Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice - šta treba da znamo

Sve češće ljudi se vraćaju hranljivim proizvodima koji su bili široko rasprostranjeni u prošlosti. Neke stare kulture su imale ogroman značaj u ishrani stanovništva i neprocešivog doprinosa za čovečanstvo, ali kasnije nezaluženo su zanemareni, pa čak i zaboravljeni.

Danas oni otkrivaju svoj ogroman kapacitet i nalaze mesto na trpezi gde i treba da budu. Takva kultura je ovas.

Ponovo otkrivajući ga, ljudi su shvatili da pred sobom imaju jednu od najdragocenijih žitarica koje postoje na zemlji, a ovsene pahuljice su naša predstava o zdravom doručku.

Dobijanje i sastav ovsenih pahuljica

Pod ovsom se podrazumeva žitarica, odgajana radi zrna. Od njega se dobija brašno, griz i ovsene pahuljice. Da bi se stiglo do ovsenih pahuljica, ovas prolazi kroz obradu, koja odvaja zrno od nejestivog dela kulture. U procesu mlevenja skida se samo spoljašnji omotač i osstaje ovsena pahuljica.

Sastav ove sirovina je izuzetno bogat korisnim materijama. Ovsena pahuljica je dobro izbalansiranog hranljivog sastava. Predstavlja dobar izvor složenih, nazivanih takođe i spori ugljeni hidrati, vlakana i sadrži više proteina i masti, u odnosu na većinu žitarica. Bogata je važnim vitaminima, mineralima i antioksidansnim biljnim jedinjenjima.

Skup vitamina i minerala u ovsenim pahuljicama uključuje kalcijum, kalijum, mangan, fosfor, magnezijum, gvožđe, selen, cink, vitamine iz grupe B i drugo. Ako konzumirate u sirovom obliku, ovsene pahuljice pune telo vitaminima B1 i B9. Sadržaj vitamina B5 se određuje kao visok i na njih se gleda kao na hranu bogatu ovim vitaminom.

Za razliku od većine žitarica, zrna ovsa u potpunosti čuvaju vitamine i minerale koji se nalaze u njika i nakon guljenja spoljašnjeg omotača i zato su ovsene pahuljice klasičan zdrav doručak.

Količina vlakana, koja je značajna u proizvodu, znači sporije usvajanje hrane, a odatle niži glikemijski indeks. A ova činjenica govori da ova hrana može da zasiti duže vreme.

Ovsene pahuljice - sastav

Zdravstvene koristi ovsenih pahuljica

Ovsene pahuljice predstavljaju izvor složenih ugljenih hidrata i mogu da zasite telo za duži vremenski period, budući da se odlikuju bogatim sastavom korisnih materija i niskim glikemijskim indeksom. Prilikom njihovog sporog usvajanja, one ne prouzrokuju reakcije što se tiče nivoa šećera u krvi i insulina. U isto vreme usporavaju stabilne nivoe energije, izbegavajući glad, a vlakna pročišćavaju sistem organa za varenje.

Ovsene pahuljice su korisne za srce. Integralne namirnice smanjuju rizik od bolesti srca. One se odlukuje sadržajem beta-glukana, rastvorljivih vlakana koji smanjuju loš holesterol. Razgradnja i fermentacija beta-glukana jača zdravlje crevne mikroflore.

Ovsenim pahuljicama može da se reguliše i težina. Duža sitost smanjuje potrebu za čestim obrocima.

Prilikom upotrebe ovsenih pahuljica vlakna, prolazeći kroz creva, gutaju vodu i zajdno sa njom izlučuju otpadne proizvode. Ovo smeta otpadnim materijama da se dugo zadržavaju u digestivnom traktu.

Za ljude sa intolerancijom na gluten, ovsene pahuljice su hrana koja može da se upotrebljava samo nakon individualne konsultacije sa stručnjakom.

Vrste ovsenih pahuljica

Postoje dve vrste ovsenih pahuljica prema načinu njihove obrade: fine i krupne. Krupne se više preferiraju, budući da način na koji se obrađuju obezbeđuje čuvanje miksimalne količine korisnih materija u njihovom sastavu.

Fine ovsene pahuljice su pogodne za ljude sa osetljivijim želucem, budući da velika količina vlakana u krupnim je iritantnija.

Ovsene mekinje

Ovsene pahuljice i ovsene mekinje

Postoji razlika između ova dva pojma. Ovsene pahuljice su unutrašnjost zrna ovsa. Ovsene mekunje su njegov omotač. U ovsenim mekinjama i pahuljicama se sadrži skoro jednaka količina kalorija i masti, ali je sadržno duplo više proteina i vlakana ovsenog zrna, a to nije uvek dobra alternativa. Za ljude sa osteljivim želucem mekinje nisu alternativa.

Sa tačke gledišta sadržaja drugih hranljivih materija, mekinje su manje cenjene. To je znog činjenice da je zrno uklonjeno i na taj način se izgubila hranljiva količina integralnog ovsenog klasa.

Ovsene pahuljice se smatraju kompletnom hranom, dok su mekinje samo element ovsa. Iako potiču od jednog te istog izvora - integralnog ovsa, one se pretvaraju u različite proizvode nakon obrade. Ukupna hranljiva vrednost ovsenih mekinja je niža. Mekinje služe za bogaćenje hleba i pekarskih proizvoda.

Kako se spremaju ovsene pahuljice?

Prema različitim vrstama ovasa koristi metoda priprema toplog integralnog doručka ili popularna ovsena kaša.

Najpoznatiji način je natapanje ili ključanje ovsenih pahuljica.

Mogu da se preliju ključalom vodom - kao musli sa suvim voćem i orašastim plodovima. Može da se spremi slana ovsena kaša - sa povrćem i sirom.

Ovsena kaša

Pahuljice mogu da se ispeku - od ovsenog brašna se pravi hleb ili pahuljice mogu da se dodaju u hleb ili slatkiše.

Ovsena kaša može da se garnira medom, kiselim mlekom ili voćem. U ovoj varijanti treba veoma pažljivo da se proceni da prisutna fruktoza i laktoza neće upropastiti režim ishrane. Da bi se ispoštovao režim ishrane, može da se koristi niskomasno mleko i cimet, koji reguliše šećer u krvi.

Ovsene pahuljice nisu samo odgovarajući doručak, već mogu da se koriste u pripremu testa za sendviče sa mesom, ribom ili vegetarijanskim salatama i povrćem.

Sa testom mogu da se naprave i ovsene palačinke.

One su dobar dodatak u supe, kiselo mleko, sitan sir ili u proteinski šejk. U poslednje vreme postalo je veoma popularno i kapućino sa ovsenim mlekom, što je alternativa za kafu.

Vrste proizvoda od ovsenih pahuljica

Ovsene pahuljice se sadrže u gotovim proizvodima koji se prodaju u trgovinskim lancima. Možemo ih sresti u sledećim oblicima:

- Prirodne ovsene pahuljice - oguljene i ispečene ovsene pahuljice, isečene na pola. One se kuvaju 2-3 minuta ili se natope pre konzumacije;

- Instant ovsene pahuljice - ove prirodne pahuljice su dodatno presovae i uvaljane u ovseno brašno. One se takođe namoče ili ključaju u ključaloj vodi;

- Fine ovsene pahuljice - ove pahuljice su prethodno sitno iseckane i presovane, nakon što su ispečene. One su pripremljene za konzumaciju, samo se preliju toplom vodom ili napitkom po izboru;

- Kao čips u musliju ili kornfelks- ovsene pahuljice su od 50 do 90 procenata sastava ovog proizvoda, u čemu je nedostatak dodato sušeno voće, koje daje šećer i kalorije.

Čuvanje ovsenih pahuljica

Na tržištu ovsene pahuljice se nalaze kao gotov proizvod za konzumaciju. Čuvaju se na suvom i tamnom mestu. AKo su skuvane ili namočene, mogu da se čuvaju do 12 sati u frižideru.

Nekoliko saveta za ljubitelje ovsenih pahuljica

Pre nego što potopite ovsene pahuljice treba da ih operete kako bi se uklonili ostaci mekinja ili tvrde nečistoće prilikom njihove obrade.

Najbolji način da se sačuvaju sve hranljive materije ke da se pripreme za konzumaciju kroz natapanje.

Da bi bila zdravija i obimnija porcija ovsenih pahuljica, dobro bi ibilo da se dodaje 1-2 kašike presovanih orašastih plodova.

Klasični način kuvanja ovsenih pahuljica je u obliku kaše. Ona je veoma zdrava.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas