Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kora lubenice - zašto je toliko korisna?

Kora lubenice - zašto je toliko korisna?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
92591
Kora od lubenice - zašto je toliko korisna?

Lubenica je omiljeno voće kako odraslima, tako i deci. Mnogi ljudi znaju za njene koristi, ali manjina pretpostavlja da njena korist nije samo u sočnoj i slatkoj roze unutrašnjosti, nego i u kori lubenice. Da, ono što obično bacamo ispostavlja se da se koristi za lečenje različitih bolesti kao i za kozmetički proizvod.

Šta je toliko korisno u kori lubenice?

Hemijski i vitaminski sastav kora lubenice

Osnovna komponenta lubenice je voda. Njen sadržaj u pulpi je najmanje 90%, ali voda se u velikim količinama nalazi i u kori lubenice. Uz dopunu vode, kora lubenice sadrži: organske kiseline, likopen, pektin, zaharide, celulozu, hlorofil, aminokiseline, citamine (A, C, PP, grupu B), kalijum, magnezijum, kalcijum, natrijum, fosfor, silicijum, cink, gvožđe. Takođe, sadrži vlakna koja učestvuju u normalizovanju funkcionisanja gastrointestinalnog trakta.

Koristi kore lubenice

Hajde da saznamo kako je korisno korišćenje kore lubenice:

- ublažava naduvenost uzrokovanu problemima sa srcem i bubrezima;

Slatko od lubenice

- normalizuje ravnotežu vode i soli;

- smanjuje jrvni pritisak;

- pomaže u borbi sa viškom kilograma, sa pojavama celulitisa;

- poboljšava opšte stanje kod gihta;

- ubrzava proces regeneracije organizma nakon dugotrajne bolesti ili agresivnog lečenja;

- izbacuje štetne materije iz tela;

- inhibira upalne procese koji se pojavljuju u sistemu organa z avarenje;

- podstiče eliminisanje kamenja iz bubrega, bešike, a takođe smanjuje mogućnost njihovog ponovnog pojavljivanja;

- eliminište probelme sa stolicom;

- suve kore u prahu, pomešane sa vodom zaustavljaju dijareju;

- sok od svežih kora lubenice se koristi za spoljašnju upotrebu kod trofičnog i čireva; furunkuloze, akni i crnih tački, rana od ležanja sa blagom do umerenom težinom;

- sok ili kaša od svežih kora leči blage i umerene opekotine od sunca;

- svež sok od kore od lubenice se koristi u kozmetici za uklanjanje pigmentacije i da poboljša spoljašnji izgled opuštene kože ili kože koja stari;

- sok od svežih kora se koristi za ispiranje upaljenog grla;

- sveže kore od lubenice pomažu za ublažavanje glavobolje, a takođe za ublažavanje napada migrene.

Kako da pripremimo kore od lubenice?

Kore od lubenice se koriste ne samo sveže, nego i sušene, a takođe se koriste kod pripremanja infuza i napitaka.

Nakon što je pulpa lubenice u potpunosit uklonjenja, potrebno je pažljivo da se ukloni zelena spoljna koža od kora i da se iseče na što je moguće najtanje kriškice. Isečeni materijali se stavljaju u tankom sloju na list za pečenje. Možete da osušite na suncu ili u rerni. Temperaturni režim rerne može da varira između 30-50°C. Prosečno vreme sušenja je 1.5 sat. Prvo, značajan deo vlage isparava, nakon čega se temperatura u rerni povećava do 65-70°C. Ovo vam dozvoljava da dobijete sušene kore visokog kvaliteta, pogodne za čuvanje. Visokokvalitetne sirovine postaju krhke i blago obojene. Sušene kore treba da se stave u lanenu ili papirnu kesu. One se čuvaju na hladnom i suvom mestu.

Kora lubenice, kao i svaki plod, ima sposobnost da nagomila štetne materije koje uzgajivači često koriste kada se bore sa bolestima ratarskih kultura, štetočinama i korovima. Da biste dobili koristi bez šteta, bilo bi dobro da koristite koru samo proverenih proizvoda, uzgajanih ekoliški čisto bez otrovnih hemikalija. Možete da izbegnete štetne efekte tako što namočite oguljene komade na nekoliko sati u čistu i hladnu vodu, nakon čega su sirovine odgovarajuće za korišćenje prillikom spremanja napitaka, kao i za sušenje.

Kako se koriste kore lubenice?

Sok od dinje

Kod lečenja mnogo dobro se dokaza shema, kod koje se kašičica samlevenih i osušenih kora jede na prazan stomak, tako što se popije mala količina tople vode sa dodavanjem kašičice cvetnog prirodnog meda. Takav lek dobro pomaže, kada se uzima tri puta na dan pre obroka.

Za lečenje nekih boleste efikasnije je da se koriste korice u obliku napitaka. Lekoviti napitak treva da se sprema samo od mekog oguljenog dela kore. 100 grama kora treba da se prelije s 1 litrom i da se kuvaju na slaboj vatri pola sati. Da bi se dobio napitak visokog kvaliteta, treba da se namoči na još sat vremena, nakon čega se procedi. Poželjno je da se uzima ohlađen na nekoliko delova za 1 dan.

Napitak od praha od kora lubenice se priprema tako što se 1 supena kašika praha stavlja u 350 ml ključale vode. SKuvajte i osatvite da se krčka 5 minuta na tihoj vatri. Gotov napitak treba da se osatvi da se namoči na 60 minuta. Ovaj tečnost treba da bude podeljena na 3 doze. Možete da ga koristite sa malom količinom meda, 30 minuta pre obroka.

Napitak se priprema tako što se koriste suve sirovine 150 grama suvih kora se zalivaju s 1 litrom ključale vode i ostavlja se da se namoči na 1 sat. Podelite dobijeni obim tečnosti na 5 doza za 1 dan, tako da možete da popijete po 1 šolju odjednom.

Za napitak možete da iskoristite prah dobijen od sušenih kora lubenice, samlevenih u blenderu ili mlinčiću za kafu. Za 0.5 litara ključale vode potrebne su vam 2 supene kašike takvog praha. Osatvite da se namoči na 40-45 minuta. DObijena količina treba da bude podeljena na 3-4 doze na dan. Treba da se konzumia nakon obroka.

Kontraindikacije prilikom konzumacije kora lubenice

Slatko od kore lubenice

Kada koristite kore lubenice treba da zapamtite da su one jak dijuretik i zbog toga izbacuju kalijum oz tela. Prema tome, obavezno je da u dijetu uključite hranu koja sadrži ovaj element.

Treba da se pazi da kod prisustva individualne netolerancije, kao i ko dtešlkih alergijskih reakcija. Veoma je važno da se prate preporuke o doziranju komponenti u procesu pripremanja napitaka ili lekovitih napitaka.

Pogledajte još o koristima semena lubenice. Ako pak još niste probali unikatni ukus, pogledajte kako da napravite slatko od kora lubenice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest