Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Skyr (skir) - šta treba da znamo

Skyr (skir) - šta treba da znamo

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
3391
Skyr - šta treba da znamo

Skyr (skir) predstavlja mlečni proizvod. To je islandski mlečni proizvod. Popularan je u celom svetu. Ovaj proizvod je dosta sličan ceđenom kiselom mleku, ali nije.

On može biti prirodan sa voćem, orašastim plodovima ili sa drugim zaslađivačem.

U 100 grama skira sadržano je 60 kalorija, 10 grama proteina i nema masti.

On je savršen proizvod u dijetalnoj ishrani. Sadrži minimalnu količinu kalorija, važne minerale i vitamine, kalcijum i vitamin B12, ima probiotička svojstva. Nakon njegove konzumacije dugo ćete biti siti. Skir ima svojstvo smanjenja gladi i povećanja vremena između obroka, što je odlično ako pokušavate da smršate.

Skir može da se konzumira čist, da se prave smutiji sa njim, salate ili da se stavlja na prepečeni hleb. Skir se najčešće koristi u zdravim desertima, proteinskim grickalicama i laganim desertima.

Zašto je korisno da jedemo skir?

Skir pomaže u kontorolisanju šećera u krvi. Budući da sadrži više proteina i manje ugljenih hidrata, njegova konzumacija pomaže u kontroli šećera u krvi. Prema proučavanjima, potrošnja proteina usporava apsorpciju ugljenih hidrata. To dovodi do kontrolisanja šećera u krvi.

Skir smanjuje rizik od osteoporoze. Sadrži veliku količinu kalcijuma. Kao što znate, skoro 99% kalijuma u ljudskom telu nalazi se u kostima i zubima. Kalcijum i fosfat u kombinaciji čine naše kosti gustim i jakim.

Njegova konzumacija smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Za to su zaslužni kalijum i magnezijum, koji se nalaze u skiru i izuzetno su važni za zdravlje srca.

Skyr za zdravlje srca

Kako starimo ili zbog nedostatka kalijuma, naše kosti gube ovu gustinu. Ovo takođe povećava rizik od osteoporoze. Eto zašto treba da unesemo dovoljnu količinu kalijuma. Prema proučavanjima, konzumacija mlečnih proizvoda pomaže u održavanju gustine kostiju.

Različite vrste skira na tržištu sadrže razne žive aktivne bakterijske kulture, uključujući L. acidophilus, B. lactis i L. delbrueckii subsp. bulgaricus. Nazivi različitih bakterija nisu važni, ali ono što bi mogle učiniti za vaše zdravlje je vredno vaše pažnje. Bakterije u koži su vrsta probiotika ili dobrih bakterija. Ova vrsta bakterija pomaže u održavanju nivoa potencijalno štetnih bakterija pod kontrolom. Uzimanje antibiotika ili upotreba kontraceptiva kao što su kontracepcijske pilule, može izbaciti bakterije u vaš reproduktivni trakt, što povećava verovatnoću da ćete dobiti infekciju urinarnog trakta, vaginalne gljivice ili druge probleme. Redovna konzumacija kiselog mleka sa korisnim bakterijama može pomoći u prevenciji ovih infekcija, kaže Vodič za porodično zdravlje Medicinskog fakulteta na Harvardu.

Žene treba da unose najmanje 1.000 miligrama kalcijuma svakog dana. Na sreću, postoji mnogo izvora kalcijuma. Mineral se uglavnom nalazi u mlečnim proizvodima i može se dobiti kroz jela kao što su salata Snežanka, krem od sitnog sira, zapečeno jelo sa četiri sira, paprike sa jajima i sirom i bilo koja jela sa mlečnim proizvodima. Ali takođe i kroz skir.

Konzumiranje islandskog kiselog mleka obezbediće vam zadovoljavajući procenat vašeg dnevnog unosa kalcijuma. Čuli ste da nedostatak kalcijuma može značajno povećati rizik kod starijih žena od razvoja osteoporoze, ali možda niste svesni da vaša koštana masa počinje opadati čim navršite 30-te, prema Medicinskom centru Univerziteta Maryland. Nakon tog trenutka počinjete gubiti više koštane mase nego što vaše telo može zameniti. Ne možete zaustaviti ovaj prirodni proces, ali možete smanjiti gubitak gustine kostiju ishranom bogatom kalcijumom kao što je skir.

Bolesti srca su vodeći uzrok smrti širom sveta, čineći skoro 31% svih smrtnih slučajeva.

Na sreću, podaci pokazuju da mlečni proizvodi kao što je na primer skir mogu biti povezani sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja.

To je verovatno zato što mlečni proizvodi sadrže minerale kao što su kalcijum, kalijum i magnezijum, od kojih su svi važni za zdravlje srca.

24-godišnje japansko istraživanje pokazalo je da na svakih konzumiranih 3, 5 (100 grama) mlečnih proizvoda dolazi do smanjenja smrtnosti od srčanih oboljenja za 14%.

Drugo proučavanje je pokazalo da mlečni proizvodi mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ono je ustanovilo da tri porcije mlečnih proizvoda dnevno uzrokuju značajno smanjenje sistoličkog krvnog pritiska kod muškaraca s visokim krvnim pritiskom.

Neki ljudi treba da paze sa konzumacijom skira.

Intolerancija na skyr

Sa konzumacijom skira treba da paze ljudi koji imaju intoleranciju na laktozu. Kod njih ovaj proizvod može uzrokovati dijareju, gasova i nadimanje.

Kod osoba koje imaju intoleranciju na kazein i mlečnu surutku, skir može da dovede do alergijske reakcije.

S obzirom na to da se skir pravi od mleka, ako ste alergični na kazein ili surutku - dva proteina koja se nalaze u mleku, treba da izbegavate skir.

Kod ovih osoba, skir i drugi proizvodi na bazi mleka mogu uzrokovati alergijsku reakciju sa simptomima u rasponu od nadimanja i dijareje do anafilakse.

Ako imate intoleranciju na laktozu, možda se nećete osećati ugodno dok konzumirate skir.

Laktoza je vrsta šećera koja se nalazi u mleku. Razgrađuje se enzimom zvanim laktaza.

Kod onih koji imaju intoleranciju na laktozu nedostaje ovaj enzim, što može dovesti do bolova u želucu i drugih probavnih nuspojava nakon konzumiranja proizvoda koji sadrže laktozu.

Srećom za ove osobe, proces pravljenja skira uklanja oko 90% njenog sadržaja laktoze, tako da mnogi ljudi sa intolerancijom na laktozu mogu tolerisati umerene količine skira.

Međutim, najbolje je prvo isprobati malu količinu kako biste bili sigurni da nećete osetiti negativne simptome.

Iako je skir veoma popularan u celom svetu, u Bugarskoj se još uvek ne sreće toliko mnogo. Ali ako nemate pristup islandskom piću, možete iskoristiti još jedan sličan mlečni proizvod. Reč je o kefiru, sličnih svojstava. Kefir ima okrepljujuće dejstvo, stimuliše imuni sistem i polnu moć. Takođe pomaže u gubitku težine i jačanju kostiju. Kefir dijeta je takođe veoma popularna.

Kuvanje sa skirom

Skir je veoma koristan i lagan napitak koji se, poput kiselog mleka i kefira, može koristiti u kuvanju. Prisutan je u islandskim receptima, kao i u dijetalnim receptima. Evo nekoliko ideja gde možete uključiti skir.

Recept za testeninu

Kiselo mleko i testenina vam mogu izgledati kao čudna kombinacija, u stvari, skir se može koristiti kao zamena za višenamenski umak od majoneza. Dodajte malo belog luka u skir i imaćete neobičan dresing za sveže skuvanu pastu.

Palačinke sa skyrom

Palačinke

Sledeći put kada budete pravili palačinke sa kiselim mlekom, samo ga zamenite skirom. Rezultat će biti mnogo ukusne i vazdušaste palačinke.

Pileća salata

Zašto da ne? Naseckajte malo kuvanog ili pečenog pilećeg mesa. Dodajte iseckanu zelenu salatu i malo skira. Izmešajte. Vaša sočna pileća salata je spremna da odmah bude pojedena.

Ovsena kaša

Želite da dodate još proteina u svoju omiljenu ovsenu kašu za doručak. Gotovo! Samo namočite ovsene pahuljice u skir na jednu noć. Skir možete da koristite i u svim desertima u koje dodajete grčki jofurt.

Domaći mafini

Želite vazdušaste, aromatične, ukusne mafine koji su takođe isto toliko i zdravi. I ovde možete koristiti skir ili kefir. Zamenite sveže mleko i izmešajte smesu za mafine. A kada ih ispečete, prosto ih jedite bez griže savesti.

Šejk

U bokal za šejk stavite 1 čašu skira i omiljeno voće. Na primer maline. Stavite i 1 kuglu sladoleda od vanile. Sve umutite. Počastite se osvažavajućim proteinskim šejkom.

Kao što ste se i sami uverili, postoji mnogo načina da koristite skir i iskoristite njegova korisna svojstva. Biće vam drago ako ga koristite za pravljenje žele krema i bilo kojih drugih želiranih poslastica. Iskoristite svoju maštu da jedete zanimljivo i zdravo svaki dan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest