja, krompira, pašteta od mesa.

Miloduh se može koristiti kao zamenik žalfije. Ukus miloduha je gorak, a miris je baš fin. Prilikom sušenja se on skoro izgubi, da bi se sačuvao miris biljke se kida onoliko koliko treba i stavlja se u jelo direktno. Međutim, u te svrhe miloduh treba da se gaji u saksijama.

Miloduh daje pikantan ukus mlevenom mesu, svežoj teletini. Ide uz začine kao što je mirođija, majoran, bosiljak, peršun i origano. Nakon što se stavi u jelo, ne treba da se poklapa.

Koristi od miloduha

Od miloduha se izvlači cenjeno eterično ulje, koje je relativno skupo, ali je i veoma efikasno. Koristi se za lečenje disajnih puteva, oslobađa nagomilanu sluz i bronhijalne grčeve.

Miris ulja stimuliše apetit i poboljšavanj varenje. Miloduh je dobar tonik za ljude koji su preležali tešku bolest, zato što daje osećaj budnosti.

Eterično ulje miloduha se koristi za masažu na uganutim mestima. Osim toga, masaža sa uljem usporava nervnu napetost, nesanicu na nervnoj bazi, migrenu, reumatske bolove, mišićne i menstrualne bolove, nerednovu menstruaciju i visok krvni pritisak, grip, upalu grla itd. Miloduh ima laksativno dejstvo.

Miloduh se koristi kod hroničnih upala i bolesti stomačno-crevnog trakta, zatvora i dispepsije. Biljka može da se koristi spoljašnje za ispiranje rana i čireva, za ispiranje usta i kod upalnih procesa u ustoj duplji i grlu.

Narodna medicina sa miloduhom

U narodnoj medicini se miloduh koristi kao napitak kod anemije, problema sa varenjem, astme i reume. Upotrebljava se kod angine, za primenu kod ekcema i skrofula.

Da bi se napitak napravimo potrebno je 2 kašičice sušenog miloduha, koji se prelivaju sa 1 šoljom vrele vode i nakon što se ohladi procedi se. To je doza za jedan dan.

Štete od miloduha

Ulje od miloduha ne treba da se koristi za vreme trudnoće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji