Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Top 12 namirnica za snižavanje holesterola

Top 12 namirnica za snižavanje holesterola

Maria SimovaMaria Simova
Autor
219
Zeleno povrće

Kada je u pitanju snižavanje visokog nivoa holesterola, strogo izbegavanje masnoća nije rešenje. Nije neophodno izbaciti iz menija čak i one namirnice koje sadrže holesterol, kao na primer jaja, sir, mleko. Sve je u umerenosti i ravnoteži - trebate kombinovati hranljive namirnice koje se bore protiv upale, i da na taj način sasečete problem u korenu.

Namirnice za snižavanje holesterola su raznovrsne, i uključuju različite vrste voća, povrće, mahunarke, integralne namirnice, ribu, posna mesa i velike količine zdravih masnoća.

Da li treba smanjiti holesterol?

Holesterol je prirodna supstanca, prisutna u svakom od nas i od ključnog je značaja za opstanak. Sintetiše se u jetri i potreban je telu za normalno funkcionisanje ćelija, nerava i hormona. U našem telu, holesterol je prisutan u obliku masnih kiselina (lipida), koje se transportuju kroz krv. Ove čestice se uglavnom ne akumuliraju na zidovima arterija, ali kada postoji upala krvnih sudova, lipoprotein niske gustine (LDL), takođe poznat kao loš holesterol, stvara po zidovima opasne naslage, koje smanjuju elastičnost krvnih sudova i sužavaju šupljine. Ponekad se delovi naslaga kidaju i ulaze u krvotok, izazivajući infarkt ili moždani udar.

Prirodna uloga holesterola je da štiti arterije od oštećenja. Umesto da bude uzrok akumulacije naslaga u krvi, holesterol je zapravo sredstvo lečenja, koje telo proizvodi kao odgovor na upale. Njegova uloga je da smanji mesta upala i zaštiti krvotok i zidove krvnih sudova od daljeg oštećenja. Drugim rečima, ako se u arterijama nagomila previše holesterola, vaš problem je visok stepen upale, ne visok holesterol.

Bez upale, holesterol nije opasan. On je vitalna komponenta svake ćelijske membrane. Holesterin je polazni materija, bez koje telo nije u stanju da sintetiše estrogen, testosteron, kortizon, i druge važne hormone.

Navikli smo da mislimo da hrana sa visokim sadržajem masnoća vodi do visokog nivoa holesterola. U stvari, količina holesterola koji ulazi u naše telo kroz hranu igra neznačajnu ulogu u njegovom stvaranju u krvi.

Samo kod pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima može biti opravdano njegovo ograničenje u režimu ishrane. Zdravi ljudi treba da se skoncentrišu na ograničavanje konzumiranja transmasnoća, rafinisanih šećera i prerađene hrane, koji su glavni uzrok upale. Ovim se provocira nastanak i razvoj ateroskleroze i drugih srodnih bolesti.

Ključ za smanjenje faktora rizika za kardiovaskularne bolesti, uključujući visok holesterol, predstavlja smanjenje upale. Zbog toga, pre svega, iz režima ishrane treba da budu isključene namirnice koje izazivaju i održavaju upalu.

Njima pripadaju:

- Pakovane hrane svih vrsta;

- Šećer;

- Rafinisani proizvodi od žitarica;

- Prerađena biljna ulja;

- Tradicionalni mlečni proizvodi;

- Nizak kvalitet proizvoda životinjskog porekla;

- Velike količine kofeina i alkohola.

A u galeriji iznad možete videti koji su tačno proizvodi korisni za snižavanje holesterola.

1. Povrće (naročito zeleno)

Povrće je bogato antioksidantima i stoga je veoma efikasno u kontroli upale. Što više povrća konzumiramo, zdraviji će biti naši krvni sudovi. Lisnato povrće kao što su kupus, luk, brokoli i artičoke je naročito korisno za zdravlje našeg kardiovaskularnog sistema, jer sadrži velike količine vlakana;

Orašasti plodovi

2. Sveže orašasto voće

Orašasto voće je najbolji izvor zdravih polinezasićenih i mononezasićenih masnoća. Bogato je i vlaknima. Neke vrste orašastog voća /uključujući i bademe/ sadrže antioksidantne flavanoide - biljna jedinjenja, koja poboljšavaju zdravlje arterija i efektivno smanjuju upalu i loš holesterol, naročito kod osoba sa visokim holesterolom i dijabetesom;

3. Čia seme i semena lana

Seme lana je najbogatiji biljni izvor omega-3 masna kiselina. Osim toga, ono zauzimaju lidersku poziciju kada je u pitanju sadržaj biljnih fitoestrogena - lignana, koji deluju kao moćne antioksidansei Chia seme i semena lana se odlikuju izuzetno visokim nivoima rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, koji leče creva i doprinose borbi protiv gojaznosti.

Svojom visokim sadržajem rastvorljivih vlakana pomažu u zarobljavanju masti i holesterola u probavnom sistemu. Ovo smanjuje nivo holesterola u celini. Najbolji način da koriste ova korisna semena je u prahu, kao dodatak našem omiljenom jelu.

Maslinovo ulje

4. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje daje izuzetan terapeutski efekat u lečenju i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Može značajno pomoći da se smanji nivo štetnog holesterola, normalizuje krvni pritisak, poboljšava elastičnost arterija i smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u krvi. Takođe usporava proces starenja u organizmu;

5. Avokado

Avokado sadrži vitamin B6 i folnu kiselinu, koja pomaže u regulaciji nivoa homocisteina. Bogat je i vitaminom E, glutationom, i mononezasićenom mastima, koji su preko potrebni za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Avokado takođe sadrži veliki broj jedinjenja poznatih kao beta-sistosterol, koja efikasno smanjuju holesterol. Ako se uključuju u svakodnevnu ishranu, za 7 dana ukupan holesterol u krvi će se smanjiti za 17 odsto;

Losos

6. Losos

Losos - jedan od najboljih izvora antiinflamatornih omega-3 masti u svetu. Uključivanjem lososa u ishrani ćete dobiti dobre rezultate, kao što su smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, kognitivnih poremećaja i depresije. Mnogo omega-3 masti se nalazi i u masnim sortama ribe, kao što su sardine, skuša i haringa. Ove ribe će podići nivo dobrog holesterola, održavaće zdravu telesnu težinu i poboljšati naše kognitivne funkcije;

7. Integralne namirnice bez glutena

Unos integralnih namirnica je koristan za kardiovaskularni sistem, jer su one odličan izvor vlakana. Moramo unositi i proizvode bez glutena, kao što su kinoa, zob, heljda i amarant. One se lakše apsorbuju, ne izazivaju alergijske reakcije i sadrže velike količine hranljivih materija. Na primer, zob sadrži supstancu koja se zove beta-glukan, koja apsorbuje holesterol;

8. Zeleni čaj

Zeleni čaj se smatra napitkom br.1 protiv starenja. On je bogat izvor antioksidanasa, ima antikancerogeno dejstvo i održava kardiovaskularni sistem regulacijom nivoa lošeg holesterola. Osim toga, smanjuje rizik od arteroskleroze, stabilizuje krvni pritisak, smanjuje upalu zglobova, povećava gustinu kostiju i poboljšava kognitivne funkcije;

Pasulj

9. Pasulj i mahunarke

Pasulj sadrži mnogo vlakana, i stoga ima sposobnost da reguliše nivo holesterola u krvi. On je bogata antioksidantima i brojnim mineralima koji pomažu pravilnu cirkulaciju krvi;

10. Kurkuma

Kurkuma je kraljica svih začina kada je u pitanju borba protiv upale. Snižava holesterol, sprečava stvaranje ugrušaka u krvi, bori se protiv virusa, poboljšava imunitet. Kurkuma sadrži aktivnu supstancu koja se zove kurkumin, koja je vrlo efikasna u zaštiti organizma od mnogih bolesti - uključujući srčane bolesti, kancer, ulcerativni kolitis, artritis i mnoge druge;

beli luk

11. Beli luk

Beli luk je jedan od najbolje ispitivanih proizvoda, i donosi značajne koristi za telo. On je antioksidans, ima antiinflamatorno, antivirusno, anti-dijabetska i imunostimulantna svojstva. Beli luk snižava holesterol, sprečava stvaranje ugrušaka u krvi, smanjuje krvni pritisak i sprečava infekciju. Dobro ga je konzumirati svaki dan, jer je odličan u prevenciji i lečenju mnogih bolesti;

12. Slatki krompir

Slatki krompir - oni nisu samo velikodušni izvor vlakana, već i skladište vitamina i antioksidanata. Oni su poznati po svojoj niskokaloričnosti, niskom glikemijskom indeksu i visokim sadržajem kalijuma.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest