Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Ovo vas čeka ako preterate sa konzumacijom belog luka

Ovo vas čeka ako preterate sa konzumacijom belog luka

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
871
Ako preterate sa konzumiranjem belog luka

Jedan od najčešće sretanih sastojaka u mnogim kuhinjama po svetu je beli luk. Korišćen hiljadama godina, on je poznat po svojim zdravstvenim koristima za svakoga.

I dok u SAD-u obeležavaju 19. april kao dan belog luka i ne razmišljaju o potencijalnim štetama konzumacije belog luka, onda ćemo mi obratiti pažnju na ovu temu. Koliko god da je beli luk koristan, imajte na umu jednu stvar.

Ali kao što svaki novčić ima dva lica, tako i beli luk ima svoju tamnu stranu. Iako je bogat antioksidansima, prema proučavanju beli luk može da izazove toksičnost jetre ukoliko se konzumira prekomerno.

Slične konstantacije su zapisane u naučnom radu kojeg je objavio univerzitet u Pensilvaniji - beli luk, iako pratkično netoksičan, može da izazove oštećenja jetre ukoliko se konzumira u velikim količinama. Prema naučnom radu kojeg je objavio Nacionalni institut za onkološka oboljenja, konzumiranje sveže lukovice belog luka na prazan stomak može da izazove mučninu, povraćanje i kiseline.

Preterivanje sa belim lukom

Prema naučnom radu objavljenom od strane Hardvardske medicinske škole, beli luk je jedna od one hrane koja može da izazove gastroezofagelnu refluksnu bolest. Konzumacija belog luka na prazan stomak takođe može da izazove i dijareju ili gasove u stomaku.

Važno je da se istakne da je bolje da se prestane sa konzumacijom belog luka najmanje dve nedelje pre planirane operacije, s obzirom na to da može da produži krvarenje i da ometa nivoe krvnog pritiska. Ako ste već na lečenju visokog krvnog pritiska, možda i nije najpogodnija hrana za vaas.

S obzirom na to da beli luk ima svojstva za smanjivanje krvnog pritiska, uzimanje njega je možda loša ideja. Iako je ispunjen prednostima, dugotrajni kontakt sa belim lukom može da uzrokuje iritaciju kože. Jedno istraživanje tvrdi da enzim u belom luka nazvan alliin lyase može da bude razlog za iritaciju.

Ustanovljeno je da preterana konzumacija belog luka može da dovede do stanja, nazvanog hifema što se odnosi na krvarenje u predelu između dužice i rožnjače. Primanje velikih doza belog luka izaziva ili pogoršava hifemu što može da bude razlog za gubitak vida.

Beli luk posebno kada se uzima u sirovom obliku, može da izazove migrenu. Iako ne izaziva direktno glavobolju, on aktivira proces koji je odgovoran za nju.

Konzumacija belog luka u velikim količinama za vreme trudnoće ili laktacije može da izazove rađanje koje u datom momentu može da bude neželjeno.

Uz to, uz sve ove negativne efekte, predoziranje belim lukom može da izazove mišićne bolove i gubitak apetita, bubrežne hematome (oticanje krvnih ugrušaka u bubrezima), hemijske opekotine u ustima i alergijske reakcije koje su opasne po život.

A ukoliko želite da budete sigurni da nećete sebi naštetiti dok jedete beli luk, pogledajte ove predloge za:

- supu sa belim lukom;

- hlepčiće sa belim lukom;

- sosove sa belim lukom;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest