Teksmati pirinač

Denimira AnelovaDenimira Anelova
Početnik
353
Pr\eni teksmati pirinač

Ovo je verovatno prvi put da čujete za postojanje teksmati pirinča. I verovatno vas ime ove sorte mnogo podseća na jednu drugu vrstu, veoma popularnu u Indiji i među ljubiteljima ne indijske kuhinje. Tako je - ovo je vrlo mirisni basmati pirinač, koji se odlikuje dugim i tankim zrnima. Ali koja je veza između dve sorte pirinča?

Teksmati je zapravo neverovatno uspešan hibrid dobijen ukrštanjem indijskog basmatija i tradicionalnog američkog dugozrnog pirinča. Ukrštanje između dve sorte napravili su stručnjaci u američkoj državi Teksas, odakle potiče ovaj "tek" u imenu hibridnog pirinča. Iako je kod teksmati pirinač skoro nepoznat, u Americi je on izuzetno popularan.

Pirinač basmati

Mnogi Amerikanci najviše vole teksmati pirinač jer kombinuje najpozitivnije kvalitete njegovih prototipova. Ima specifičnu aromu basmatija, ali ne toliko izraženu. To ga čini prijatnijim i ne previše nametljivim, jer neki tako definišu indijsku sortu.

Kuvani teksmati ima blagu aromu kokica i prijatan orašast ukus kada se konzumira. U isto vreme, zrna hibrida su duga, ali ne tako tanka kao kod basmatija, već su deblja i punija, slična američkom dugozrnom pirinču.

Slično, kao američki dugozrni pirinač i teksmati prilikom kuvanja raste i po dužini i po širini. Njegova zrna su umereno suva, što im omogućava da ostanu odvojena jedno od drugog, vazdušasta i bez lepljenja, ni pretvrda, ni premekana. Zbog toga je veoma pogodan za pripremu većine jela indijske, kineske i azijske kuhinje, koje zahtevaju dugozrni i nelepljivi pirinač.

Međutim, teksmati nije pogodan za punjenje povrća - za punjene paprike, punjeni paradajz, punjene tikvice, sarme, niti za pripremu variva, jer će biti mnogo suvlji nego što smo navikli, a zbog arome - neće podsećati na tradicionalna jela koja bismo želeli da pripremimo.

Međutim, Teksmati se može jesti sam kao prilog od pirinča - samo začinjen sa malo soli i masti, slično tradicionalnom kineskom belom pirinču.

Pilaf sa teksmati pirinčem

Američki hibrid Teksmati dostupan je u dve glavne sorte - beloj i smeđoj. Druga opcija je, naravno, mnogo zdravija. Izvor je dijetetskih vlakana i može postati glavni deo dijeta. Idealan je za pravljenje nadeva, pilava, supa i prženog pirinča.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni