Korijander

AdminAdmin
Glavni urednik
24435
Začin korijander

Kao i drugi začini, korijander je dostupan tokom cele godine u prodavnicama, što nam daje izrazitu aromu koja podseća na koru citrusa i žalfiju.

Plod biljke korijander sastoji se od dve semenke koje, kada se osuše, postaju komadići koje koristimo kao začin. Kada je sirovo, seme je žuto-braon boje sa uzdužnim prugama. Korijander se prodaje u celom zrnu ili u obliku praha.

Istorija korijandera

Korijander se smatra i začinom i biljkom, jer se i seme i listovi koriste za dodavanje dodatnog ukusa jelima. Sveži listovi su poznatiji kao cilantro i imaju jaku sličnost sa italijanskim začinskim peršunom. Ali to nije iznenađujuće, jer su oba iz iste biljne vrste - Umbelliferae.

Naziv korijander potiče od grčke reči koris, što bukvalno znači buba. Možda je dobio ovo ime zbog neprijatnog mirisa koji ima kada nije zreo. Njegovo latinsko ime je Coriandrum sativum.

Korijander se koristi kao začin od 5000 godina pre nove ere, što ga čini jednim od najstarijih začina koji se koriste na svetu. Za domovinu korijandera smatraju se regioni Centralnog istoka i Mediterana, a u azijskim zemljama poznat je hiljadama godina.

Danas su zemlje koje proizvode korijander u komercijalnim količinama Ruska Federacija, Indija, Maroko i Holandija. Listovi ove biljke, nazvane cilantro, vodeći su začin u kulinarskim tradicijama Latinske Amerike, Indije i Kine.

Seme korijandera

Sastav korijandera

Plodovi biljke sadrže od 1 do 3% etarskog ulja, čiji je glavni sastojak alkohol linalol, zahvaljujući kome se oseća specifična aroma korijandera. Sadrži i do 20% masnog ulja, do 17% proteina i male količine alkaloida. Poznate količine kumarina i flavonoida pronađene su u korijanderu. Korijander je dobar izvor dijetalnih vlakana, gvožđa, magnezijuma i mangana.

Izbor i čuvanje korijandera

Sveži listovi korijandera (cilantro) treba da izgledaju sveže, da budu tamnozelene boje, bez tragova žutih ili smeđih mrlja;

• Kada budete u prilici, kupujte cela zrna korijandera, jer će mlevena brže izgubiti aromu;

• Seme ili prah korijandera čuvati u staklenoj posudi sa poklopcem, na hladnom, tamnom i suvom mestu;

• Silantro se može zamrznuti i zatim koristiti u supama.

Recepti sa korijanderom

Kulinarska upotreba korijandera

U kuvanju se koristi ceo prizemni deo i plodovi biljke. Kao i peršun, zeleni deo korijandera se koristi kao glavni sastojak salata i raznih jela od mesa u kuhinjama naroda koji nastanjuju Maroko, Tunis, istočnu Evropu, Indiju, Severnu i Latinsku Ameriku.

Kao začin, sušeni plodovi korijandera se koriste lagano pečeni, ali bez masnoće, tako da ne gube svoj karakterističan miris. Semenke korijandera stavljaju se na početku pripreme jela.

U kuhinji evropskih naroda seme korijandera se koristi za aromatiziranje marinada u kombinaciji sa pimentom, karanfilićem i lovorovim listom. Koriste se i u pripremi jela od ovčetine, a za jači ukus kombinuju se sa origanom, crnim lukom, belim lukom i crnim biberom. Korijander se takođe koristi za aromatiziranje karija.

• U šerpi na laganoj vatri pomešajte mleko od soje sa ukusom vanile, med, korijander i cimet i dobili ste divan topao napitak.

• Možete napraviti zdravo sote od spanaća tako što ćete mu dodati svež beli luk i korijander.

• Dodajte silantro u supe i peciva.

• Koristite silantro kada pravite bujon sa kojim ćete dinstati ribu.

Dodavanje korijandera u palačinke ili vafle daće im pravi orijentalni ukus.

Zrna  korijandera

Koristi od korijandera

Seme korijandera ima zavidnu reputaciju kao sredstvo za unapređenje zdravlja. U nekim delovima Evrope smatra se tradicionalnom "antidijabetičkom" biljkom, a u nekim delovima Indije je poštovana zbog svojih antiinflamatornih svojstava. U SAD je, zahvaljujući nedavnim istraživanjima, poštovan kao začin koji ima efekte na snižavanje holesterola. Korijander je začin sa koncentracijom fitonutrijenata.

Mnogi od gore navedenih efekata korijandera mogu se pripisati njegovom izuzetnom sadržaju fitonutrijenata i aktivnim jedinjenjima fenolne kiseline koja sadrži.

Korijander štiti od salmonele.

Plodovi korijandera stimulišu rad digestivnog sistema, deluju kao stimulans apetita i antispazmodik. Oni takođe imaju određeni efekat iskašljavanja.

Najčešće se korijander koristi kao karminativ, za lenja creva, zatvor i nedostatak apetita. Pokazalo se da korijander pomaže u lečenju čireva i gastritisa. Od njegovih semena pripremaju se lekovi za ublažavanje bolova.

Čaj od korijandera

Čaj od korijandera

Kao što je već pomenuto korijander ima mnoge zdravstvene koristi, ali hajde da sada posebnu pažnju posvetimo čaju od semena korijandera. Sada ćemo obogatiti vaše znanje o ovom začinu tako što ćemo reći nekoliko dobrih reči o piću od njega.

Koristi čaja od korijandera:

Podržava regeneraciju ćelija i brži tretman kožnih problema.

Pomaže da se lakše izglade bubuljice i druge nesavršenosti kože.

Dobro deluje kod prehlade i gripa, jača imuni sistem. Čaj od semena korijandera je odličan napitak u hladnim danima.

Deluje antibakterijski, a ovaj efekat se najjače oseća u usnoj duplji.

Koristan je u prevenciji anemije.

Pomaže u regulisanju menstrualnog bola i neredovnog ciklusa.

Čaj od semena korijandera je bogatstvo prirode koje vam može biti od koristi u mnogim situacijama.

Ulje korijandera

Hajde da sada pogledamo neke od važnih zdravstvenih koristi esencijalnog ulja korijandera.

Aktivira libido

Eterično ulje korijandera može učiniti vaš bračni život rajskim. Pobuđuje i povećava libido, leči privremenu impotenciju, frigidnost, erektilnu disfunkciju i opšti gubitak interesovanja za seks. Stimuliše određene hormone koji aktiviraju uspavanog Kupidona u vama.

Ublažava grčeve

Umorni ste od beskrajnih grčeva? Ne možete da date sve od sebe u sportu zbog čestih grčeva? Onda je krajnje vreme da probate eterično ulje korijandera. Ovo će vas osloboditi grčeva i udova i creva.

Eliminiše gasove

Ulje od korijandera pomaže u lakom oslobađanju gasova. Dobro je imati malu kašičicu punu ulja korijandera i ukloniti višak gasova u vašem sistemu. Proizvod takođe sprečava stvaranje gasova, tako da će vam dati miran stomak.

Ulje od korijandera

Pomaže u pročišćavanju krvi

Ulje korijandera čisti krv od toksina. Korijander pomaže da ukloni toksine iz tela i čini da se osećate bolje u svojoj koži.

Otupljuje bolne senzacije

Zahvaljujući komponentama u svom sastavu, ulje korijandera smanjuje bol. Utvrđeno je da je ovo ulje efikasno za lečenje zubobolje, glavobolje i drugih bolova u zglobovima i mišićima, kao i onih koji su rezultat povreda ili sudara. Smanjuje bol desenzibilizacijom pogođenog područja.

Ima osvežavajući efekat

Ulje korijandera je dobar dezodorans. Smanjuje loš zadah i uklanja miris iz usta i tela kada se koristi unutra ili spolja. Kada se konzumira ili proguta, tipična aroma korijanderovog ulja se meša sa znojem i bori se protiv mirisa tela. Ovo takođe pomaže u sprečavanju rasta bakterija u ustima i oko znojnih žlezda, čime se bori protiv mirisa. Može se pomešati sa vodom, a zatim primeniti spolja ili koristiti kao vodica za ispiranje usta da biste dobili sve ove prednosti.

Stimuliše lučenje hormona

Stimuliše različite funkcije koje se javljaju u telu. Takođe se bori protiv depresije i podiže vaše raspoloženje.

Poboljšava varenje

Ulje korijandera ima veoma dobra svojstva za varenje. Pruža brzo olakšanje od lošeg varenja i nadimanja.

Suzbija gljivične infekcije

Inhibira rast gljivica i pomaže u lečenju gljivičnih infekcija. Ovo svojstvo pomaže u lečenju brojnih stanja kože, od kojih je većina uzrokovana gljivičnim infekcijama. Takođe pomaže u lečenju simptoma dizenterije.

Štete od korijandera

Plodovi korijandera nisu otrovni, ali budite oprezni – sveži sok biljke deluje depresivno na centralni nervni sistem i može izazvati smrt zbog zastoja disanja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas