Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Lovorovo ulje - sve koristi i primena

Lovorovo ulje - sve koristi i primena

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3882
Lovorovo ulje - sve koristi i primena

U staroj Grčkoj i Rimu su verovali da je lovorovo drvo dar bogova, zbog toga su lovorovim vencem krunisali pobednike. Ovo je mudar zaključak, s obzirom na to da lovor ima nebrojene kvaliteta koji ga čine odličnim prirodnim proizvodom.

Ulje dobijeno iz lovorovog drveta je eliksir koji bi bilo dobro da bude na raspolaganju u svakom domu. Ovo je prirodni antibiotik sa veoma moćnim dejstvom i bezbrojnim mogućnostima za lečenje različitih zdravstvenih tegoba.

Eterično lovorovo ulje se dobija kao rezultat parne destilacije listova biljke. Proces je dosta specifičan. Destilacija je proces višekratnog destilovanja listova na vodenoj pari, a konačni proizvod zavisi od vremena obrade sirovih materijala. Trajanje ne bi trebalo da prelazi 4 sata, zato što se nagomilavaju toksične materije, a lekovita svojstva se gube.

Ulje od lovorovog lista ima žućkasto-maslenu nijansu, relativno guste konzistencije. Po mirisu se definiše kao jak i svež sa pikantnom osnovom i finim voćnim nijansama.

Njegov sastav uključuje materije poput cineola u najvišim kvalitetima, evgenol, sabinen, alfa pinen, beta pinene, terpineol, linalol i druge. Oniproizvodu daju odlične antiseptičke, antispazmatičke. analgetičke, sedativne, tonizirajuće i druge mogućnosti, kao i sposobnost da probude apetit.

Ovaj proizvod dobro uzajamno deluje sa drugim složenim eteričnim uljima sa jakim dejstvom - od šipka, smreke, lavande, karanfila, ananasa, limuna, žalfije, tamjana, ruzmarina i dr.

Korisno dejstvo lovorovog ulja obuhvata mnoge oblasti. Ono se koristi kao instrument aromaterapije za rešavanje menatlnih i emocionalnih problema. Njegova duboka aroma relaksira i vraća mir i bodar duh. Stimuliše i mentalnu aktivnost, zbog toga je pogodan za ljude koje se bave kreativnošću.

Ulje od lovorovog lista

Mogućnosti lovorovog ulja napotpunije se otkrivaju u sferi medicine. Njime se ublažavaju efekti upale uha, uganića i modrica. Njegova natiseptička svojstva dobro deluje i kod kožnih iritacija, apscese i čireve. Kao antiseptik se dobro deluje ikod respiratornih problema, uključujući lečenje bronhitisa.

Lovorovim uljem se umiruje aktivnost srca, s obzirom na to da tonizirajuće deluje na srce. Pored toga, stimuliše rad bubrega i genitourinarnog sistema.

Njegov efekat zagrevanja čini ga odgovarajućim kod artritičnih tegoba, grčeva u mišićima, reumatizma i upale zglobova.

U kozmetici nalazi primenu u nezi masne kose i vlasišta i kod peruti, kod masne kože akni. Lovorovo ulje je odgovarajuće kod rana, kada se koža oguli i kod ogrebotina.

Kod kuće se koristi kao efikasno sredstvo u borbi protiv bubašvaba i njegov plus je što uspešno može da se napravi i u domaćim uslovima. Koristi se kako interno, tako i eksterno, ali njegova upotreba da bude u skladu sa lekarom, s obzirom na to fa je njegovo delovanje dosta jako.

Pogledajte još kako da očistimo telo lovorovim listom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest