Integralni pirinač

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3955
integralni pirinač

Pirinač je poznat kao hrana za ljude već šest hiljdana godina. Prvobitno je bio divlja biljka, a kasnije je kultivisan. Danas ga ljudi uzgajaju po celom svetu, a njegove sorte su mnogobrojne.

Početak svih vrsta pirinča je integralni kog nazivamo smeđi pirinač zbog boje zrna. Na evropskom kontinentu više se koristi beli pirinač, ali u azijskoj kuhinji integralni pirinač je poštovan zbog neosporno njegovih zdravijih i korisnih svojstava. Evo i u čemu se sastoje razlike i specifični kvaliteti integralnog pirinča.

Način dobijanja smeđeg pirinča i razlika sa belim

Smeđi pirinač je sorta žitarice koja je dobila svoj naziv po tamnoj boji. On je takav, zato što njegova zrna ne prolaze duboku obradu, po njima ostaje spoljašnji premaz pirinčanih mekinja koje imaju braon nijansu. S obzirom na to da odsustvuje proces mlevenja, ovaj tip pirinča se još naziva i nemleveni.

Osim po boji, on se odlikuje i ukusom oraha i pre svega svojim mnogobrojnim koristima.

On se sreće u dva oblika - duguljasti i okrugli. Spoljšanji izgled zrna nikako se ne odražava na sastav i količinu korisnih materija. Duguljasti integralni pirinač se češće sreće.

Da bi se smeđi pirinač pretvorio u beli uklanja se sloj mekinja sa zrna. Deo klice pirinča takođe se skida prilikom ovog procesa. Nakon obrade smeđi pirinač se pretvorio u nepolirani beli pirinač. Nakon toga zrna prolaze kroz mašinu sa metalnom četkom koja uklanja sloj aleurona. Ova radnja se naziva poliranje i tako se dobija nama poznat beli pirinač koji je poliran.

Uklonjeni delovi koji ostaju u smeđem pirinču su mekinje i sloj aleurona. Oni imaju visok sadržaj masti, izvor su vitamina E, rastvorljivog u mastima, vlakana i drugih dragocenih hranljivih materija. Kada se zrno ostavi netaknuto i ukloni se samo njegov korpus, ono ima kraći rok trajanja ukoliko ga poredimo sa poliranim belim pirinčem.

Sadržaj i korisni sastojci u integralnom pirinču

Integralni pirinač sadrži sledeće važne sastojke zahvaljujući svojoj sačuvanoj strukturi:

1. Bogat je selenom - ovaj element je sadržan u veoma visokoj koncentraciji. Pored toga što je važan mineral, on je dragocen antioksidans koji štiti ćelijsku membranu. Smanjuje rizik od oboljenja raka, čuva srce i krvne sudove. Unos selena smanuje opasnost od raka debelog creva, pluća i prostate. On podržava elastičnost tkiva, usporava proces starenja i efikasan je čak i kod peruti.

kuvanje inegralnog pirinča

2. Sadrži mangan - čaša ove kulture obezbeđuje 80 posto dnevne potrebe za manganom. Pomaže ljudskom telu da stvori za njega važne masne kiseline koje regulišu holesterol. Koristan je i za nervni i reproduktivni sistem.

3. Smeđi pirinač znači integralni pirinač - ustanovljeno je da 6 porcija njega na nedeljnom nivou uklanja opasnost od nastajanja arterijskog plaka, što eliminiše i opasnost od srčanih oboljenja.

4. Ima antioksidansna svojstva - smeđi pirinač ima ista antioksidansna svojstva kao borovnice i zeleni čaj i usporava starenje i oštećenje ćelija.

5. Sadrži vlakna - u njemu su koncentrisane sve komponente za stabilizovanje varenja hrane i pravilnu funkciju crevnog trakta. Preporučuje se ljudima sa rizikom od raka stomačnih organa. Vlakna smanjuju kontakt sa kancerogenim ćelijama debelog creva.

6. Polako oslobađa šećere - on pomaže u stabilizovanju šećera u krvi, zato je dobra opcija za dijabetičare. Ljudi koji konzumiraju integralni pirinač imaju 2 puta manji rizik od dijabetesa tipa 2.

7. Bogat je tiaminom - vitamin B1 je važan za razgradnju masti, olakšava apsorpciju ugljenih hidrata poboljšava funkciju nervnog sistema, srca i mišića. Ne nagomilava se u organizmu i nije toksičan.

8. Ne sadrži gluten - zbog toga ne može da izazove alergije. Skrob u njemu ne dovodi do nagomilavanja masti, što je važan faktor za dobro zdravlje i figuru.

9. Poboljšava pamćenje i raspoloženje i zato je odgovarajuća hrana kod depresije, apatije, nervne iscrpljenosti, s obzirom na to da reguliše san, aktivira mišljenje i kondiciju.

I

ntegralni pirinač u dijetama za mršavljenje

Integralni pirinač se samo da smanjuje apsorpciju šećera u organizmu, nego i izvodi višak masnoće i tečnosti iz njega, zbog čega je dragocen pomoćnik u dijetama za mršavljenje. Njegova kaloričnost u 100 grama težine je otprilike 340 kalorija. Osim toga, brzo zasiti i dobro ga vari organizam.

Zato se preporučuje da se konzumira danima kada se konzumira lakša hrana. Za vreme pirinčanih dijeta preporučuje se ispijanje mnogo vode, kao i pojačana fizička aktivnost. Iako ima malo neuobičajen ukus, može da se kombinuje sa povrćem ili mesom u dijetama.

koristi od inegralnog pirinča

Kontraindikacije konzumacije integralnog pirinča

Ova vrsta pirinča u praksi nema kontraindikacije. Treba samo imati u vidu neke momente - pri čestom ispuštanju urina ovaj pirinač treba pažljivije da se konzumira zbog diuretičkog efekta kog poseduje.

Ne treba da se uzima pirinač koji je stajao duže od mesec dana, ili ukoliko je bio pod dejstvom direktne sunčeve svetlosti. Ovo provocira njegovu užegolost i može da ima loš efekat na organizam.

Načini spremanja integralnog pirinča

Brzina kojom se priprema pirinač je njegova jedina prednost u odnosu na smeđi pirinač. Ovaj drugi ne toleriše brzinu kao vrednost u svojoj pripremi. Ovaj proizvod se pravi bez buke i to je filosofija karakteristična za azijske nacije.

Karakteristična nota ukusa integralnog pirinča se ne gubi prilikom dodavanja različitih drugih sastojaka i tera kulinara da pažljivo izabere ostale proizvode kako bi dobio harmoničan ukus jela sa pirinčem.

Jedina poteškoća prilikom spremanja smeđeg pirinča je dugotrajno držanje u vodi, otprilike 10 sati u čistoj hladnoj vodi i naknadno ispiranje. U procesu kuvanja stručnjaci preporučuju da se voda menja 2 puta i da se pirinač pere. Ostali deo njegovog kuvanja se ne razlikuje od onoga što se radi sa belim pirinčem.

Ispiranje integralnog pirinča za vreme kuvanja se pojavljuje kao tehnologija kuvanja kada je predviđeno da bude garnirung uz meso ili ribu. Njegova prednost je što se ne pretvara u kašu i jela imaju mrvljivu teksturu. Što je zrno ovog pirinča duže, to će tekstura jela biti mrvljivija.

Kuvanje smeđeg pirinča je duže, nego belog. Za njega je obično potrebno 35-40 minuta. Da bi se skratilo vreme kuvanja može da se koristi blanširani smeđi pirinač.

Recepti u koje može da se uključi integralni pirinač

Mogućnosti upotrebe integralnog pirinča u kulinarskim receptima zaista ne mogu da se izbroje. Sa mesom, morskim plodovima, sa povrćem, u slatkim desertima, u dečijem jelovniku, u napicima, kao sastojak u salatama.

Popularni ukusni recepti sa njim su smeđi pirinač sa bundevom i mlekom, integralni pirinač sa jabukama i sušenim voćem, smeđi pirinač sa pilećim mesom i povrćem, garnirung og karfiola i integralnog pirinča. Sa njim možete napraviti pečurke sa pirinčem, sočivo, svinjetinu sa pirinčem, grašak, dobro ide i uz teleće meso.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji