Svi volimo jesenje darove, bilo da ih jedemo sveže, pržene ili kuvane.
Za vašu porodicu izaberite zdrave jesenje namirnice, koje su bogate hranljivim materijama, koje jačaju zdravlje celog organizma. Pogledajte koje je to najvažnije jesenje voće i povrće.
Jabuke - odličan izvor antioksidanata, posebno vitamina C. Istraživanja kažu da vitamin C jača imuni sistem i da može sprečiti poavu raznih vrsta raka, posebno raka debelog creva, raka kože, raka dojke i raka pluća. Pored toga, sadrže pektin, koji smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Bundeva - odličan izvor vitamina A, koji je važan za očuvanje vida i sprečavanje očnih bolesti. Bundeva snižava nivo lošeg holesterola i potmaže smanjenje slobodnih radikala u telu, koji su odgovorni za pojavu hroničnih bolesti.
Prokelj - ovo sitno povrće nije mnogo omiljeno među ljudima, jer ima gorak ukus. Treba da znate je taj gorak ukus zahvaljujući mineralima i vitaminima. Prokelj je odličan izvor gvožđa, koje pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Takođe, sadrži i vitamin K koji doprinosi zdravlju kostiju. Sadrži i velike količine vitamina C.
Smokve - suzbijaju glad za slatkim. Bogate su vlaknima, a potpomažu snižavanje nivoa holesterola. Smokve održavaju nivo šećera u krvi, daju osećaj sitosti i sprečavaju zatvor. Sadrže kalijum, koji je važan za kontrolisanje i regulisanje krvnog pritiska.
Karfiol - sadrži vitamin C i K, koji sprečavaju hronične upale u organizmu. Bogat je izvor vlakana i folne kiseline, koja je nerazdvojni deo ishrane kod trudnica i onih koje planiraju trudnoću.
Cvekla - ima anitupalna i antioksidantna svojstva i dobar je izvor folne kiseline, kalijuma i mangana. Oni pomažu u usvajanju kalcijuma i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka.
Kruške - veoma dobar izvor vlakana, koja potmažu održavanje šećera u krvi i regulišu nivo holesterola. Kruške sadrže vitamine C i bakar, koji pomažu u sprečavanju raznih vrsta raka. Kruške sadrže bor, jedinjenje koje potpomaže apsorbaciju i skladišenje kalcijuma.
Komentari