Ovo je verovatno prvi put da čujete za postojanje teksmati pirinča. I verovatno vas ime ove sorte mnogo podseća na jednu drugu vrstu, veoma popularnu u Indiji i među ljubiteljima ne indijske kuhinje. Tako je - ovo je vrlo mirisni basmati pirinač, koji se odlikuje dugim i tankim zrnima. Ali koja je veza između dve sorte pirinča?
Teksmati je zapravo neverovatno uspešan hibrid dobijen ukrštanjem indijskog basmatija i tradicionalnog američkog dugozrnog pirinča. Ukrštanje između dve sorte napravili su stručnjaci u američkoj državi Teksas, odakle potiče ovaj "tek" u imenu hibridnog pirinča. Iako je kod teksmati pirinač skoro nepoznat, u Americi je on izuzetno popularan.
Mnogi Amerikanci najviše vole teksmati pirinač jer kombinuje najpozitivnije kvalitete njegovih prototipova. Ima specifičnu aromu basmatija, ali ne toliko izraženu. To ga čini prijatnijim i ne previše nametljivim, jer neki tako definišu indijsku sortu.
Kuvani teksmati ima blagu aromu kokica i prijatan orašast ukus kada se konzumira. U isto vreme, zrna hibrida su duga, ali ne tako tanka kao kod basmatija, već su deblja i punija, slična američkom dugozrnom pirinču.
Slično, kao američki dugozrni pirinač i teksmati prilikom kuvanja raste i po dužini i po širini. Njegova zrna su umereno suva, što im omogućava da ostanu odvojena jedno od drugog, vazdušasta i bez lepljenja, ni pretvrda, ni premekana. Zbog toga je veoma pogodan za pripremu većine jela indijske, kineske i azijske kuhinje, koje zahtevaju dugozrni i nelepljivi pirinač.
Međutim, teksmati nije pogodan za punjenje povrća - za punjene paprike, punjeni paradajz, punjene tikvice, sarme, niti za pripremu variva, jer će biti mnogo suvlji nego što smo navikli, a zbog arome - neće podsećati na tradicionalna jela koja bismo želeli da pripremimo.
Međutim, Teksmati se može jesti sam kao prilog od pirinča - samo začinjen sa malo soli i masti, slično tradicionalnom kineskom belom pirinču.
Američki hibrid Teksmati dostupan je u dve glavne sorte - beloj i smeđoj. Druga opcija je, naravno, mnogo zdravija. Izvor je dijetetskih vlakana i može postati glavni deo dijeta. Idealan je za pravljenje nadeva, pilava, supa i prženog pirinča.
Komentari