Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koje namirnice uzrokuju zatvor

Koje namirnice uzrokuju zatvor

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Milibrod

Da biste sprečili zatvor, izbegavajte konzumiranje namirnica koji mogu da ga prouzrokuju. Na prvom mestu, to je beli hleb i proizvodi od testa sa kvascem.

Sledeća na listi namirnica koje izazivaju zatvor su pirinač, tvrdo kuvana jaja i razne vrste konzerviranog mesa. Ne trebate ih jesti ukoliko postoji tendencija ka opstipaciji.

Iz menija treba isključiti i jaka mesa i riblje čorbe, a osim toga i pastu i krompir pire. Možete jesti samo intergralne makarone.

Kuvani griz je takođe jedna od namirnica koji izazivaju zatvor. Kakao, čokolada, crni čaj se ne preporučuju osobama koje imaju tendenciju ka opstipaciji, jer ovi proizvodi sadrže supstance koje deluju zatezajuće na želudac.

Čokolada

Kruške, banane, nar su među voćem koje treba izbegavati ukoliko postoji jaka verovatnoća pojave opstipacije. Efekat zatezanja imaju i neki lekovi kao što su psihotropni agenti i lekovi koji sadrže gvožđe.

Ne preporučuje se trajno korišćenje lekova i dijetetskih suplemenata koji se bave zatvorom. Ako vaš stomak ne radi bez njihove pomoći, creva će postati lenja i onda ćete morati da koristite jače laksativne preparat.

Većina dijeta koje se preporučuju kod konstipacije je zasnovana na jednostavnom principu zdrave ishrane. Preporučuje se da se jede pet ili šest puta dnevno, a meni treba da uključuje sveže voće i povrće.

Treba izbegavati prženu hranu, kuvane i pečene proizvode, i svaki dan treba jesti makar malo kiselog mleka.

Trebalo bi ograničiti rafinirane proizvode sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, kao i so i meso. Postoje mnogi napici koji pomažu kod zatvora.

U čaju i kafi zamenite šećer medom i pijte više mineralne vode. Od nadutog stomaka vas čuva i čaj od kamilice - kašiku kamilice zalijte jednom šoljom vruće vode, ostavite da odstoji pola sata i pijte po pola šolje pre jela.

Korisno je da pre spavanja popijete čašu tople vode sa kašičicom meda. Zeleni čaj sa mlekom i solju umesto šećera ima malo čudan ukus, ali završava odličan posao kod zatvora. Piti na prazan želudac, sa prstohvatom soli.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest