Ovo je 7 namirnica koje nikada ne bi trebalo da jedete ako imate zatvor.
Prema Naiconalnom institutu za zaštitu zdravlja, konstipacijom se smatra kada nedeljno imate manje od 3 pražnjenja. To je veoma čest problem: NIZ tvrdi da oko 42 miliona ljudi u celom svetu ima ovakav problem i da se on češće javlja kod žena nego kod muškaraca.
Najvažnije što možete uraditi da izbegnete ponovnu pojavu zatvora jeste da jedete izbalansirano i raznoliko, kaže Lesli Bonsi, dijetolog i vlasnica Aktivne ishrane.
Vlakna su dobar način da se pokrenu creva, ali važno je da se uključe i ugljeni hidrati koji privlače vodu (čine da stolica bude mekša), kaže Bonsi. Ali od velikog značaja jeste da ste hidratirani. Ako neko jede dosta hrane koja je bogata vlaknima, a pritom ne konzumira tečnosti, postoji mogućnost da se stanje pogorša.
Kada već stignete dotle i imate zatvor, treba da izbegavate sledeće namirnice:
1. Mlečni proizvodi
Ako niste tolerantni na laktozu, Bonsi naglašava da je zatvor kao posledica konzumacij emlečnih proizvoda samo legenda. Samo osobe, čija tela ne mogu da prerade šećer u mlečnim proizvodima, mogu da imaju konstipaciju ili dijareju nakon konzumacije mleka. Uprkos tome, oko 65% ljudi ima poteškoće u usvajanju laktoze nakon perioda detinjstva, kako tvrdi Nacionalna medicinska biblioteka u SAD. Ako imate konstipaciju, izbegavajte mlečne proizvode kako ne bi osećali nadutost.
2. Pržena hrana
Prema Bonsi, namirnice koje su bogate mastima nisu bogate vlaknima. Zato je njima potrebno više vremena da se svare. Masti se vare mnogo više vremena nego voće i povrće, a potrebno im je 24 sata. Ako imate zatvor, izbegavajte namirnice koje su pržene u ulju ili maslacu.
3. Belo brašno
Pržene namirnice mogu se pohovati sa belim brašnom. Bonsi tvrdi da brašno ne sadrži dosta vlakana kao voće i povrće i zato je potrebno više vremena da ga organizam usvoji.
4. Čaj
Ovo može iznenaditi čitaoce, ali Bonsi tvrdi da čaj sadrži kofein, a on vodi do dehidratacije organizma i pogoršava stanje.
5. Banane
Banane su bogate vlaknima i ugljenim hidratima, ali Bonsi preporučuje da ih izbegavate, jer one mogu da uspore rad organa, umesto da poboljšaju rad creva. To se posebno odnosi na one koje nisu u potpunosti zrele.
6. Kajsije
One su bogat izvor vlakana, ali treba da se izbegavaju ako imate zatvor.
7. Pirinač
Pirinač je namirnica koja može dugo da stoji u vašem želucu i ne prolazi brzo kroz creva. Ako konzumirat pirinač, onda neka to bude smeđi - on sadrži više vlakana od belog. Beli pirinač možete jesti ako imate dijareju.