Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Kulinarsko putovanje u Španiji: Vrste tapasa

Kulinarsko putovanje u Španiji: Vrste tapasa

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
216
Kulinarsko putovanje u Španiji: vrste tapasa

Kao što je u orijentalnoj kuhinji prihvaćeno da na trpezu budu servirane različite vrste predjela, tako su i Španci prihvatili taj ritual, ali kod njih on nosi naziv tapas. Tapasi su raznorazne salate, kobasice, riblji i morski delikatesi i šta još sve ne, ali uvek u malim porcijama.

16. juna proslavljamo Svetski dan tapasa, tako da hajde da malo više porazgovaramo o ovim ukusnim predjelima, koja su jedno od čuda Španije i koja veoma često zamenjuju celu večeru.

Po pravilu njihova ideja je da se oni ne služe da bi se od njih najelo, već prosto da probude apetit ljudi i da ih pripreme za glavno jelo. Tapas se nudi u skoro svim lokalima u Španiji.

Evo koje su osnovne vrste tapasa u španskoj kuhinji i njihov kratki opis:

1. Ćuftice sa paradajz sosom

Tipičan tapas koji možete da poručujete u Madridu, ali zapravo imaju arapske korenove. Predstavljaju male loptice mlevenog mesa sa paradajz sosom uz koji se može dodati grašak.

2. Španske kobasice

Tapas

Španija je poznata po svojim kobasicama, isto kao što je Švajcarska poznata po svojim sirevima. U obliku tapasa one se obično nude tanko iseckane i poslužuju se na maloj dasci. Među omiljenim kobasicama su konasica čorizo, bela i crna kobasica, salčičon, buzbe, fuet i dr.

3. Masline

Španija je zemlja gde ima najviše posađenog drveća maslina u Evropi i uopšte nije čudno što su njihovi plodovi toliko rašireni. Kao tapas obično se nude masline punjene paprikom, kiseli krastavčići ili sardela.

4. Kroketi od mesa ili krompira

Neosporno to je francuski specijalitet, ali im se i Španci veoma raduju kada su poslužene kao tapas.

5. Lignje

Lignje su vrsta tapasa

One se obično prže ili pohuju i dobijaju izgled čipsa. Veoma idu uz čašu hladnog piva.

6. Čokos

Ovo je sipa koja se sprema na roštilju i začinjava se peršunom i belim lukom.

7. Pinčo de tortilja

Španski tapas

Predstavlja tortilju od krompira, posluženu sa malom kriškom hleba. Ova vrsta tapasa je karakteristična za zemlju Baska.

8. Orašasti plodovi

Oni mogu da budu najraznovrsniji, ali su pre svega rasprostranjeni bademi koji se konzumiraju u čaši Heres (španski čeri).

9. Pržena sitna riba

Može da bude bilo koja, ali se preferira prženi glavoč.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni