Kao što je u orijentalnoj kuhinji prihvaćeno da na trpezu budu servirane različite vrste predjela, tako su i Španci prihvatili taj ritual, ali kod njih on nosi naziv tapas. Tapasi su raznorazne salate, kobasice, riblji i morski delikatesi i šta još sve ne, ali uvek u malim porcijama.
16. juna proslavljamo Svetski dan tapasa, tako da hajde da malo više porazgovaramo o ovim ukusnim predjelima, koja su jedno od čuda Španije i koja veoma često zamenjuju celu večeru.
Po pravilu njihova ideja je da se oni ne služe da bi se od njih najelo, već prosto da probude apetit ljudi i da ih pripreme za glavno jelo. Tapas se nudi u skoro svim lokalima u Španiji.
Evo koje su osnovne vrste tapasa u španskoj kuhinji i njihov kratki opis:
1. Ćuftice sa paradajz sosom
Tipičan tapas koji možete da poručujete u Madridu, ali zapravo imaju arapske korenove. Predstavljaju male loptice mlevenog mesa sa paradajz sosom uz koji se može dodati grašak.
2. Španske kobasice
Španija je poznata po svojim kobasicama, isto kao što je Švajcarska poznata po svojim sirevima. U obliku tapasa one se obično nude tanko iseckane i poslužuju se na maloj dasci. Među omiljenim kobasicama su konasica čorizo, bela i crna kobasica, salčičon, buzbe, fuet i dr.
3. Masline
Španija je zemlja gde ima najviše posađenog drveća maslina u Evropi i uopšte nije čudno što su njihovi plodovi toliko rašireni. Kao tapas obično se nude masline punjene paprikom, kiseli krastavčići ili sardela.
4. Kroketi od mesa ili krompira
Neosporno to je francuski specijalitet, ali im se i Španci veoma raduju kada su poslužene kao tapas.
5. Lignje
One se obično prže ili pohuju i dobijaju izgled čipsa. Veoma idu uz čašu hladnog piva.
6. Čokos
Ovo je sipa koja se sprema na roštilju i začinjava se peršunom i belim lukom.
7. Pinčo de tortilja
Predstavlja tortilju od krompira, posluženu sa malom kriškom hleba. Ova vrsta tapasa je karakteristična za zemlju Baska.
8. Orašasti plodovi
Oni mogu da budu najraznovrsniji, ali su pre svega rasprostranjeni bademi koji se konzumiraju u čaši Heres (španski čeri).
9. Pržena sitna riba
Može da bude bilo koja, ali se preferira prženi glavoč.
Komentari