Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Bifidobakterije - zašto su korisne?

Bifidobakterije - zašto su korisne?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
8956
Bifidobakterije - zašto su korisne?

Više od 100 godina je prošlo od izolacije nepatogenih anaerobnih bakterija - bifidobakterije - iz izmeta beba od strane francuskog lekara Henri Tisie. Međutim, ovi jedinstveni, mikrobni simbionti koji su najprikladniji za ljude, nisu prestali da budu objekat najveće pažnje mikrobiologa i lekara.

Rod Bifidobacterium je grupa morfološko heterogenih bakterija koje imaju različite ćelijske oblike. Njihove ćelije mogu da budu u obliku zapete, hijeroglifa, loptica, prakljače, vretena itd.

Simbionti roda Bifidobacterium formiraju fiziološku osnovu crevne mikroflore odojčeta, kao i važnu komponentu normalne flore odraslih svih uzrasta. U crevnoj mikrobioti zdravih odojčeta bifidobakterije mogu da predstavljaju do 99% cele mikrobne populacije, a u crevima zdravih odraslih - do 50%.

U procesu evolucije bifidobakterije se savršeno prilagođavaju životu u crevima dece i odraslih. Oni aktivno fermentišu saharide majčinog mleka i složene ugljene hidrate koji dolaze sa biljnom hranom (ljudsko telo ne može samostalno da ih usvoji) tako što istovremeno obezbeđuju lekoviti efekat na creva i telo u celini.

Najvažnije fiziološke funkcije bifidobakterija u ljudskom telu su učešće u metaboličkim procesima i zaštita od uticaja patogene mikroflore. Metabolička funkcija bifidobakterija se ostvaruje zbog učešća u varenju, metabolizmu žučnih kiselina, holesterola, hormona, ksenobiotika, kancerogena, sinteze različitih jedinjenja korisnih za zdravlje.

Bifidobakterije mogu da imaju supresivni efekat na patogene i uslovno patogene mikroorganizme kroz proizvodnju antimikrobnih komponenti (organske kiseline, antibiotici, bakteriocini, lizozimi, vodonim peroksid), kroz aktivnu konkurenciju za supstrate hrane, kao i kroz jačanje imunološke zaštite.

One učestvuju u fiziološkoj zaštiti crevne barijere od prodora mikroba i toksina u unutrašnju sredinu tela ostvaruje se vezivanjem za crevnu sluznicu.

Bifidobakterije

Bifidobakterije poboljšavaju apsorpciju gvožđa, kalcijuma, vitamina D, inhibiraju procese truljenja, inaktiviraju veoma štetne enzime i sprečavaju apsorpciju amonijaka i drugih toksina.

Bifidobakterije imaju sposobnost da sinteziraju različite vitamine iz grupe B, uključujući tijamin (B1), piridoksin (B6), folnu kiselinu (B11), nikotinsku kiselinu (B3), riboflavin (B2). Tačnije deficit folne kiseline je povezan sa različitim patologijama trudnica i problemima u razvoju deteta, kao i sa predkancerogenim promenama u epitelima debelog creva. Prema tome posebne bifidobakterije mogu da smanje rizik od ovih opasnih procesa.

Neke bifidobakterije su u stanju da potisnu razvoj uzročnika čireva (bakterije tipa H. pylori) u želucu i bakterije koje uzrokuju karijes u usnoj duplji.

Sve ove karakteristike su uzrok za širokom korišćenje bifidobakterija zajedno sa laktobacilima u sastavu probiotika. Dugogodišnja medicinska istraživanja i veliko iskustvo u kliničkoj upotrebi potrvrdili su svestrana terapeutska i profilaktička svojstva multiprobiotika koji sadrže visoku koncentraciju unikatnih sojeva bifidobakterija. One imaju pozitivan efekat kako na organizam generalno, tako i na posebne organe i sisteme, bezopasni su za organizam, ne uzrokuju nuspojave i zavisnost prilikom dugotrajne upotrebe, imaju lekoviti efekat bez korišćenja jakih lekova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest