bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Eterično ulje rimske kamilice - sve koristi i primena

Eterično ulje rimske kamilice - sve koristi i primena

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3173
Eterično ulje od rimske kamilice - sve koristi i primena

Stari Rimljani su tokom ratova koristili biljku sa latinskim imenom Anthemis nobilis da bi povećali smelost i hrabrost svakom ratniku. Danas je popularno ime ove biljke rimska kamilica ili možda još poznatije kod nas kao bela rada.

Ova biljka raste blizu zemlje i dostiže visinu od oko 30 centimetara. Listovi i cvetovi su sivo-zeleni poput margarite, a ima miris jabuke. Ovaj slatki i skromni cvet pozitivno deluje na biljke koje rastu u njegovoj blizini i zato ga nazivaju i biljnim lekarom.

Eterično ulje se ekstrahuje iz cvetova rimske kamilice metodom parne destilacije. Ima slatku cvetnu i voćnu aromu, nalik na svežu jabuku i žuto-zelene je boje. Čista aroma je vrlo umirujuća.

Esencijalno ulje rimske kamilice ima niz primena zbog mnogih koristi zbog svog dobrog sastava. Kao glavne sastojke uključuje 4-metilamil angelat, izobutil angelat, izoamil tiglat. Daju mu antiseptička svojstva koja su efikasna kod rana, čireva na koži, ekcema, gihta i drugih iritacija kože, uključujući bakterijske bolesti kože, usne duplje i desni.

Lekovita svojstva ulja rimske kamilice se tu ne završavaju. Takođe se može koristiti za probleme sa varenjem. Tada su uljne obloge pogodne za ublažavanje problema kao što su dijareja, zatvor, nadimanje, kolike i bolovi u stomaku.

Respiratorni sistem takođe dobro reaguje na ovo esencijalno ulje. Pogodno je za napade astme u vidu inhalacije ili za masažu aktivnih tačaka - solarnog pleksusa, zglobova, slepoočnica.

Takođe ima dobar efekat na reproduktivni sistem, pa je u slučaju bolnog ciklusa, neredovne menstruacije ili menopauze dobar pomagač u kontroli simptoma.

U slučaju problema u oblasti mišićno-skeletnog sistema - bolovi, grčevi, ulje rimske kamilice preporučuje se za masaže na mestu bola. U slučaju povreda i otoka, međutim, ne bi trebalo njime masirati mesto, već je bolje primeniti hladni oblog.

Ulje od rimske kamilice kod problema sa varenjem

Kako je bezbedno za decu, ulje se može koristiti kod problema kod varenja, dijareje i nesanice.

Ekstrakt rimske kamilice koristan je za sve tipove kože i zato se široko koristi u farmakologiji u svim vrstama krema.

To je efikasan lek za nesanicu, čak i njegove male koncentracije deluju umirujuće.

Rimska kamilica u obliku esencijalnog ulja dobro se kombinuje sa lavandom, geranijumom, ružom i egzotičnim nerolijem i ilang-ilangom.

A da biste sebi pomogli 100%, probajte naš čaj od kamilice, a za lepotu - kamilicu sa medom za jačanje kose.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest