Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Kako da smanjimo nivoe holesterola prirodnim putem

Kako da smanjimo nivoe holesterola prirodnim putem

Hrana za snižavanje holesterola

Imate visok holesterol? Ni ste sami! Samo u Americi ovaj problem pogađa 95 miliona ljudi. Sam po sebi predstavlja zdravstveni problem, stanje je povezano sa drugim takvim, još ozbiljnijim - bolestima srca i dijabetesom.

Holesterol je materija slična vosku, koja se prirodno nalazi u našim ćelijama. Naša jetra ga proizvodi, nalazi se u mesu i u mlečnim proizvodima. Našem telu je potreban, ali preterana količina se nagomilava u obliku naslaga u arterijama, što može da dovede do tromboze.

Ovo je faktor rizika za infarkte, moždane udare i pogoršanu cirkulaciju. Postoje lekovi, koji smanjuju holesterol - tzv. statini koji, međutim, mogu da imaju neželjene efekte i pre nego što pribegnemo njima, bilo bi lepo da pokušamo da se pozabavimo promenama u načinu života, tačnije - u ishrani.

Ovsene pahuljice su jedna od namirnica koje pomažu da smanjimo holesterol. One su bogate vlaknima koji pomažu da smanjimo njegove nivoe za 11 tački.

Ovsene pahuljice smanjuju holesterol

Masna riba je druga korisna hrana za ljude koji pate od povećanih nivoa ove materije. Drugi izbor je losos, skuša i tuna. Oni su bogati Omega-3 masnim kiselinama koje povećavaju nivoe dobrog holesterola, automatski smanjujući nivoe lošeg. Izaberite pečenu ribu sa garnirungom od povrća - na grilu, dinstano ili sveže. Riblje ulje takođe može da bude vaš saveznik u borbi sa ovim stanjem.

Orašasti plodovi su drugi sličan izvor. Osim masnih kiselina, oni su bogati i vitaminima i vitaminom E. Konzumirajte po otprilike 50 grama dnevno u sirovom obliku. Možete ih dodati i u salate. Ukoliko ne volite sirove orašaste plodove, možete se orijentisati na bademe. Njihova konzumacija u pečenom, neslanom stanju pomaže u borbi sa lošim holesterolom. Sadrže moćne antioksidanse, zbog kojih je 30 g na dan dovoljno kako biste održali dobro zdravstveno stanje. Možete da ih konzumirate i u obliku bademovog ulja.

Orasi i kikiriki su drugi orašasti plodovi čija korisna svojstva će se sjajno izboriti sa visokim holesterolom.

Avokado je veoma korisna namirnica u borbi sa visokim holesterolom. I zbog vlakana, i zbog masnih kiselina, on može da smanji loš holesterol za 16 tački. Koristite kriške avokada u vašim sendvičima, umesto majoneza na primer.

Avokado pomaže da se smanji holesterol

Zeleni čaj nije samo osvežavajuć, već je i veoma koristan. Dokazano je da ljudi koji piju barem po šolju takvog čaja dnevno, ređe se razboljevaju od bolesti kardiovaskularnog sistema. On takođe može da smanji nivoe lošeg holesterola za više od 10 tački, da biste ušli u referentne granice zdravijeg načina života.

Jabuke su bogate pektinom. A pektin je vrsta vlakana, za koje je dokazano da smanjuju nivoe holesterola u krvi. Jedno voće dnevno zaista može da nas zaštiti od nagomilavanja plaka. Konzumacija grožđa takođe može da vas natera da se osećate bolje i zaštićenije od različitih bolesti, koje su povezane sa visokim holesterolom.

Šumsko voće takođe može da vam pomogne da povežete korisno i prijatno. Ono je ukusno i zdravo. Orijentišite se na jagode, borovnice i maline. Ovo voće se brine o zdravlju srca i naravno - saražuje u smanjivanju nivoa lošeg holesterola.

Banane su jedno od omiljenog voća, koje ponekada konzumiramo, ne znajući tačno o njihovim korisnim svojstvima. Zapravo, one uklanjaju visok holesterol, ograničavajući njegovo kretanje u krvi i sprečavajući začepljivanje arterija.

Dodavanje kurkume u jela može da smanju nivoe holesterola. Neophodna je istrajnost. Dokazano je da ukoliko se začin koristi redovno tokom 8 nedelja, uspešno se bori sa visokim nivoima lošeg holesterola. Od ostalih proizvoda za smanjenje holesterola pomažu takođe i ruzmarin i bosiljak.

Konzumacija maslinovog ulja u različitim jelima, salatama itd, sarađuje u povećanju nivoa dobrog holesterola, a bori se protiv lošeg.

Luk i beli luk su među najpreferiranijih sastojaka i najviše se dodaju u razna jela. Oni imaju niz koristi za organizam, u tom smislu i protiv lošeg holesterola. Sadržu jedinjenja koja podstiču čišćenje organizma i opšteg dobrog zdravstvenog stanja.

Integralni proizvodi, kao što su hleb, tako i ostali pomažu u snižavanju holesterola. Eto zašto bi bilo dobro da su oni prisutni u vašem meniju.

Mahunarke su druga grupa koja pomaže u snižavanju nivoa holesterola. Dovoljna je polovina šolje dnevnog unosa graška, sočiva, pasulja ili drugih mahunarki ovog tipa.

Proizvodi od soje takođe spadaju u hranu koja se bori sa lošim holesterolom. Njihova konzumacija dobro utiče na smanjenje nivoa holesterola za 6%.

Jedna od najpopularnije superhrane - laneno seme je među proozvodima koji se bore sa visokim holesterolom. Preporučuje se konzumacija u mlevenom obliku, budući da u takovom obliku organizam najbolje usvaja korisne materije. Možete ga dodate u zdravu posudu sa kiselim mlekom za doručak ili u omiljenu salatu. Dovoljne su 2 supene kašike dnevno.

Ovde možemo dodati i čija semenke. One su vegetarijanski zamenik omega-3 masnih kiselina. Nju takođe možete dodati u vaš zdrav doručak, salate, supe i druga jela.

Suncokretove semenke su takođe među semenkama koje pozitivno utiču na ovo stanje.

Jedno od povrća s najviše korisnih svojstava za organizam takođe vam može pomoći da skinete visokre nivoe holesterola. Reč je o spanaću. On obiluje antioksidansima i korisnim elementima, koji blagodatno deluju na celokupno ljudsko zdravlje. On je niskokaloričan proizvod koji, međutim, može da vas drži sitima duže vreme. Eto zbog čega je pogodan za ljude koji vode zdrav način života ili drže dijetu.

Brokoli i semenke piskavice takođe vam mogu biti korisni. Oni uspešno štite srce od visokog holesterola.

Patlidžan takođe zaslužuje svoje mesto među hranom za zmanjenje holesterola. On pomaže u snižavanju oksidativnog stresa koji sa svoje strane dovodi do visokog holesterola.

Kakao i crna čokolada će se pobrinuti za vaše dobro zdravstveno stanje. Iako zvuči previše lepo da bi bilo istina, tvrdnja je potpuno tačna. Konzumirajte najviše procente crne čokolade (75-85%). Na taj način nivoi lošeg holesterola će biti smanjeni, a nivoi dobro - povećani.

Konzumacija kinoe može da smanji rizik bolesti srca, povećavajući nivoe dobrog i smanjujući nivoe lošeg holesterola. Ovo je zahvakjujući mnoštvu vlakana, vitamina i antioksidanasa koji su sadržani u kinoi. Pored toga, njena konzumacija poboljšava dotok krvi u organizmu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest