Osnovna je istina da je voće i povrće dobro za zdravlje. Oni su vitaminske bombe, istovremeno ne sadrže štetne masti, nemaju puno kalorija i prirodni su izvor energije iz hrane.
Postoji i drugo shvatanje - voće sadrži previše šećera i zbog toga je često isključeno iz menija. Ono voće i povrće koje sadrži više skroba nije pogodno za dijabetičare. Pogledajmo koje voće i povrće ne sadrži šećer, suprotno uvreženom mišljenju o sadržaju sporih šećera u njima.
Papaja
Glavni sastojak ovog voća je papain. Ova supstanca je dobar stimulator procesa varenja. Sadržaj natrijuma u papaji je vrlo nizak, što voće čini dobrim regulatorom holesterola i šećera u krvi.
Zelene salate
Folna kiselina, mangan, gvožđe i vitamini A, B, C, D, E i K korisni su sastojci ovog povrća. Sadržaj šećera u njemu iznosi samo 0, 8 grama na 100 grama lisne mase, što ga čini idealnim sastojkom za zelene salate bez šećera.
Špargla
Ovo je neverovatno povrće u kojem nema masti (0 procenata), a šećera takođe nema. Stoga je pogodna za održavanje metabolizma, jer sadrži i dobre količine vitamina A, C i K. Zbog toga se preporučuje kao hrana za brojne zdravstvene probleme.
Grejpfrut
Vitamin C, po kome je ovo voće poznato, čini ga pogodnim alatom u borbi protiv prehlade. Kako masti i šećeri nisu među sastojcima u njemu, on je pogodna namirnica u ishrani za mršavljenje.
Brokoli
Brokoli su toliko popularni zbog činjenice da ne sadrže masti, šećer je u minimalnim dozama, ali vlakana, kalijuma, cinka, gvožđa i fosfora ima u izobilju. Sadrži i antioksidante koji ćelije pune energijom.
Cvekla
Moćni antioksidans betanin, koji povrću daje jarku boju, nije jedini vredan sadržaj. Dopunjen je kalijumom, gvožđem i dijetetskim vlaknima. Sadržaj šećera u povrću je nula, što ga čini idealnom hranom za dijabetičare.
Ako želite više informacija, pogledajte naš članak 10 prednosti ishrane bez šećera.
Komentari