Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Kako da smanjite konzumaciju soli?

Kako da smanjite konzumaciju soli?

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
224044
Kako da smanjite konzumiranje soli?

Svi govore o šećeru, niko ne govori o soli.

Nije samo upotreba slatkiša ono što nas uznemirava i šteti. Milioni ljudi umiru svake godine zbog prekomerne potrošnje soli. Zašto je to opasno za nas i kako da saznamo da je omlet bez soli zaista ukusan?

Natrijum se prirodno nalazi u hrani koju jedemo i neophodan je za održavanje odgovarajuće ravnoteže telesnih tečnosti, ali ne u ogromnim količinama koje konzumiramo.

Prosečna potrošnja treba da bude oko 1500 mg dnevno za odraslu osobu - oko kašičice soli.

U praksi, odrasla osoba konzumira 4000 mg soli dnevno. Ova količina može izazvati visok pritisak, koji je bolest sam po sebi i ima ozbiljne posledice po druge sisteme u telu:

Manje soli

- povećava rizik od moždanog udara;

- kardiovaskularne bolesti;

- srčana insuficijencija, bubrezi itd.

Značaj soli za funkcionisanje organizma je veliki, ali njena povećana potrošnja može biti štetna.

Iznad svega, zapamtite da svaka promena u ishrani zahteva vreme i prilagođavanje i da to treba uzeti u obzir. Ključna reč ovde je „postepeno“ ili jednostavno neće uspeti. Prilagođavate se u tri faze: - u prvoj fazi se smanjuje potrošnja prerađene i konzervirane hrane;

- drugi korak je da naučite da se naviknete na ukus hrane kada je manje slana. Manje soli u salati i pirinču, omlet bez soli. Kada se naviknete, ne pada vam ni na pamet da dodate uobičajenu dozu soli – jelo ima savršen ukus;

- onda, kada smo naučili naše nepce da voli ovaj blagi ukus, možemo da pređemo na treći korak: potražite namirnice sa nižim vrednostima natrijuma, uporedite količinu soli u sličnim proizvodima različitih proizvođača i izaberite onaj sa manjim sadržajem natrijuma.

Ishrana bez soli

U budućnosti će to biti manje teško jer će nam intenzivni ukusi ovih namirnica manje govoriti.

So je jedan od resursa koji se pominje od početka istorije i njena važnost je nesporna. Koliko god nam je danas teško poverovati, čak su se i ratovi među državama nekada vodili oko soli. Ali za so, ne ratujte sami sa sobom kontrolišući njene količine.

Pogledajte još:

- Količine soli za zdravlje;

- So - koristi i štete.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest