Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Čaj od kardamona - svojstva i koristi

Čaj od kardamona - svojstva i koristi

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3965
kardamon

Među egzotičnim prefinjenim ukusima kardamon nema solo ulogu. On je pikatantna dopuna koja ukusom i aromom doprinosi prazniku čula.

Na Bliskom i Dalekom Istoku začin rođen u Indiji dodaje se u čaj i kafu, a u arapskom svetu je dragocen anpitak za potenciju. Beduini ispuštaju zrnca kardamona kroz grlić čajnika i prilikom sipanja vrući napitak ispire zrnca i upija njihov miris.

Kardamon naglašava prirodnu aromu napitka, smanjuje rizik od srčanih poremećaja. U Kini stavkjaju kardamon u čaj kako bi im dao više mudrosti, a Indijci piju Čaj Masala sa mnogo kardamona i cimeta.

U Kašmiru kardamonom začinjavaju zeleni čaj slatkom ukusa, au zapadnim oblastima prave biljni čaj sa prstohvatom aromatičnog začina. Odgovarajuć je za tonus, kod lupanja srca, kao antidepresiv, protiv umora i stresa.

Lekovita i tonizirajuća svojstva čaja od kardamona su tu zbog nejgovog hemijskog sastava. On sadržiu dragocene mirkoelemente, među kojima magnezijum, gvožđe, kalcijum, cink, ulja i kompleks vitamina, među kojimamogu da se spomenu PP, B kompleks, askrobinska kiselina.

Zbog iskašljavajućeg i protivupalnog dejstva napitak se koristi protiv mučnine i povraćanja, kod astme i brinhitisa, za ublažavanje migrene i kod zubobolje, kod bolesti bubrega i mikraćnih kanala, za mirniji san.

čaj masala sa kardamonom

Čaj od kardamona može da se napravi na drugačiji način, ali začin je uvek u tandemu sa drugom vrstom čaja, on je prstohvat egzotike koja jača lekovitu snagu klasičnog čaja. Najprijatniji je onaj kod kog se kardamon posebno kuva od čaja i posle se obe tečnosti pomešaju.

Kako da napravimo čaj od kardamona?

U 1.5 litara vode koja treba da se prokuva, stavlja se 9-10 mahuna zelenog kardamona koji predstavljaju sam plod začina. Kuva se na slaboj vatri otpriliki 5 minuta. Nakon toga se popari na još 15minuta.

Posebno se skuva neka vrsta jakoj čaja, zeleni, crni Cejlonski, zajeno sa komadićem limuna ili pomorandže. Kada je čaj gotov, kardamon se prokuva ponovo i pomeša se sa čajem. Popari se na nekoliko minuta.

Odgovarajući začini su med, mleko, cimet.

Čaj može da se pravi i tako što se kardamon i čaj zajedno kuvaju tako što se najpre u ključalu vodju ubacuje kardamon, a posle se dodaje i čaj. Takav napitak zagreva i štiti od prehlada, zbog toga je dobar zimski čaj.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest