Vrste pirinča

Irena LazarovaIrena Lazarova
Početnik
12
Vrste pirinča

Pirinač je jedna od najstarijih kultura. Poslednji podaci pokazuju da je prvi put bio kultivisan pre više od šest milenijuma u Kini. Praotac je sorta divljeg pirinča koja se u izobilju nalazi na tim geografskim širinama i u naše vreme. Pirinač je bio prenet u Grčku od strane arapskih trgovaca, a kasnije ga je Aleksandar Veliki rasprostranio u Indiji. Tokom 7. veka Mavri su doneli pirinač u Španiju, a oni sa svoje strane - u južno američke kolonije početkom 17. veka.

Danas posmatrano, pirinač zauzima drugo mesto posle pšenice po količini konzumacije žitarica u svetu. Azija ipak ostaje kntinent gde se ova vrsta žitarice najviše poštuje. Tamo je koncentrisana i svetska proizvodnja pirinča - otprilike 94%, tako što su najveći proizvođači Kina, Indonezija, Indija i Tajland.

Vrste pirinča

Najviše rasprostranjene su tri vrste pirinča - beli pirinač koji je originalan za Aziju, pirinač, uzgajan u Africi i divlji pirinač. Beli i afrički pirinač imaju iznad 8 000 sorti, sa razlikama u veličini i obliku zrna.

Pirinač sa graškom

Pirinač kratkog zrna je dužine od 4 do 5 milimetara, sadrži veliku količinu skroba i zato je lepljiviji i sklon raspadanju nakon kuvanja.

Pirinač srednjeg zrna je dužine otprilike 5-6 milimetara, nakon kuvanja ostaje odvojen, ali nakon što se ohladi, slepljuje se.

Pirinač dugog zrna je dužine ne manje od 6 milimetra i ne lepi se nakoj kuvanja.

Tipovi pirinča

Pirinač celog zrna - oblik pirinča koji je izuzetno bogat nutrijentima. Ima smeđu boju i jaku prirodnu aromu. Treba da se kuva barem 45 minuta.

Pirinač sa pečurkama

Smeđi napareni pirinač. Ova vrsta pirinčaiziskuje da se natopi pre sušenja, a nakon toga treba da se napari. Zahvaljujući ovom procesu, žutarica će izgubiti manje korisnih materija tokom procesa kuvanja koji traji otprilike 25 minuta.

beli pirinač - pirinač koji je najpopularniji u svetu i kod nas, vreme pripreme - otprilike 15 minuta.

Beli polirani pirinač - ova vrsta je jako osakaćena što se tiče korisnih materija, na račun toga organizam ga dosta brzo apsorbuje. Potrebno vreme za pripremu je 10 minuta.

Beli napareni pirinač - njegova obrada je identična s onom kod smeđeg naparenog pirinča, ali za razliku od njega, siromašnjiji je vitaminima. U sirovom stanju, njegova boja je blago žućkasta, ali nakon kuvanja dobija belu boju. Potrebno vreme za kuvanje je od 10 do 15 minuta.

Beli pirinač koji se brzo kuva poznat je još i kao petominutni pirinač. On može da bude beo i smeđ. Ova vrsta pirinča je najsiromašnija korisnim hranljivim materijama.

Jasmin pirinač - sasvim očekivano, ova vrsta pirinča ima karakterističnu i prijatnu aromu jasmina. Možete da ga sretnete u beloj i u smeđoj boji, drugi je zdraviji od prvog, posebno za ljude koji pate od dijabetesa. Sadrži veću količinu skroba u sastavu i potrebno mu je otprilike 20 minuta kuvanja.

Basmati - jedna od najpopularnijih sorti pirinča, uzgajana u Pakistanu i Indiji. Ima nežan masni ukus i nizag sadržaj ugljenih hidrata. Mirno možete da ga koristite kao zamenu za beli pirinač u različitim jelima sa mesom, povrćem ili morskim plodovima. Potrebno mu je otprilike 10-15 minuta da bude gotov.

Glutenski pirinač - nemojte se zabluđivati nazivom, ovaj pirinač ne sadrži gluten. Lepljiviji je od ostalih vrsta, pogodan je i za slatkiše, ne samo za slana jela. Ako još uvek niste naučili da jedete štapićima, ova vrsta pirinča je idealna za vaš eksperiment - samo nakon 20 minuta na ringli.

Suši pirinač - ne postoji način da preskočimo poseban pirinač za suši. On može da bude beo ili smeđ. Verovatno ste se setili da ima lepljivu teksturu koja doprinosi savršenom izgledu i ukusu omiljenog sušija. Ako pak ne volite suši možete ga dodati kao garnirung drugom jale koje je karakteristično za vaš meni.

Blanširani pirinač - ovaj pirinač je prethodno skuvan, osušen i poliran. Zahvaljujući ovoj obradi on čuva svoje korisne hranljive materije. Nudi se iskusnim kuvarima u celom svom sjaju, koji je u ovom slučaju zlatan, iziskuje 20 minuta kuvanja i daje nežan i mekan finalni rezultat.

Arborio pirinač - ako st eljubitelju rižota, ovaj pirinač je za vas. Njegovo poreklo je italijansko. Ima svojstvo da upije aromu i ukus hrane s kojom se sprema. Nežna kremasta tekstura je samo dodatni razlog za to da ovo bude najtraženija vrsta pirinča koja se najviše preferira u svetu.

Crveni pirinač - Ova vrsta pirinča je korisna za ljude sa visokim šećerom u krvi, s obzirom da pomaže regulisanju nivoa insulina u krvi. Možete da ga konzumirate svaki dan, to će obezbediti samo koristi za zdravlje, naravno u umerenim količinama. Ima karakterističan prijatan ukus.

Imperatorski pirinač - poznat još i kao crni pirinač. Znak koji njega odlikuje je definitivno boja, koja je takva zbog snažnog antioksidansa u njegovom sastavu. Pristustvuje u azijskim i italijanskim specijalitetima i ima karakterističnu aromu. U kombinaciji sa netradicionalnom bojom, ova vrsta pirinča može svaki tanjir da pretvori u pravu kulinarsku bajku. Potrebno mu je maksimum 10 minuta kuvanja i daje vam mogućnost da izaberete između srednjih i dugih zrna.

Kada ste se već upoznali sa različitim vrstama pirinča, ostaje da izaberete šta želite da napravite sa pirinčem. Na vašem raspolaganju smo pripremili stotine ispobanih recepata za ukusan pirinač kao što je svinjetina sa pirinčem, mekana teletina sa pirinčem, pirinač sa tikvicama u rerni, punjene paprike sa pirinčem, sarmice sa pirinčem, a zašto ne i mleko sa pirinčem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest