Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Ulje bundeve - koristi i primena

Ulje bundeve - koristi i primena

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4086
Ulje od bundeve - sve koristi i primena

Bundeva je izuzetno korisna i tražena kultura, posebno kod vegetarijanaca i vegana zbog korisnih materija koje obezbeđuje telu, uz malo kalorija.

Pored čisto kulinarskih zasluga ovog ploda, u njemu postoji još jedna korisna komponenta. To su semenke bundeve, koje imaju 30 do 50% ulja u sebi. Ulje semenki bundeve se ponekad naziva crnim zlatom s razlogom.

Dobija se hladnim ceđenjem semena i vredan je proizvod zbog svog sadržaja među kojima se izdvajaju esencijalne aminokiseline, vitamini i minerali.

Možemo da navedemo ove neprocenjive sastojke – eterična ulja, fosfolipide, tokoferole, karotenoide, pektine, steroli, vitamine – A, E, F, R. Proteini, minerali – cink, selen i još mnogo toga.

Ovo mirisno, pomalo gorko ulje je veoma popularno u Evropi. Zbog svoje prijatne konzistencije i neuporedive arome, široko se koristi u kulinarstvu. Kada se podvrgne toplotnoj obradi, ovo ulje gubi skoro sve svoje vredne sastojke, pa se ne koristi za kuvanje hrane, već više za prelive, salate i sosove.

Njegov neobičan ukus i prijatan miris čine ga dobrom idejom za čorbe od bundeve i povrća i jela od bundeve, koja su njime začinjena. Može da se koristi i kao začin za razne namaze, glavna jela, pa čak i deserte, a da u njihovom sastavu ne mora ni da bude bundeva.

Prednosti ulja bundeve

Ulje od bundeve

Uz pomoć bundevinog ulja moguće je regulisati varenje, ojačati peristaltiku creva, podržati oslobađanje žuči, normalizovati kiselost želuca, očistiti krvne sudove, ojačati imunitet. To je barijera protiv raznih zaraznih, parazitskih i gljivičnih bolesti. Takođe obnavlja telo nakon bolesti.

Za koje bolesti je prikladno koristiti ulje bundeve

One su zaista bezbrojne. Možemo pomenuti neke - gastritis, čir, kamen u žuči, ateroskleroza, aritmija, hipertenzija, ishemijska bolest srca, hepatitis, ciroza, hronični zatvor i gasovi, glavobolja, proširene vene, vaskulitis. Stabilno funkcionisanje nervnog sistema je jedna od prednosti upotrebe ovog ulja.

Ulje bundeve za lepotu

Ulje od bundeve

Osobine ovog ulja se često koriste u dijetama za mršavljenje. Gubitak težine ide ruku pod ruku sa čišćenjem organizma od toksina.

U nezi kose i kože, pokazalo se da ulje semenki bundeve daje mat, prijatnu boju koži, a u kosi eliminiše seboreju i daje sjaj kosi.

Međutim, unos ovog ulja ne bi trebalo da prelazi 65 mililitara dnevno, jer su neželjeni efekti mučnina, povraćanje i dijareja.

Pogledajte još korisnih primena semenki bundeve i za šta je bundeva zaista korisna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest